Pubers bellen met hun telefoon. Inderdaad: bellen

Er is iets raars aan de hand: waar pubers tot voor kort hun telefoon voor van alles en nog wat gebruikten, behalve bellen, is dat laatste nou juist datgene wat ze er nu alleen maar mee doen. 24/7 hangt er iemand aan de lijn. ‘Kun je er niet de hele tijd doorheen praten mam?’

‘Hoi Mam, L. is er ook hoor’. Mijn puberdochter komt binnen stampen met deze mededeling. Ik wacht even tot de aangekondigde vriendin haar entree maakt, maar het blijft leeg in de gang. L. zit namelijk in de achterzak van mijn dochter. In haar telefoon om precies te zijn. Want ze bellen met elkaar, zetten de telefoon op speaker en leven dan hun leven.  En dus zit L bij ons ‘s morgens vroeg al aan tafel en ligt ze ‘s avonds laat nog bij mijn dochter in bed. Ook is ze aanwezig als ik douche en mijn dochter haar tanden staat te poetsen en kom ik haar tegen in mijn slaapkamer als mijn dochter op zaterdagochtend heel vroeg vraagt of ik hun naar de stad kan brengen.

Appen? Nee, bellen!

Waar pubers tot voor kort hun telefoon voor van alles en nog wat gebruikten, maar er vooral níet mee belden, is dat wat ze er nu de hele tijd mee doen. Een appje tikken is teveel werk, blijkbaar. Een app inspreken ook, want dan moet je weer wachten totdat de andere kant het berichtje heeft gehoord, een antwoord inspreekt en dat dan weer naar jou verstuurt. Ik heb die hele handeling nooit zo begrepen, maar mijn pubers zwoeren erbij. En Facetimen bleek ook te vermoeiend te zijn, want dan moet je die telefoon de hele tijd voor je snoetje houden. Ook niet handig als je wil eten of naar de wc moet. En dus vonden ze een nieuwe, nou ja nieuwe, manier uit om 24/7 met elkaar in verbinding te staan: bellen.

Vriendinnen in de achterzak van mijn dochter

Inderdaad bellen. Dat wat wij dertig jaar geleden ook deden met onze bff’s. En waar wij het nadeel hadden van een log toestel dat met een snoer was verbonden aan de muur en je dus midden in de huiskamer moest bellen ten overstaan van je vader en moeder en je dus na twee minuten wel klaar was, want ja, zij luisterden natuurlijk mee, kunnen onze pubers vrij rondlopen. Met die ander aan de lijn in hun zak.

Samen ontbijten via de telefoon

Ik heb vaak geen idee dat er een vriendin meedraait in ons huishouden. De eerste keer dat ik door had wat bellen anno nu voor pubers betekent, wat toen de puber op een maandagochtend piepte dat ze vergeten was dat ze een werkstuk moest inleveren. Net voordat ik mijn betoog wilde afsteken over het belang van je zaken op orde hebben, helemaal wat schoolzaken betreft, zegt de puber snel: ‘Doe even rustig, L luistert ook hè’.  Deze nieuwe manier van bellen kende ik nog niet. Want mijn dochter had immers al 5 minuten zonder enig geluid te maken aan tafel gezeten. Moest ze dan niet iets tegen L zeggen? Nou nee, dat was niet per se de bedoeling. Ze waren gewoon samen aan het ontbijten. Uit de telefoon die op tafel lag kwam ineens de stem van L: ‘Ben je al klaar met eten?’.

Ik weet niet zo goed wat ik hier van moet vinden. Ik moet er niet aan denken om mijn dag te delen met iemand via mijn telefoon, maar mijn puber rolt met haar ogen als ik dat tegen haar zeg. ‘Het is toch leuk?’, oogrolt ze. ‘Mijn vriendinnen zijn zo de hele dag bij me’. Ook een ding: soms hangen er dus meerdere vriendinnen in een gesprek aan de lijn want ze voegen elkaar eindeloos toe aan het gesprek.

