Als je dochter ineens bijna een vrouw is

Als Anne haar dertienjarige dochter in haar onderbroek ziet rondlopen, realiseert ze zich ineens dat haar kleine meisje bijna een vrouw is geworden. Wanneer was dat gebeurd?

Mijn dochter loopt in haar onderbroek de badkamer binnen waar ik ook ben. Ze is op zoek naar haar spijkerbroek die ze in de was heeft gegooid. Tenminste, ze dénkt dat ze die in de was heeft gegooid. Terwijl ze de wasmand overhoop haalt, zegt ze zuchtend dat al haar kleren te klein zijn en dat nou net die ene spijkerbroek de enige broek is die ze nog past.

Geen lijfje, maar een lichaam

In de spiegel kijk ik naar mijn dochter die achter me staat. De mouwen van de trui die ze aan heeft komen niet verder dan halverwege haar onderarmen. De onderbroek die ze aan heeft zit strak om haar billen. De vlinders op de stof worden uitgerekt door het vele omhoog trekken van een onderbroek die overduidelijk te klein is. Wanneer had ik die onderbroek voor haar gekocht? Een maand geleden? Twee? Drie? Had ze toen nog een kindermaat? Hield ze toen nog van vlinders? Ik kijk naar het lijfje van mijn dochter dat eigenlijk geen lijfje meer is, maar een lichaam. Eén waar een vlinderonderbroek niet meer bij past.

Wanneer was dat gebeurd?

Ik ben verbaasd dat dit kind, dat de hele dag onder mijn neus loopt en ik elke dag toch minimaal een keer vastpak om te knuffelen, ineens zo is veranderd. Had ik het niet gemerkt dat ik mijn armen steeds wat hoger moest houden? Had ik niet gemerkt dat haar lichaam ronder werd? Had ik haar vormen niet gezien? Had ik niet gemerkt dat ze vlinders niet meer leuk vindt? Wanneer was dat allemaal gebeurd?

Kleine meisje

Ik heb altijd het idee dat mijn dochter veel harder loopt dan ik. Dat ik continu achter de feiten aanloop. Tegen de tijd dat ik doorheb dat er iets aan de hand is, is dat al héél lang aan de hand. Het lijkt wel alsof mijn hersenen niet registeren dat ze groter wordt, volwassener wordt, zelfstandiger wordt. In mijn hoofd is ze dat kleine meisje dat ik zo goed ken, dat ik al die jaren heb vastgehouden, heb verzorgd, in heb gestopt, waarvan ik de neus heb afgeveegd en haar tranen heb gedroogd en waarvan ik elke millimeter op haar lijfje heb gekust. Ik zie dat meisje groot worden, maar registreer het niet. Wie is dat meisje dat bij me in badkamer staat en bijna een vrouw is geworden? Dat huppelende meisje met wapperende haren en een vlinderonderbroek die past is ze al lang niet meer.

Kinderafdeling

In de spiegel kijkt mijn dochter naar mij. Ze zegt nogmaals dat niks meer haar past. Ik beloof haar dat we morgen nieuwe kleren gaan kopen. En nieuw ondergoed. Dan huppelt ze de badkamer uit. Haar lange benen gaan ritmisch heen en weer, haar haren wapperen niet, maar dansen in golven om haar hoofd. Mijn meisje is ineens groot geworden. En ik loop alweer achter de feiten aan. Die keer dat ik dat vlinderonderbroekje voor haar kocht was de laatste keer dat ik op de kinderafdeling kleren voor haar kocht. En ik wist het geen eens.

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

Advertentie

Als het op financiën aankomt, zijn pubers zowel grenzeloos inventief als naïef. Dus daar valt nog wel wat opvoeding tegenaan te gooien. In ons nieuwe boek leggen we uit hoe je dat kunt doen

Ook leuk:

Door de smartphone verwachten pubers dat je altijd voor ze klaarstaat

Lekker zelfstandig die pubers van tegenwoordig. Door die smartphone is Jeanette altijd bereikbaar en voelt zij zich een wandelend servicepunt. Nee erger nog: een...

25 opmerkingen die gescheiden ouders van hun pubers horen

Floris is -net als bijna veertig procent van de Nederlandse ouders- gescheiden. Deze herkenbare uitspraken krijgt hij van zijn pubers regelmatig naar zijn hoofd. “Trouwen...

13 signalen dat jouw puber zijn eigen leven niet helemaal kan overzien

Pubers zijn onverbeterlijke optimisten. Daar waar anderen beperkingen zien, zien zij alleen maar mogelijkheden. Maar kunnen dan niet altijd de gevolgen van hun wilde...

We zijn wel klaar toch, met die telefoon?

Martine is inmiddels wel klaar met al die alarmberichten over hoe slecht die smartphone wel niet is voor onze kinderen. Want inmiddels wordt alle...

De Nationale Ouderavond: alles wat je wilt weten over pubers en alcohol

Pubers en alcohol drinken, veel ouders struggelen ermee. Wat moet je nou wel doen en wat juist niet? Tijdens de online Nationale Ouderavond NIX18,...

Deze pubermeisjes hebben een wel heel bijzondere hobby: stokpaardjes!

Is jouw puberdochter vooral geobsedeerd door Snapchat en het maken van slijm? Laat haar dan eens kijken naar deze Finse collega's. Zij hebben een...

76 dingen die ik denk als scholen die laatste week voor kerst helemaal volproppen

Gisteren hadden we het al over het feit dat onze pubers zo toe zijn aan vakantie. En dat snappen we maar al te goed...

De puber heeft een proefwerk Duits in 34 irritante stappen

Als er voor het vak uitstellen een examen bestond, dan was de zoon van Martine daar met vlag en wimpel voor geslaagd. Zo stelde...

37 dingen die je hoort als pubers zich gaan gedragen als je collega

Nu we nog steeds ons werk vanuit huis moeten doen, zitten we vaak met onze pubers aan de keukentafel te werken. Die dan zich...

Handen omhoog wie hier met zijn puber in durft te gaan

Heb jij een sterke maag en stalen zenuwen? En heeft je puber deze van je geërfd. Dan is het achtbaantje hieronder een fluitje van...

Beter en gerichter beleid van overheid op alcohol drinken en roken

Uit onderzoek blijkt dat scholieren minder e-sigaretten roken, maar meer lachgas gebruiken. Alcoholgebruik en roken van sigaretten en joint is gestabiliseerd.  Uit onderzoeken van Trimbos,...

De puber gaat schaatsen in 101 opmerkelijke stappen

Jawel, de puber wil best een rondje zwieren en zwaaien op het ijs. Leuk toch? Maar al dat gedoe - schaatsen zoeken, dik aankleden...

Lieve pubermoeders: jullie zijn fantastisch!

Er is natuurlijk een grote kans dat je pubers Moederdag morgen vergeten. Of zich ervan afmaken met een flesje doucheschuim van € 2,95 uit...