Op de middelbare school vergeten pubers subiet alles wat ze geleerd hebben over gezond eten

Niks lekkerder dan vette bek voor de lunch.

Scholen en ouders die spastisch doen over sapjes en koeken op de basisschool, moeten maar eens een dagje meedraaien in een puberhuishouden. Want lunchen doen ze het liefste met een roze koek. Of een energy-drink. Of helemaal niet, want te druk.

Ik moest denken aan die rel op een basisschool in Tilburg van een tijdje geleden, die kinderen had verboden ander drinken mee te geven dan water en voor het pauzehapje alleen maar fruit. Ik moest er een beetje om grinniken. Want wát een betutteling weer. En bovendien zo onnodig om daar een rel over te schoppen. Want zodra kinderen naar de middelbare school gaan, gaan ze er namelijk alsnog vreselijk ongezonde eetgewoonten op nahouden.

De standaard is ‘brood vergeten’. De supermarkt om de hoek met de schappen vol chocola en snoep is natuurlijk veel aanlokkelijker dan je bakje brood leegeten in een naar soep en vergane appels ruikende kantine. Nog aantrekkelijker: de snackbar of het fastfoodrestaurant. Dus al die eetregels van de basisschool kieperen pubers zodra ze over de drempel van de middelbare school stappen, als eerste overboord. Sterker nog, dit doen pubers vanaf dag 1 op die nieuwe school:

-Als pubers al brood meenemen, dan toch echt niet meer in zo’n suffe broodtrommel

-Die broodtrommel, die ze vervolgens altijd vergeten mee te nemen

-Stoppen we de broodtrommels toch in hun tas, dan gooien ze hem gewoon leeg op school

-Ja, zelfs als we er heel erg ons best op hebben gedaan en er brood met een gebakken ei in het trommeltje zit, of wraps, of er een candybar of lief briefje bij hebben gedaan.

-Nog beter: ze laten die broodtrommel op school onbeheerd achter.

-Hetzelfde geldt voor het waterflesje dat ze hebben meegekregen. Na vijf keer kopen ouders echt geen nieuwe meer.

-Pubers vinden brood ineens ‘heel vies’, want de kaas zweet en de hagelslag is gesmolten. Daar hadden ze op de overblijf op de basisschool toch echt helemaal nóóit last van.

-De oplossing: ze schransen zich helemaal vol bij het ontbijt, zodat ze de hele dag door kunnen op zes boterhammen.

-Dat lukt natuurlijk niet, dus als ze thuiskomen plunderen ze de koelkast en gaan de gebakken eieren met spek en tosti’s in grote hoeveelheden doorheen.

-Ze hebben in de grote pauze ook wel belangrijker dingen te doen dan eten, zoals kletsen met vrienden, koekeloeren naar het andere geslacht, of nog razendsnel die woordjes leren waarvan ze dachten dat ze voor volgende week waren.

Bovendien hanteren pubers deze regels:

-Je kunt prima de dag doorkomen met 1 roze koek als lunch

-Je kunt prima de dag doorkomen met een patatje oorlog als lunch

-Je kunt prima de dag doorkomen zonder ontbijt en zonder lunch

-Je kunt prima de dag doorkomen met twee blikjes energiedrank als lunch, al dan niet in combinatie met een zak chips.

-Maakt je moeder zich zorgen over dat je niet luncht? Dan vraag je gewoon geld. € 3,- is voldoende voor twee blikjes energiedrink en pakje roze koeken van de AH die om de hoek van iedere middelbare school ligt. Maar je zegt natuurlijk dat je een banaan en een krentenbol hebt gekocht. (‘Ja, die zijn echt zo duur, want de kantine is biologisch’)

-Maak haar dan meteen wijs dat ze in de kantine bij school ook echt heel gezonde dingen hebben, zoals Turkse pizza’s en broodjes rookworst. En wist je dat in een broodje kroket minder calorieën zitten dan in een broodje kaas?

Geschreven door
More from Martine De Vente

Deze twee grapjassen maak een feestje van Toto’s Africa

Ken je Toto’s Africa nog? Deze twee grapjassen maken een hilarisch nummer...
Lees verder