Uuuuuuuren bellen

Dat ze uren aan de telefoon hangt, vind ik  prima, dat deed ik vroeger ook. Maar dan alleen als mijn ouders niet thuis waren. Ik moest er niet aan denken dat ik mijn crushes, het stiekeme roken en het te laat komen in de les besprak waar zij bij waren. Dus ik snap dat mijn puber met haar vriendinnen alles, maar dan ook echt alles tot in den treuren te bespreken, maar die kakofonie aan stemmen uit haar achterzak vind ik vreselijk. En omdat dat laatste wel een beetje uit de hand liep, vier meisjes die door elkaar praten op speaker stand met de volumeknop op 10 anders hoort mijn puber niks, wilde ik deze manier van telefoongebruik bespreken. En dus stak ik van wal over te veel lawaai, en zei ook iets over privacy, want dat had ik niet meer omdat er allemaal pubers de hele tijd meeluisterden. Mijn dochter keek geërgerd op en zei tegen haar achterzak: ‘Sorry hoor, dat was mijn moeder. Die praat er de hele tijd doorheen’.

Oké, vergeet dat bespreken, dit vraagt om keiharde regels. Wordt vervolgd…

***

Nu je hier toch bent, zouden we je iets willen vragen…

We maken iedere dag Tis Hier Geen Hotel met heel veel plezier. Want we zien het als onze missie om jullie zonder al teveel kleerscheuren, en een beetje humor, door de puberteit van je kinderen heen te slepen. En dat willen we blijven doen. Maar sinds de Corona-crisis is dat er niet makkelijker op geworden. Zou je ons daarom willen helpen dit Hotel open te houden? Hoe? Kijk hier!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

Advertentie

Geen idee meer hoe je kind in elkaar zit? Lees ons boek over leven en overleven met pubers.

Ook leuk:

58 dingen die ik denk op een ouderavond

Binnenkort is het weer tijd voor de ouderavonden. En dus stap je het domein van je puber binnen en word je opgesloten met andere...

Kleding kwijt? Grote kans dat ze in de kast van je puber liggen

De nieuwe modetrend onder pubermeisjes is zo groot mogelijke kleding aantrekken. Vaders vinden het wel best, totdat ze hun eigen kleren niet meer kunnen...

Nooit meer een volle wasmand met onze ‘Heb ik een handdoek nodig’-beslisboom voor pubers!

Pubers zijn behoorlijke grootverbruikers van handdoeken. Na het douchen laten ze rustig zes(!) natte handdoeken op de badkamervloer achter.  Om te voorkomen dat je álleen...

Je puber spijbelt, en je komt erachter via Instagram

Als je er via slinkse wegen op Instagram achter moet komen dat je dochter nog in haar bed ligt als ze eigenlijk een toets...

Als je nog moet sporten vandaag: kijk dan eerst even deze Ab Fab sportvideo

Zaterdag, sportdag. Toch? Hoewel, het is ook wel lekker om naar sport te kijken in plaats van het te doen. Toch? Geniet dan van...

Eerste hulp bij huiswerkstress

'Heb jij je huiswerk al af?' is ons boek boordevol tips voor hoe je de huiswerkstress bij je puber (en bij jezelf) te lijf...

Dat pubers veel drinken komt waarschijnlijk door hun tolerante ouders

Jongeren in Nederland drinken veel. Uit onderzoek blijkt dat driekwart van de pubers van 15 en 16 jaar weleens alcohol heeft gedronken. De helft...

Pubers die in de openbare ruimte erbij lopen alsof ze op de camping zijn, kunnen die even iets aantrekken?

Dat pubers kleding aantrekken met gaten erin, rare spreuken erop of kleuren mixen die vloeken is tot daar aan toe, maar dat ze een...

Deze ouders zijn koning op Facebook

Steeds minder pubers bevinden zich op Facebook. Meest gehoorde klacht: mijn ouders zitten er ook op en dat is behoorlijk irritant. Deze ouders zorgden...

Podcast

Saskia Smith, Martine de Vente en Dianne Liesker praten je bij over hoe je kunt leven en overleven met pubers. Ze lossen prangende vragen...

30 dingen die pubers zeggen waardoor jij je heel oud voelt

Pubers blinken uit in dingen goedbedoeld zeggen, maar die nogal beroerd aankomen bij de tegenpartij. Die tegenpartij is veel gevallen een ouder. Die door...

Hopelijk gaan we Snapchat ooit ook een keer begrijpen

Zelf begrijpen we nog steeds geen snars van Snapchat, en ook niet waarom onze pubers het nou zo leuk vinden. Hoewel, al die filters...

Pssst, naar onze Tis Hier Geen Hotel Theatervoorstelling in Amsterdam?

Actrices Hanneke Drenth, Ellen Dikker en Dianne Liesker speelden het afgelopen theaterseizoen de zalen plat met herkenbare, ontroerende en hilarische sketches over het leven...