‘Mijn zoon jat uit winkels. En ja, dat deed ik vroeger ook’

Maartjes zoon wil niet deugen. Nou ja, hij is geen jeugddelinquent ofzo, maar heeft een duidelijke hang naar alles wat net niet door de beugel kan.

Hij zat nog maar twee weken op de middelbare school en ik kreeg al een mail: gespijbeld. Uiteraard was het volgens hem de schuld van andere kinderen die hadden gezegd dat ze een tussenuur hadden. Maar behalve hij en zijn twee vrienden zat de rest van de klas braaf in de Franse les.

In de periode daarna hingen ze rond op het Museumplein, Ze prankten toeristen die daar lang niet altijd om konden lachen, en soms werden er dingen vernield. Dientengevolge zaten zijn vader en ik met een groep andere ouders in een kringgesprek om te kijken hoe dat allemaal verder moest. Je ziet jezelf daar zitten en denkt: hoe ben ik hier terechtgekomen?

Onlangs betrapte mijn man onze zoon op het jatten van snoep bij de drogist. Hij moest het terugbrengen en zijn excuses aanbieden, schaamde zich kapot, wat natuurlijk juist het idee was. Mijn man was ziedend, teleurgesteld, verbaasd. En ik? Tja, ik vind een goede straf op zijn plaats, maar denk ook aan mezelf op die leeftijd.

Mijn vriendinnen en ik maakten de lokale supermarkt onveilig. Blikjes frisdrank, repen chocola, rollen Menthos – het verdween allemaal in onze schooltassen of jaszakken. Camera’s waren er niet. Eenmaal buiten gilden we het uit van opwinding. Het verorberen van de buit was bevredigend maar het ging om de kick, het ermee weg komen.

Later ging het verder: een T-shirt, oorbellen, een sjaaltje … Door een en ander in de kleedkamer aan te trekken (er was nog geen elektronisch beveiligingssysteem), kon je kleedgeld besparen. Daarvan kon je weer mooi aan de bessen 7-up in de discotheek. Ik kan me niet herinneren hoe het ontstond. Het gebeurde altijd in groepsverband, dus dat zal hebben meegespeeld.

Ik weet zeker dat mijn ouders een hartverzakking zouden hebben gehad als ik betrapt zou zijn. Daar wil ik zelfs nu nog niet aan denken. Maar mijn vriendinnen en ik kwamen allemaal uit ‘keurige’ gezinnen. We waren geen jeugddelinquenten, geen aso’s, we hadden gewoon een hang naar … De fase van ‘proletarisch winkelen’ ging snel voorbij en maakte plaats voor roken, jongens en blowen.

Uit eigen ervaring geloof ik dat het met mijn zoon ook wel goed komt. Is dat naïef? Ben ik te mild? Misschien, maar zolang hij ‘s avonds bij me in bed kruipt om te kletsen over vrienden, school, wat hem dwarszit, koetjes en kalfjes, voorzie ik geen problemen. Er zal een tijd komen waarin hij dronken thuiskomt, blowt of erger. Experimenteren hoort erbij.

Dan mijn jongste zoon – hij kon net lopen en klom in winkels steevast uit de kinderwagen. Ik liep de drogist uit en prompt ging het alarm af. Ik was me van geen kwaad bewust en liep gewoon door om thuis in mijn boodschappentas een wimpertang, mascara en best dure dagcrème te vinden. Stel je de scene voor als ik was gecheckt door de beveiliging: “Echt, ik weet van niks, mijn kind heeft het in de wagen gelegd.” “Tuurlijk mevrouw, mascara en een crème, hij weet precies wat u nodig hebt.”

Een paar weken later, hetzelfde verhaal maar dan bij Albert Heijn. Ik haal thuis een leverworst uit de kinderwagen.Tja, probeer je kind dan maar eens vermanend toe te spreken zonder in de lach te schieten. De crème en de mascara heb ik teruggebracht, de leverworst niet: te gênant. En toegegeven, hij smaakte best bij de borrel…

close

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.


Geen idee meer hoe je kind in elkaar zit? Lees ons nieuwe boek over leven en overleven met pubers.

Ook leuk:

7 dingen waarmee linkshandige pubers iedere dag moeten struggelen

Als jouw puber linkshandig is, dat komt die soms problemen tegen die je niet voor mogelijk had gehouden. Wij zetten er een paar...

Snoepgoed dat je vast nog wel kent van toen je zelf een puber was

Een frisse adem, daar zijn pubers bijzonder alert op. Want stel je gaat onverwacht een potje zoenen of je komt die ene leukerd tegen, dan...

20 dingen die pubers zeggen, maar het tegenovergestelde bedoelen

Pubers spreken zichzelf zo lekker tegen. Ze roepen het een, en 2 seconden later willen ze juist het tegenovergestelde. Dat is soms best lastig...

11 Verkeersborden speciaal voor pubers

Het leven zou een stuk makkelijker en overzichtelijker zijn met verkeersborden voor pubers. Zodat zij weten aan welke regels ze zich moeten houden en...

10 tips om kerst met je pubers dit jaar te overleven

Bij Jeanette zit de kerstspirit er nog niet echt lekker in. Normaal vindt ze dit altijd wel een leuke tijd. Iedereen wat meer thuis,...

Hoezo was die leraar handtastelijk? Hoe durfde ik dat te beweren?

Toen Anne-Marie op de middelbare school aan de conrector vertelde dat een leraar zijn handen niet kon thuishouden, kreeg ze de wind van voren....

De puber moet een boek lezen voor school, in 24 hilarische stappen

De puberzoon van Martine moet voor school een literatuurboek uitkiezen en dat lezen. Dat stuit op allerlei onoverkomelijke bezwaren. #1 De puber kijkt in de...

Heerlijk stripje van Gerrit de Jager over pubers die niet gezien willen worden met hun ouders

Herkenbaar? Je puber en jij blijken naar hetzelfde concert of festival te gaan en je puber wil onder geen beding dat jij je aanwezigheid...

22 manieren om je puber uit bed te krijgen

Jouw zoon of dochter is natuurlijk ook kampioen uitslapen, zeker in de vakantie. Als de tijd van ontwaken steeds vaker verschuift richting de middag,...