16 redenen waarom de puberteit écht de allerleukste fase is

(Beeld: Brooke Cagle voor Usplash)

We hebben met onze kinderen al bijna alle fases doorgemaakt. Als baby’s vonden we ze echt superschattig, als peuters to-taal onhandelbaar, als kleuters best gezellig en toen ze schoolkind waren, waren ze vooral logistieke knelpunten die opgelost moesten worden, tussen zwemles, voetbal en pianoles door. En ok, ze begrepen inmiddels wat je zei en je hoefde ze niet meer voor te lezen.

Je hoort ons niet zeggen dat we ze nóóit achter het behang willen plakken, maar wij vinden de puberteit echt de leukste leeftijd van kinderen. Dit is waarom.

#1 Omdat je met pubers een normaal, volwassen gesprek kunt voeren over politiek of de maatschappij.

#2 En dat ze daarin heel vaak een heel frisse kijk tentoonspreiden op de zaken.

#3 Je weer een beetje het gevoel hebt ‘mee’ te kunnen in de wereld van de digitale communicatie.

#4 Er altijd iemand in huis is die onversneden -en dus eerlijk- commentaar geeft op wat je doet en laat. En je daardoor kunt werken aan een betere versie van jezelf.

#5 Pubers kunnen onderhandelen als de beste, waardoor je deze kwaliteit nog eens extra wordt aangescherpt. Handig als je een keuken koopt, een ander huis, of op de bazar bent van Istanbul.

#6 Je je inmiddels een beeld kunt vormen van hoe je ze zullen zijn als volwassenen, en omdat het jouw kinderen zijn, worden dat natuurlijk heel leuke volwassenen.

#7 Je kunt met je kind dingen kunt doen die je nooit voor mogelijk hield, zoals klimmen bij een klimwand, raften of paardrijden.

#8 Bij helpen met wiskunde, Engels of natuurkunde gaan hersencellen waarvan je dacht dat ze dood waren weer keihard aan het werk.

#9 Je kunt rustig achterover leunen. Ze zeggen dat je tot hun twaalfde nog iets aan opvoeding kunt doen. Daarna is het klaar. Nu kun je erbij gaan staan en ernaar kijken.

#10 Iedere week krijg je weer een nieuwe trend of manie mee. De ene challenge op internet is al voorbij of er komt een volgend dansje aan waar jij natuurlijk ook aan moet meedoen.

#11 Met de hordes vrienden die als sprinkhanen je koelkast en voorraadkast leegroven is het in ieder geval nooit saai.

#12 Je hoeft geen oppassen, opvang en opa’s en oma’s meer te regelen als je weer eens een eigen leven wilt leiden. O ja, en je kunt je ook weer volledig storten op werk en hobby’s.

#13 Ze doen weliswaar domme dingen, zoals hun huissleutels in de vuilcontainer gooien, in hun eentje door een donker weiland fietsen en dan een lekke band krijgen of een pols breken bij een of andere challenge, ze zijn altijd weer superdankbaar als ze door jou worden gered.

#14 Je never a dull moment hebt, omdat er altijd wel een grote of kleine crisis opgelost moet worden, zoals op zondagavond erachter komen dat de dag erna een werkstuk moet worden ingeleverd of als er intens liefdesverdriet is.

#15 Er wordt aan jouw tafel veel en met smaak gegeten. Door iedereen. Dat had je dertien jaar niet meer meegemaakt.

#16 Je kunt gewoon weer uitslapen.

***

Heb je ons huiswerkhandboek al besteld?

***

Nu je hier toch bent, zouden we je iets willen vragen…

We maken iedere dag Tis Hier Geen Hotel met heel veel plezier. Want we zien het als onze missie om jullie zonder al teveel kleerscheuren, en een beetje humor, door de puberteit van je kinderen heen te slepen. En dat willen we blijven doen. Maar sinds de Corona-crisis is dat er niet makkelijker op geworden. Zou je ons daarom willen helpen dit Hotel open te houden? Hoe? Kijk HIER.

 

Tags from the story
, ,
Geschreven door
More from Martine De Vente

Vertel je puber gewoon dat school ‘saai’ is en vervelend. En wen daar maar aan

De alarmbellen over de kwaliteit van ons onderwijs gaan keer op keer...
Lees verder