Ouders moeten stoppen met hun pogingen om hun kind met een vmbo-niveau een minderwaardigheidscomplex aan te praten, door te zeggen dat havo er altijd nog in zit, vindt Saskia. Vmbo is geen ‘restonderwijs’
Als er iets moeilijk is, dan is het ouders ervan overtuigen dat hun kind heel goed af is op het vmbo. Want tegenwoordig willen ouders dat hun kinderen naar de havo of hoger gaan. En zelfs liever havo niet, want eigenlijk tel je pas een beetje mee als je op het vwo zit.
Alleen havo of hoger
Toen mijn pubers in groep 8 zaten zag ik de rat race van ouders onder mijn neus zich voltrekken. Ouders die teleurgesteld waren in het vmbo-advies, en soms zelfs ook bij een havo-advies, dat hun kind had gekregen. En in plaats van trots te zijn weigerden die ouders zich neer te leggen bij dat advies. En moesten er extra toetsen worden gemaakt, werden er externe deskundigen erbij gehaald, en werd er bijles gezocht. Kinderen die hun stinkende best hadden gedaan, en die hun Cito-toetsen zo goed mogelijk hadden gemaakt leerden op dat moment maar één ding: je bent niet goed genoeg. Welke boodschap geef je je kind dan mee?
De basisschool droeg ook niet bij aan het imago van het vmbo. Los van dat ze instemden in al die extra lessen en toetsen in plaats van die ouders streng toe te spreken, prezen ze de kinderen met vwo- of gymnasium-advies en gaven hen ten overstaan van de klas schouderklopjes. En droegen daarmee dezelfde boodschap uit: fantastisch gedaan. Het advies van de andere kinderen stelt eigenlijk maar weinig voor. Bij een van mijn pubers werden de namen van de kinderen die naar vwo gingen op het bord geschreven. Basisscholen lopen dan ook flink te pochen met het aantal kinderen dat naar havo of hoger gaat, want daarmee hopen ze nieuwe leerlingen aan te trekken. Ze weten immers dat ouders tegenwoordig naar scores en resultaten kijken, en minder, of helemaal niet, naar de missie en visie van de school.
Imago vmbo
Met deze instelling leert een kind, nog voordat het ook maar een stap in een vmbo-school heeft gezet, dat je eigenlijk niet meetelt als je op het vmbo zit. Nog voordat hun schoolcarrière is begonnen wordt hen ingeprent dat het vmbo leuk tijdverdrijf is, maar het eigenlijk niets voorstelt. Mijn kinderen kregen beiden havo advies. We waren bijzonder trots, maar waren dan ook geweest bij een vmbo of vwo advies. De jongste stroomde dit schooljaar door van havo 1 naar vmbo 2 en vond dat moeilijk. Want zij weet ook wel hoe de buitenwereld tegen het vmbo aankijkt. En op straat hoorde zij ook wel ouders aan mij vragen of ik dat niet heel erg vond nu zij naar het vmbo moest. En ze wist nog maar al te goed wat de stemming was geweest in groep 8 toen de adviezen waren uitgedeeld. Kinderen huilden toen ze hoorden dat ze vmbo-advies hadden gekregen, ouders die er alles aan deden om hun kind zo hoog mogelijk te laten scoren.
Afgelopen september ging ze naar het vmbo op haar nieuwe school. En ik had geen betere plek voor haar kunnen bedenken. Ze is er op haar plek, en belangrijker: ze blaakt van zelfvertrouwen. Toen wiskunde en rekenen niet goed ging op de havo lag daar de focus op. Een jaar lang hoorde ze dat ze het niet goed deed, dat het beter moest, dat ze er niks van bakte, dat het cijfer te laag was, dat ze het niet snapte, met als gevolg dat er van haar zelfvertrouwen weinig overbleef. Met een 3 voor wiskunde verliet ze haar oude school. En liep gebogen haar nieuwe school in, ervan overtuigd dat ze niks kon. De eerste vraag die haar nieuwe mentor stelde was: ‘Wat vind je leuk?’ en daarna ‘Waar ben je goed in?’ Die laatste vraag kon ze amper beantwoorden omdat ze een jaar lang alleen maar had gehoord wat er níet goed ging.
Gelukkig op het vmbo
Op het vmbo is mijn dochter gelukkig weer haar heerlijke, vrolijke oude ik geworden. Als er een school is die leerlingen in hun kracht weet te zetten is dat het vmbo. Ze kijken eerst naar wat kinderen kunnen, en vanuit daar spijkeren ze bij wat eventueel minder goed gaat. Dat werkt een stuk beter dan te focussen op keiharde cijfers. De helft van zo’n cijfer is inzicht, de andere helft is het vertrouwen hebben dat je het kan. Dat vertrouwen kreeg mijn dochter terug op het vmbo. Ze staat nu een 7,7 voor wiskunde – saillant detail: ze krijgt les uit hetzelfde boek dat ze op haar oude school in havo 2 gebruiken.
Lees ook over deze jongen die van de havo terugstroomde naar het vmbo, en hoe blij hij daar mee is. En positieve geluiden over het vmbo op Nos.nl.