Je puber gaat naar Guatemala, het grote loslaten kan beginnen

De dochter van Isabel wil op reis naar Guatemala. En als je puber dat wil, dan weet je dat het Grote Loslaten is begonnen. Niet leuk misschien, maar wel goed. 

– Mam, ik wil in september naar Guatemala.’
In mijn hoofd explodeert een granaat. ‘Prima, dan moeten we een goed plan maken’ zeg ik. Mijn dochter staat op en spreekt een voice message in. Ik hoor dat ze verslag doet van ons gesprek aan een vriendin en dat ze opgelucht is. Ze had misschien toch verwacht dat ik iets anders zou gaan zeggen.

Paniek, je puber gaat weg

Ik ga de was vouwen. Zodra zij op de scooter naar haar bijbaan is vertrokken, laat ik de paniek toe. Het worstelende verdriet van weten en voelen. Niet geheel onbekend. Mijn dochter was een grote verrassing. Toen ik ongepland zwanger raakte, wist ik niet hoe en of ik een kind überhaupt op kon voeden.

We zijn nu ruim 17 jaar verder. Ze heeft net haar middelbareschooldiploma gehaald en geeft mij weer een verrassing. Ik pak een nieuwe stapel wasgoed. Hoe doen andere ouders dit? Hoe moet ik haar naar Guatemala laten gaan? De andere kant van de wereld. Ze wil vrijwilligerswerk doen en verblijven in een gastgezin. Maandenlang.

Het komt goed

Ik voel een dit kan je mij niet aandoen-huilbui opkomen. Gelukkig is daar ook de vermanende andere stem mij influistert dat dit een onderdeel van het leven is, Het leven van een dochter en een ouder. 17 jaar geleden wierp je haar ook het leven in, nu weer.

Tussen haar gewassen kleren vind ik een verfrommeld papiertje met bullet points. ‘Mama rustig vertellen dat het goed komt’, staat erop. ‘s Middags google ik hoeveel verkrachtingen van jonge meiden in Guatemala en andere zorgwekkende feiten. Ik maak een lijstje van gevaarlijke gebieden, kijk wat ze aan zelfverdediging materialen mee kan nemen en noteer wat nummers van hulpinstanties.

In de dagen die volgen koop ik boeken over Guatemala, en leer een nieuwe mantra over loslaten, liefde en moederschap via YouTube. En ik maak een potje aan voor een eventuele reis naar haar toe. Met die drie zinnen Spaans die ik ooit aan de Costa Brava eindeloos herhaalde, red ik mezelf nu ook wel, denk ik.

Je puber loslaten

Net, wanneer ik wat vrede begin te krijgen met de nieuwe fase, wil ze mij weer spreken. ‘Mam, ik wil toch nog wat maanden hier bij jou blijven. Dan ga ik pas in januari echt op reis.’ Weer die granaat in mij. Ben ik te egoïstisch geweest? Heb ik haar te weinig vertrouwen gegeven?

Mijn dochter kruipt tegen mij aan. Ik roep mezelf tot de orde en zeg tegen haar: ‘Ga!’ Hoe weet ik niet, maar het komt wel goed. Met haar. Met mij. 17 jaar geleden aaide ik mijzelf veel over mijn buik, zo suste ik mezelf en het aankomende leven, vertrouwen toe. Ik aai mijn dochter die nog steeds tegen me aan zit. Het komt goed.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

Advertentie

Heb je ons huiswerkhandboek al besteld?

Ook leuk:

Een zomer lang met pubers onder je dak? Stel campingregels op!

De pubers van Saskia hebben vakantie. Zij moet daarentegen gewoon werken. Op haar werkkamer in huis. Terwijl er een heel leger pubers onder datzelfde...

13 signalen dat jouw puber zijn eigen leven niet helemaal kan overzien

Pubers zijn onverbeterlijke optimisten. Daar waar anderen beperkingen zien, zien zij alleen maar mogelijkheden. Maar kunnen dan niet altijd de gevolgen van hun wilde...

Aan je puber laten zien: zó doe je de was in de wasmand

Dat pubers niet uitblinken in luisteren is bekend. We kunnen iets 100 keer zeggen of vragen en dan nog kijken ze je aan met...

10 dingen die je puber als peuter deed en nu nog steeds doet

Oké, er is een verschil van pak 'm beet, een meter lengte, maar verder zijn die pubers nog gewoon peuters. En doen ze nog...

Bloot in het zwembad is echt heel anders dan bloot op Instagram

Isabelle dacht dat ze een gezellig dagje had met haar dochter in het zwembad. Daar dacht haar dochter echt heel anders over. ‘Mam, hou die...

11 dingen waar wij ons mee vermaakten in de eighties

Waaah, bijna meivakantie. Maar wat moeten de pubers doen? Hier een paar dingen die wij deden. He-le-maal zonder internet. Computeren op de Commodore 64 Gamen...

Leer je pubers (M/V) na te denken over hoe ze straks hun eigen geld gaan verdienen

Afgelopen week werd er massaal op onze 'Balanstrutjes-post' gereageerd. Er waren veel boze reacties terwijl het stuk vooral was bedoeld als een wake-up call....

Ongestoord thuiswerken doe je zo

Als je maandag weer aan het werk moet, maar dat thuis wilt doen doe dan inspiratie op bij deze leraar in België. Zij heeft...

Pubers onder de 18 weten heel goed hoe ze aan alcohol kunnen komen

In Nederland mag je vanaf je 18e alcohol drinken. Deze alcoholwet zorgt er niet per se voor dat pubers die jonger zijn niet drinken....

Zorgwekkend: deze crisis betekent voor veel jongeren een verloren jaar

Martine ziet haar buurmeisje weer met hangende pootjes bij haar ouders thuiskomen. Ze maakt zich zorgen over haar, en al die andere jongeren die...

Gaat je puber vanavond stappen? Laat hem dan dit even zien

Het lijkt zo makkelijk als je een man bent, om overal te kunnen plassen, al is dat toch geen goed idee. Voor je het...

‘Mijn dochter stond ineens bloot op Facebook’

Sanne, de vijftienjarige dochter van Marie-Louise (43) stond ineens halfnaakt op Facebook. Waarschijnlijk ging het om een wraakactie van Sanne’s eerste vriendje. ‘Terwijl ik...

Goed idee: een functioneringsgesprek met je puber

Het liep even niet zo lekker bij Saskia thuis. Haar pubers schoten in een enorme pubermodus, met bijbehorend gedrag, er waren, van beide kanten...