16 redenen waarom de puberteit écht de allerleukste fase is

We hebben met onze kinderen al bijna alle fases doorgemaakt. Als baby’s vonden we ze echt superschattig, als peuters to-taal onhandelbaar, als kleuters best gezellig en toen ze schoolkind waren, waren ze vooral logistieke knelpunten die opgelost moesten worden, tussen zwemles, voetbal en pianoles door. En ok, ze begrepen inmiddels wat je zei en je hoefde ze niet meer voor te lezen.

Je hoort ons niet zeggen dat we ze nóóit achter het behang willen plakken, maar wij vinden de puberteit echt de leukste leeftijd van kinderen. Dit is waarom.

#1 Omdat je met pubers een normaal, volwassen gesprek kunt voeren over politiek of de maatschappij.

#2 En dat ze daarin heel vaak een heel frisse kijk tentoonspreiden op de zaken.

#3 Je weer een beetje het gevoel hebt ‘mee’ te kunnen in de wereld van de digitale communicatie.

#4 Er altijd iemand in huis is die onversneden -en dus eerlijk- commentaar geeft op wat je doet en laat. En je daardoor kunt werken aan een betere versie van jezelf.

#5 Pubers kunnen onderhandelen als de beste, waardoor je deze kwaliteit nog eens extra wordt aangescherpt. Handig als je een keuken koopt, een ander huis, of op de bazar bent van Istanbul.

#6 Je je inmiddels een beeld kunt vormen van hoe je ze zullen zijn als volwassenen, en omdat het jouw kinderen zijn, worden dat natuurlijk heel leuke volwassenen.

#7 Je kunt met je kind dingen kunt doen die je nooit voor mogelijk hield, zoals klimmen bij een klimwand, raften of paardrijden.

#8 Bij helpen met wiskunde, Engels of natuurkunde gaan hersencellen waarvan je dacht dat ze dood waren weer keihard aan het werk.

#9 Je kunt rustig achterover leunen. Ze zeggen dat je tot hun twaalfde nog iets aan opvoeding kunt doen. Daarna is het klaar. Nu kun je erbij gaan staan en ernaar kijken.

#10 Iedere week krijg je weer een nieuwe trend of manie mee. De ene challenge op internet is al voorbij of er komt een volgend dansje aan waar jij natuurlijk ook aan moet meedoen.

#11 Met de hordes vrienden die als sprinkhanen je koelkast en voorraadkast leegroven is het in ieder geval nooit saai.

#12 Je hoeft geen oppassen, opvang en opa’s en oma’s meer te regelen als je weer eens een eigen leven wilt leiden. O ja, en je kunt je ook weer volledig storten op werk en hobby’s.

#13 Ze doen weliswaar domme dingen, zoals hun huissleutels in de vuilcontainer gooien, in hun eentje door een donker weiland fietsen en dan een lekke band krijgen of een pols breken bij een of andere challenge, ze zijn altijd weer superdankbaar als ze door jou worden gered.

#14 Je never a dull moment hebt, omdat er altijd wel een grote of kleine crisis opgelost moet worden, zoals op zondagavond erachter komen dat de dag erna een werkstuk moet worden ingeleverd of als er intens liefdesverdriet is.

#15 Er wordt aan jouw tafel veel en met smaak gegeten. Door iedereen. Dat had je dertien jaar niet meer meegemaakt.

#16 Je kunt gewoon weer uitslapen.

 

close

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.


Geen idee meer hoe je kind in elkaar zit? Lees ons nieuwe boek over leven en overleven met pubers.

Ook leuk:

30 dingen die je op de kamer van je puber vindt en waarvan je niet per se blij wordt

Het is handig om zo nu en dan een blik te werpen in de kamer van de puber. Je zal versteld staan wat je...

‘Mijn zoon (14) was zo straalbezopen dat hij niet meer wist waar hij was’

De jongste zoon van Marloes' vriendin Sandra kreeg aan het einde van de tweede klas ineens andere vrienden. Met een ervan zette hij het...

‘Zwanus’, het woord dat pubers zeggen als ze het warm hebben

Anouk, een van onze lezers, vroeg zich af of onze pubers ook zulke leuke woorden gebruiken. Die van haar zegt bijvoorbeeld dat hij een...

13 heel herkenbare vakantiefoto’s van pubers

De foto's die je vroeger van je kind maakte in de zomervakantie zien er heel anders uit dan de foto's die je nu maakt....

Aan je puber laten zien: dit is leven met een piep in je oor

Davy ging graag naar festivals en concerten. Dat doet hij niet nu meer. Tinnitus, ook wel oorsuizen genoemd, belemmerd zijn leven behoorlijk. Op nos.nl vertelt...

Hé pap, voor een schoolopdracht heb ik een Porsche en een Land Rover nodig, kun je even helpen?

Hé pap, voor een schoolopdracht heb ik een Porsche nodig, kun je even helpen? Met deze vraag overviel de zestienjarige zoon van Frank Stojansek...

Doodzieke jongen (16) viert zijn verjaardag op heel eigen wijze

Een door een tienerjongen op gemaakte video is al meer dan 3 miljoen keer bekeken op Facebook. Lewis Hine, die toen hij pas 17...

Lhbti-scholieren voelen zich een stuk veiliger als er een GSA op school is

Uit onderzoek blijkt dat lhbti-scholieren zich een stuk veiliger en prettiger op school voelen als er een GSA, Gender & Sexuality Alliance, is. Vooral...

Digitaal dieet voor een televisieprogramma, wie durft?

We werden benaderd door de redactie van Toedeledokie, een nieuw televisieprogramma van de VPRO met de vraag of we gezinnen kennen die deze zomer op digitaal...