Waarom single moeder Isabelle geen Sinterklaas viert, en liever ook geen Kerst

Isabelle is alleen, met kind. En ze heeft geen zin in Kerst, en in oud en nieuw ook niet. Gelukkig kan ze dit jaar Sinterklaas overslaan.

Dit is weer dé maand waar alle commercie, hysterie en de hele wereld om draait. Ik pak het liefst een koffer en roep een dikke ‘joe!’ en ga naar een resort vol luxe en zonder bekenden.
Feestdagen? Ik noem het geVreestdagen. De dagen waarbij je als alleenstaande moeder je echt alleen staande moet houden, geconfronteerd wordt met de anti-versie van ‘gezelligheid’ en je of geamputeerd en wel van je kind, als een (oudere) versie van Bridget Jones door de dagen heen serie-bingt. Of je sluit je aan bij een welwillend ander gezin. Je hebt de pity invite geaccepteerd, omdat ze zich afvroegen ‘wat doen we met Ies dit jaar?’ En terwijl je er zit, besef je dat je het Bridget Jones-scenario toch prettiger had gevonden.

Niks missen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Veel vrienden herkennen dit niet. En als je dan, dapper en wel aangeeft dat je er echt niet zo blij van wordt, dan zijn de cliché-teksten niet van de lucht. Alleen met je kind ergens uitgenodigd worden en je niet goed voelen is namelijk ergens ook ondankbaar. Maar ik besef mij zo dan goed, dat ik daar alleen met mijn kind ben, omdat ik alleen met een kind ben.
En dat… dat is weer echt alleen uit te leggen als je dat ook hebt meegemaakt. Geloof mij.

Enfin. Ieder jaar toeter ik rond dat ik De Feestdagen over zal slaan, op Bali zit en de commercie ‘haat’.
Maar ieder jaar ben ik nét voor de finish toch gestruikeld in een van de genoemde scenario’s. Mede ook omdat dochterlief natuurlijk wél nog in de feestelijke stemming komt. Maar ik zit vijftig procent van de tijd alleen. Of ben ‘geadopteerd’, maar dan ben ik ook soort van alleen, bij stelletjes. Of met een of andere Sjaak die ze voor me hebben geregeld.

Ik heb weleens verkering genoten. En ook wel leuk meegedaan. Maar door de ‘verdeling’ van je kind, blijft het toch een gedoe. Wie krijgt welke dag met je dochter? En in de meest recente gevallen was daar ook sprake van een gedeeld/verdeeld gezin en werd het een puzzel met vooral verliezers.
Van Sinterklaas, Kerst en oud en nieuw is het laatste, het ergste. Echt het állerergste. Het door de avond heen komen, het wachten op een soort finale, het besef, het idee en dan het: ‘God…eh… Wie wenst mij als eerste dan een net zo gelukkig nieuwjaar?’

Tuurlijk. Tuurlijk kun je mij de mond snoeren met horrorversies van feestdagen met gruwelijke schoonfamilieleden, ontplofte huwelijken en schone schijn-situaties, maar ik win. Ik win dat iedere afgelopen decembermaand (sinds 2008 tot heden) de maand is die wat mij betreft echt heeeel snel over mag gaan in de door iedereen zo verguisde januarimaand. (Gedeelde smart zeg ik dan.)
En ieder jaar wens ik voor mijzelf en mijn dochter een fantastische decembermaand, met winst van de Staatsloterij en wil ik de zomer -en de kerstvakantie omdraaien qua uitgaven en vertrek. Maar tot op heden wil dat allemaal niet zo vlotten. Vooral niet omdat ik dus mijn dochter ‘moet’ delen en dat lastige situaties oplevert vanuit Bali/Barbados.

Dit jaar? Dit jaar ga ik a) Sinterklaas overslaan, want de dochter is een puberella, dus kan dat. b) ga ik Kerstavond in ieder geval op stap en denk dat ik dat tweede kerstdag ook ga doen c) en met oud en nieuw ook, mocht ik tegen die tijd toch een beetje afzien tegen het nachtelijke escapisme, dan ga ik mezelf opsluiten met een must seelijst van series die ik heb opgespaard. Lekker ongegeneerd en wel, en zonder Kijkwijzer-censuur voor de puber. Tsja, er is heus ook wel een zogeheten feestelijke bright side te noemen. Ergens. Happy Holidayzzzz

close

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.


Geen idee meer hoe je kind in elkaar zit? Lees ons nieuwe boek over leven en overleven met pubers.

Ook leuk:

41 dingen die mijn puber roept bij het uitzoeken van nieuwe sneakers

Mijn puber had slechts afgetrapte gympen in haar kast staan en daarom gingen we shoppen voor nieuwe schoenen -  'nee, mam, sneakers, SNEAKERS, schoenen...

Deze lerares laat zien hoe institutioneel racisme werkt

Een docent zag hoe haar student in de supermarkt werd lastig gevallen en besloot hem te helpen. Wat er toen gebeurde laat zien hoe...

Educate your son? Daar gaat The Voice-gate helemaal niet over!

Na het The Voice-schandaal, dat afgelopen week naar buiten kwam via het YouTube-programma BOOS, riep iedereen: educate your son, en: educate your children. Maar...

Deze uitvinding gaat het onderwijs redden

De school van de zoon van Martine maakt een einde aan de discussie of de telefoon nou wel of niet in de klas mag....

8 pubermoederfantasiëen waar ons hoofd van op hol slaat

Vroeger bestonden je spannendste fantasieën misschien uit 50 Shades of Grey-achtige taferelen, maar geloof ons, als je eenmaal pubers krijgt verschuift wat je opwindend vindt...

Pubers die zeuren als ze een klusje moeten doen? Zo maak je het leuk!

Genoeg van pubers die lopen te zeuren over klusjes en taken in huis die ze moeten doen? Welnu, dat hoeft niet meer. Trey Kennedy...

Dingen die we onze pubers komend jaar heus niet zullen aandoen…. waarschijnlijk

Onze pubers doen niet aan goede voornemens. Onzin vinden ze. En eigenlijk hebben ze gelijk. Hoezo zou je goede voornemens maken? Dus doen wij...

Heb jij ook een VSCO-girl in huis?

VSCO (spreek uit als visko) is een nieuwe trend onder pubermeisjes. Geeft niks als je er nog nooit van hebt gehoord. We praten je...

Deze puber heeft opmerkelijke huisdieren waarmee hij chillt als een baas

Heb jij een puber die graag een kat of vis wil? Meteen doen. Voor je het weet zit je anders opgescheept met een varken,...