Als je dochter ineens bijna een vrouw is

Als Anne haar dertienjarige dochter in haar onderbroek ziet rondlopen, realiseert ze zich ineens dat haar kleine meisje bijna een vrouw is geworden. Wanneer was dat gebeurd?

Mijn dochter loopt in haar onderbroek de badkamer binnen waar ik ook ben. Ze is op zoek naar haar spijkerbroek die ze in de was heeft gegooid. Tenminste, ze dénkt dat ze die in de was heeft gegooid. Terwijl ze de wasmand overhoop haalt, zegt ze zuchtend dat al haar kleren te klein zijn en dat nou net die ene spijkerbroek de enige broek is die ze nog past.

Geen lijfje, maar een lichaam

In de spiegel kijk ik naar mijn dochter die achter me staat. De mouwen van de trui die ze aan heeft komen niet verder dan halverwege haar onderarmen. De onderbroek die ze aan heeft zit strak om haar billen. De vlinders op de stof worden uitgerekt door het vele omhoog trekken van een onderbroek die overduidelijk te klein is. Wanneer had ik die onderbroek voor haar gekocht? Een maand geleden? Twee? Drie? Had ze toen nog een kindermaat? Hield ze toen nog van vlinders? Ik kijk naar het lijfje van mijn dochter dat eigenlijk geen lijfje meer is, maar een lichaam. Eén waar een vlinderonderbroek niet meer bij past.

Wanneer was dat gebeurd?

Ik ben verbaasd dat dit kind, dat de hele dag onder mijn neus loopt en ik elke dag toch minimaal een keer vastpak om te knuffelen, ineens zo is veranderd. Had ik het niet gemerkt dat ik mijn armen steeds wat hoger moest houden? Had ik niet gemerkt dat haar lichaam ronder werd? Had ik haar vormen niet gezien? Had ik niet gemerkt dat ze vlinders niet meer leuk vindt? Wanneer was dat allemaal gebeurd?

Kleine meisje

Ik heb altijd het idee dat mijn dochter veel harder loopt dan ik. Dat ik continu achter de feiten aanloop. Tegen de tijd dat ik doorheb dat er iets aan de hand is, is dat al héél lang aan de hand. Het lijkt wel alsof mijn hersenen niet registeren dat ze groter wordt, volwassener wordt, zelfstandiger wordt. In mijn hoofd is ze dat kleine meisje dat ik zo goed ken, dat ik al die jaren heb vastgehouden, heb verzorgd, in heb gestopt, waarvan ik de neus heb afgeveegd en haar tranen heb gedroogd en waarvan ik elke millimeter op haar lijfje heb gekust. Ik zie dat meisje groot worden, maar registreer het niet. Wie is dat meisje dat bij me in badkamer staat en bijna een vrouw is geworden? Dat huppelende meisje met wapperende haren en een vlinderonderbroek die past is ze al lang niet meer.

Kinderafdeling

In de spiegel kijkt mijn dochter naar mij. Ze zegt nogmaals dat niks meer haar past. Ik beloof haar dat we morgen nieuwe kleren gaan kopen. En nieuw ondergoed. Dan huppelt ze de badkamer uit. Haar lange benen gaan ritmisch heen en weer, haar haren wapperen niet, maar dansen in golven om haar hoofd. Mijn meisje is ineens groot geworden. En ik loop alweer achter de feiten aan. Die keer dat ik dat vlinderonderbroekje voor haar kocht was de laatste keer dat ik op de kinderafdeling kleren voor haar kocht. En ik wist het geen eens.

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

Advertentie

Heb je ons huiswerkhandboek al besteld?

Ook leuk:

52 redenen waarom de jaren 80 en 90 zo leuk waren

De eighties en nineties, dat waren nog eens tijden! En stiekem verlangen we ook wel terug naar de tijd dat wij puber waren. We...

21 dingen die altijd ontbreken bij pubers

Het valt ons op dat pubers eigenlijk nooit helemaal compleet zijn. Er mist altijd wel iets. En waar dat 'iets' dan is, weet niemand.   ...

19 dingen die iedereen met een puberzoon meteen herkent

Aaargh, hij is niet vooruit te branden, maakt er een puinhoop van en je vraagt je af wat hij allemaal doet in die kamer...

Dit boek is je redding bij huiswerkstress

Vers van de drukker! 'Heb jij je huiswerk al af?' is ons nieuwe boek boordevol tips voor hoe je de huiswerkstress bij je puber...

Je 18-jarige dochter gaat backpacken, jij sterft duizend doden

De 18-jarige dochter van Soraya heeft een tussenjaar en zit als backpacker aan de andere kant van de wereld. Allemaal leuk en aardig, maar...

Wat als je zoon een obsessie met zijn lichaam heeft?

Een wasbordje en spieren kweken, het is de nieuwste obsessie van puberjongens. Ze trainen dagelijks in de sportschool. Fijn toch, zul je denken. Een...

6 redenen waarom een pinpas en bankieren app superhandig zijn met pubers

Martine vindt het superhandig dat haar pubers tegenwoordig een pinpas en internetbankieren app hebben. Het zakgeld is zo overgemaakt, het geeft makkelijk overzicht in...

Meneer Rutte, kunnen de scholen weer open? Ik vraag dit voor mijn huis

Na deze tweede lockdown, mét avondklok, is er niet veel meer over van het huis van Saskia. De keuken, badkamer, het toilet, de puberslaapkamers;...

Slecht weer? Deze puber-approved films draaien er in augustus in de bioscoop

De bioscoop is het ideale uitje om met je puber. Je bent de deur uit, je doet iets samen, maar je zit in het...

Dingen die pubers roepen als ze mee moeten op familieweekend

Margriet had heel veel zin in dat familieweekend. De pubers van Margriet een stuk minder. Dit was wat ze zoal op- en aan te...

Worden jullie al gek van dat Siren Beat TikTok-dansje?

De Siren Beat is hét nieuwe TikTok-dansje. Het is best een aanstekelijk deuntje, maar na 200 keer ook wel heel irritant. Er is wéér een...

Marthijn schreef een brief aan zijn vader die hij zo mist

De vader van Marthijn stierf toen hij 1 jaar was. Hij kent zijn vader dus niet. En heeft ook geen herinneringen aan hem. Hoe...

Martine ziet wat de lockdown doet met haar pubers en wordt er verdrietig van

Tot nu toe hield Martine die Corona-maatregelen prima vol. Maar vandaag kwamen toch de tranen, om haar pubers. Verschrikkelijk dat hun wereld kleiner wordt,...