Je puber gaat naar Guatemala, het grote loslaten kan beginnen

De dochter van Isabel wil op reis naar Guatemala. En als je puber dat wil, dan weet je dat het Grote Loslaten is begonnen. Niet leuk misschien, maar wel goed. 

– Mam, ik wil in september naar Guatemala.’
In mijn hoofd explodeert een granaat. ‘Prima, dan moeten we een goed plan maken’ zeg ik. Mijn dochter staat op en spreekt een voice message in. Ik hoor dat ze verslag doet van ons gesprek aan een vriendin en dat ze opgelucht is. Ze had misschien toch verwacht dat ik iets anders zou gaan zeggen.

Paniek, je puber gaat weg

Ik ga de was vouwen. Zodra zij op de scooter naar haar bijbaan is vertrokken, laat ik de paniek toe. Het worstelende verdriet van weten en voelen. Niet geheel onbekend. Mijn dochter was een grote verrassing. Toen ik ongepland zwanger raakte, wist ik niet hoe en of ik een kind überhaupt op kon voeden.

We zijn nu ruim 17 jaar verder. Ze heeft net haar middelbareschooldiploma gehaald en geeft mij weer een verrassing. Ik pak een nieuwe stapel wasgoed. Hoe doen andere ouders dit? Hoe moet ik haar naar Guatemala laten gaan? De andere kant van de wereld. Ze wil vrijwilligerswerk doen en verblijven in een gastgezin. Maandenlang.

Het komt goed

Ik voel een dit kan je mij niet aandoen-huilbui opkomen. Gelukkig is daar ook de vermanende andere stem mij influistert dat dit een onderdeel van het leven is, Het leven van een dochter en een ouder. 17 jaar geleden wierp je haar ook het leven in, nu weer.

Tussen haar gewassen kleren vind ik een verfrommeld papiertje met bullet points. ‘Mama rustig vertellen dat het goed komt’, staat erop. ‘s Middags google ik hoeveel verkrachtingen van jonge meiden in Guatemala en andere zorgwekkende feiten. Ik maak een lijstje van gevaarlijke gebieden, kijk wat ze aan zelfverdediging materialen mee kan nemen en noteer wat nummers van hulpinstanties.

In de dagen die volgen koop ik boeken over Guatemala, en leer een nieuwe mantra over loslaten, liefde en moederschap via YouTube. En ik maak een potje aan voor een eventuele reis naar haar toe. Met die drie zinnen Spaans die ik ooit aan de Costa Brava eindeloos herhaalde, red ik mezelf nu ook wel, denk ik.

Je puber loslaten

Net, wanneer ik wat vrede begin te krijgen met de nieuwe fase, wil ze mij weer spreken. ‘Mam, ik wil toch nog wat maanden hier bij jou blijven. Dan ga ik pas in januari echt op reis.’ Weer die granaat in mij. Ben ik te egoïstisch geweest? Heb ik haar te weinig vertrouwen gegeven?

Mijn dochter kruipt tegen mij aan. Ik roep mezelf tot de orde en zeg tegen haar: ‘Ga!’ Hoe weet ik niet, maar het komt wel goed. Met haar. Met mij. 17 jaar geleden aaide ik mijzelf veel over mijn buik, zo suste ik mezelf en het aankomende leven, vertrouwen toe. Ik aai mijn dochter die nog steeds tegen me aan zit. Het komt goed.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

Advertentie

Geen idee meer hoe je kind in elkaar zit? Lees ons boek over leven en overleven met pubers.

Ook leuk:

21 keer vertederd raken door je puber

Pubers vinden zich heel volwassen, maar regelmatig piept dat kleine kuiken dat ze ooit waren weer tevoorschijn. En dat vinden we stiekem heerlijk! We...

26 keiharde feiten over puberjongens opvoeden die gewoon kloppen

Puberjongens opvoeden is nogal een uitdaging. Toch kun je hierbij uitgaan van een aantal onomstotelijke waarheden. Dit weet je zeker als je een of...

Wij schreven een sinterklaasgedicht voor je puber dat je kunt copy-pasten

Lief puberkind (of vul naam in), Het is weer tijd voor een gedicht van deze Sint. Je bent geweldig leuk, daar niet van, maar dit is de...

Vakantie: jij wilt van alles, maar de pubers hoeven niet zo nodig

Tig keer per jaar op vakantie, wonen in een mooi huis en een moeder die (bijna) iedere dag vraagt wat ze willen eten. Blijft...

Waarom het helemaal OK is om als moeder van pubers corona-stress te hebben (en ja, huilen mag!)

Natuurlijk kun je alle zorgen die je hebt over je pubers prima wegrelativeren. En we moeten het van de premier ook nog eens volhouden....

Hoe zou die quarantaine er bij de Oranjes uitzien, met die puberende prinsessen?

Onlangs werden we getrakteerd op plaatjes van de Koning en de Koningin die thuis hard aan het werk waren. Zij met een leesbril op,...

Pubers kopen drugs en vapes via social media

Pubers krijgen steeds vaker drugs aangeboden in de dm's van hun social media. Als ze een drugsmenu van een dealer in hun stories delen...

8 beproevingen die elke puberouder herkent

Met pubers in huis krijg je allerlei beproevingen zomaar cadeau, want met een huis in constante chaos loop je nu eenmaal het een en...

Puber zorgt voor vier baby eekhoorns

De Engelse Dani zorgt voor vier baby eekhoorns. Toen ze de microfoon van haar camera naast een van die kleintjes zette, die aan het...

Een examenstunt dat is toch… leuk?

Leuke traditie die examenstunt. Je huurt een foamparty-apparaat in, of glijbanen, of zwembadjes. Maar wie bedenkt dat er tijdens zo'n stunt ook lekker gereld...

We blijven het zeggen: fietsen met oortjes in is zooo gevaarlijk

Fietsen met een koptelefoon op of met oortjes in, is ontzettend gevaarlijk. Zegt ook de dokter, die de slachtoffers oplapt, of ziet sterven. Martine...

De gravin met de sigaret, willen wij dat weten?

Gravin Eloise, de dochter van Laurentien en Constantijn, is achttien jaar en mag doen wat ze wil. Een openbaar instagram-account hebben, drank kopen en...

Hoed je voor de moeder die altijd alles beter weet en (dus) perfecte kinderen heeft

Marloes dacht dat ze ervan af was, van de-moeder-die-altijd-alles-beter-weet. Maar ze is er nog steeds en om haar zegje te doen over hoe Marloes...