Waarom single moeder Isabelle geen Sinterklaas viert, en liever ook geen kerst

De decembermaand is lastig als je alleenstaande moeder, of vader, bent. Omdat je of alleen bent, of je kind moet ‘delen’ tijdens al die feestdagen. Isabelle heeft geen zin in Kerst, en in oud en nieuw ook niet. Gelukkig kan ze dit jaar Sinterklaas overslaan.

Dit is weer dé maand waar alle commercie, hysterie en de hele wereld om draait. Ik pak het liefst een koffer en roep een dikke ‘joe!’ en ga naar een resort vol luxe en zonder bekenden.

Feestdagen? Ik noem het geVreestdagen. De dagen waarbij je als alleenstaande moeder je echt alleen staande moet houden, geconfronteerd wordt met de anti-versie van ‘gezelligheid’ en je of geamputeerd en wel van je kind, als een (oudere) versie van Bridget Jones door de dagen heen serie-bingt. Of je sluit je aan bij een welwillend ander gezin. Je hebt de pity invite geaccepteerd, omdat ze zich afvroegen ‘wat doen we met Ies dit jaar?’ En terwijl je er zit, besef je dat je het Bridget Jones-scenario toch prettiger had gevonden.

Overslaan, die feestdagen

Veel vrienden herkennen dit niet. En als je dan, dapper en wel aangeeft dat je er echt niet zo blij van wordt, dan zijn de cliché-teksten niet van de lucht. Alleen met je kind ergens uitgenodigd worden en je niet goed voelen is namelijk ergens ook ondankbaar. Maar ik besef mij zo dan goed, dat ik daar alleen met mijn kind ben, omdat ik alleen met een kind ben. En dat… dat is weer echt alleen uit te leggen als je dat ook hebt meegemaakt, geloof me.

Enfin. Ieder jaar toeter ik rond dat ik De Feestdagen over zal slaan, op Bali zit en de commercie ‘haat’. Maar ieder jaar ben ik nét voor de finish toch gestruikeld in een van de genoemde scenario’s. Mede ook omdat dochterlief natuurlijk wél nog in de feestelijke stemming komt. Maar ik zit vijftig procent van de tijd alleen. Of ben ‘geadopteerd’, maar dan ben ik ook soort van alleen, bij stelletjes. Of met een of andere Sjaak die ze voor me hebben geregeld.

Drama tijdens oud en nieuw

Ik heb weleens verkering genoten. En ook wel leuk meegedaan. Maar door de ‘verdeling’ van je kind, blijft het toch een gedoe. Wie krijgt welke dag met je dochter? En in de meest recente gevallen was daar ook sprake van een gedeeld/verdeeld gezin en werd het een puzzel met vooral verliezers. Van Sinterklaas, Kerst en oud en nieuw is het laatste, het ergste. Echt het állerergste. Het door de avond heen komen, het wachten op een soort finale, het besef, het idee en dan het: ‘God…eh… Wie wenst mij als eerste dan een net zo gelukkig nieuwjaar?’

Tuurlijk. Tuurlijk kun je mij de mond snoeren met horrorversies van feestdagen met gruwelijke schoonfamilieleden, ontplofte huwelijken en schone schijn-situaties, maar ik win. Ik win dat iedere afgelopen decembermaand (sinds 2008 tot heden) de maand is die wat mij betreft echt heeeel snel over mag gaan in de door iedereen zo verguisde januarimaand. (Gedeelde smart zeg ik dan.)

Doen wat jezelf wilt!

En ieder jaar wens ik voor mijzelf en mijn dochter een fantastische decembermaand, met winst van de Staatsloterij en wil ik de zomer -en de kerstvakantie omdraaien qua uitgaven en vertrek. Maar tot op heden wil dat allemaal niet zo vlotten. Vooral omdat ik dus mijn dochter ‘moet’ delen en dat lastige situaties oplevert vanuit Bali/Barbados/elk ander warm oord.

Dit jaar? Dit jaar ga ik a) Sinterklaas overslaan, want de dochter is een puber, dus kan dat, b) ga ik kerstavond in ieder geval op stap en denk dat ik dat tweede kerstdag ook ga doen, c) en met oud en nieuw ook, mocht ik tegen die tijd toch een beetje afzien tegen het nachtelijke escapisme, dan ga ik mezelf opsluiten met een must seelijst van series die ik heb opgespaard. Lekker ongegeneerd en wel, en zonder Kijkwijzer-censuur voor de puber. Tsja, er is heus ook wel een zogeheten feestelijke bright side te noemen. Ergens. Happy Holidayzzzz

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

Advertentie

Als het op financiën aankomt, zijn pubers zowel grenzeloos inventief als naïef. Dus daar valt nog wel wat opvoeding tegenaan te gooien. In ons nieuwe boek leggen we uit hoe je dat kunt doen

Ook leuk:

Dit doen pubers als jij niet metéén reageert op hun WhatsApps

Oké, je doet je best om stand-by te staan. Maar soms lukt het niet. Dan ben je aan het werk. Of heb je een...

De les van mijn puber: accepteer gewoon eens een compliment

Het leuke van pubers is dat we ook veel van ze kunnen leren. Omdat ze nu eenmaal anders in het leven staan en een...

58 dingen die ik denk op een ouderavond

Binnenkort is het weer tijd voor de ouderavonden. En dus stap je het domein van je puber binnen en word je opgesloten met andere...

40 dingen die ik denk als mijn puber alweer vrij van school heeft

De jongste puber van Anne zit in de derde klas en heeft vandaag vrij. Zomaar. Of nou ja, er was iets met vergaderen, en...

De puber heeft griep, en wie moet er aan de bak? Juist!

Vorig jaar had de zoon van Marloes griep, en toen haar dochter en toen haar man. En wie ging er gewoon door? Juist. Gelukkig zijn...

Help, mijn puberdochter is de hele dag aan het bakken

De dochter van Saskia vermaakt zich in deze lock down-situatie uitstekend in de keuken. Elke dag maakt ze de lekkerste koekjes, pannenkoeken en taarten....

Slimme jongen weet wekenlang op zoom zijn lerares om de tuin te leiden

Kinderen zijn rete-slim als het gaat om zoomen en onder hun online lessen uitkomen. Ze zijn soms behoorlijk inventief en docenten lopen vaak behoorlijk...

De puberdochter gaat zwemmen in 101 opmerkelijke stappen

Het is mooi weer, de zon schijnt en dus gaat de puberdochter zwemmen. Wij gooien onze bikini in onze tas en een handdoek, pubermeisjes...

32 dingen die ik wil zeggen tegen de pubermeiden van nu

Miriam van Saar Magazine weet nog goed hoe ingewikkeld het is een puber te zijn. En beseft dat het anno 2017 alleen maar ingewikkelder...

Vakantie met pubers: 4 droomvakanties voor ouders en kinderen

Pubers zijn het niet het meest makkelijke gezelschap wanneer je op vakantie gaat. Ze vervelen zich snel en hebben echt geen zin in een...

De ReplyASAP-app sluit telefoon af totdat pubers hun ouders bellen

Het is de nachtmerrie van menig ouder: je wilt je kind bereiken, maar die heeft zijn telefoon op 'stil' staan. Of diep in zijn...

Deze uitvinding gaat het onderwijs redden

De school van de zoon van Martine maakt een einde aan de discussie of de telefoon nou wel of niet in de klas mag....

Dochter post boek van haar vader op TikTok en gaat viral

Op TikTok post de dochter van Lloyd Devereux Richard het verhaal van haar vader. En dan blijkt hoe mooi TikTok kan zijn. Lloyd Devereux Richard...