Kunnen we die herfstvakantie niet gewoon overslaan?

Hebben we net die zomervakantie achter de rug, hebben ze alwéér een week vrij? Waarom zou je als je eindelijk de boel weer in het gareel hebt, alles weer omgooien? Kunnen we die herfstvakantie niet gewoon overslaan?

Mijn pubers rolden met hun ogen en stootten diepe zuchten uit. De herfstvakantie was toch leuk? Sterker nog: ze vonden het een van de leukste schoolvakanties. Net op het moment dat ze voelen dat ze dat lome niet te vermijden schoolritme inglijden, is daar die week lang niks doen.

En daar zit het ‘m nou juist in. Na twee maanden zomervakantie is de behoefte aan structuur nogal groot. Niet bij mijn pubers, maar bij mij. In de zomer had ik wekenlang vakantievierende pubers om me heen, terwijl ik met dertig graden deadline na deadline moest halen. De regelmaat van ons gezinsleven valt in die lange zomerweken helemaal weg. Ik weet nooit hoeveel pubers er door mijn huis banjeren, of die allemaal blijven eten, wat de plannen voor die avond zijn – en als ze er zijn of die dan onveranderd blijven.

Geen regelmaat in de zomer

Ik mis de regelmaat van de ochtend waarbij ik zeker weet dat om half 9 de tent leeg is en ik kan werken. Want hoewel mijn pubers een grote mate van zelfstandigheid hebben, ben ik op hun vrije dagen toch de vraagbaak. En chauffeur. En geldschieter. Met als gevolg versnipperde werkdagen en bijtikken in het holst van de nacht. Na de zomer neem ik me steevast voor dat volgend jaar anders aan te pakken, maar als we na die eerste schoolweek allemaal weer in ons vaste ritme glijden, schuift dat voornemen al snel naar de achtergrond. Want hoe fijn: het gewone leven is weer begonnen.

En dan is er na zes weken die fokking herfstvakantie. Net op het moment dat alles lekker loopt, het ritme er goed in zit, niemand zich meer verslaapt en iedereen ’s morgens op tijd is waar hij of zij moet zijn. Zo’n week vrij gooit dat hele systeem in een klap door de war. Bovendien denk ik altijd te laat aan deze vakantie, omdat die zomervakantie nog zo dichtbij voelt. En realiseer ik me pas op vrijdagmiddag, als mijn pubers thuiskomen, hun tas in de hoek smijten en opgetogen roepen dat ze een week vrij zijn, dat de herfstvakantie is aangebroken.

Sla die herfstvakantie over

Te laat om me voor te bereiden. Te laat om een vakantie te boeken. En zelfs te laat om een dag met mijn pubers op stap te gaan. In mijn agenda is het namelijk geen herfstvakantie. Dus zit ik een week lang tussen die heerlijk vakantievierende pubers die een leger leeftijdsgenootjes meenemen, die ook nog eens allemaal blijven slapen, en enorm aanwezig zijn, terwijl ik weer deadline na deadline probeer te halen.

Ik ben er dus niet zo van, van die week vrij in oktober. Een week die weliswaar symbolisch de overgang van de zomer naar de herfst inluidt, maar wat betreft orde en regelmaat een nogal storend karakter heeft. Van mij mag die hele herfstvakantie worden afgeschaft. Lekker rustig in een ruk door naar de kerstvakantie.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

Advertentie

Heb je ons huiswerkhandboek al besteld?

Ook leuk:

Voor het eerst geen sinterklaas vieren, dat is best gek

Saskia vierde vol enthousiasme jarenlang sinterklaas met haar gezin. Met cadeaus, gedichten, surprises en zelf gebakken pepernoten. Maar dit jaar hoefde het niet zo...

‘Hé mam, ik ga backpacken in Thailand’

De negentienjarige dochter van Saskia gaat backpacken. Drie maanden door Azië reizen is het plan. En daarmee is het grote loslaten begonnen.  Mijn dochter staat...

49 dingen die je niet mag zeggen als je puber vrienden mee naar huis neemt

Natuurlijk vind je het leuk als je puber vrienden mee naar huis neemt. Maar je krijgt wel een gebruiksaanwijzing wat je wel en niet...

Een dag niet gedanst is een dag niet geleefd voor deze pubers

Sommige pubers liggen niet de hele dag op de bank te Netflixen, maar schudden de meest kekke routines uit hun mouw. Dit wil je...

Middelbare scholieren geven bijles aan kinderen van de basisschool

Een middelbare school in Lelystad is een nieuw project gestart: Basis Buddy. Een project waarbij middelbare scholieren van VMBO, Zorg en Welzijn basisschoolleerlingen bijles...

Mijn puber wil geen kus meer

De twaalfjarige dochter van Ralph besloot dat ze geen kus meer van hem wilde. Zelfs niet op de wang. En tja, wat doe je...

25 dingen waar je je als pubermeisje in de 80’s ontzettend druk over kon maken

Margriet maakte zich in de eighties echt overal druk over. En nu vraag je je af: Why? #1 Die buikkwab (die in de verste verte...

Songfestival voorpret: deze nummers waren ook echt geweldig!

Vandaag barst het Songfestivalgeweld weer los met de eerste voorronde. Wij herinneren ons nog goed: pyjamaatje, bakje chips en urenlang kijken. Want hoe heerlijk...

Drama op YouTube: De Slet van 6 vwo

Een soap over Sexting, vanaf 2 november te zien op YouTube. Precies zoals het puberpubliek het wil dus. Nu maar hopen dat ze gaan...

Lieve Amalia, van mij hoef je écht niet mee op Koningsdag

Martine kijkt altijd met een mix van medelijden en moederlijke interesse naar de koninklijke prinsessen. Want hoe erg moet het niet zijn voor een...

Waarom zou je je kind in groep 8 naar een hoger schooladvies willen pushen?

Ouders die leraren onder druk zetten voor een hoger schooladvies. Kinderen die zich over de kop werken om toch 'hoger' te scoren op de...

Waarom is er nog geen wet die de oren van mijn pubers beschermt?

Overal waar kinderen komen moet er kennelijk stampende house en keihard geschreeuw aan te pas komen. Niet alleen heel irritant, maar ook ontiegelijk slecht...

Hoe je het slaaptekort bij je puber kunt oplossen (en hieraan heb je vast nooit gedacht)

Slaaptekort bij pubers is een probleem. Dus: Gordijnen dicht. Check. Schermen uit. Check. Lichten uit. Check. Toch willen de pubers van Martine niet slapen....