Als je dochter ineens bijna een vrouw is

Als Anne haar dertienjarige dochter in haar onderbroek ziet rondlopen, realiseert ze zich ineens dat haar kleine meisje bijna een vrouw is geworden. Wanneer was dat gebeurd?

Mijn dochter loopt in haar onderbroek de badkamer binnen waar ik ook ben. Ze is op zoek naar haar spijkerbroek die ze in de was heeft gegooid. Tenminste, ze dénkt dat ze die in de was heeft gegooid. Terwijl ze de wasmand overhoop haalt, zegt ze zuchtend dat al haar kleren te klein zijn en dat nou net die ene spijkerbroek de enige broek is die ze nog past.

Geen lijfje, maar een lichaam

In de spiegel kijk ik naar mijn dochter die achter me staat. De mouwen van de trui die ze aan heeft komen niet verder dan halverwege haar onderarmen. De onderbroek die ze aan heeft zit strak om haar billen. De vlinders op de stof worden uitgerekt door het vele omhoog trekken van een onderbroek die overduidelijk te klein is. Wanneer had ik die onderbroek voor haar gekocht? Een maand geleden? Twee? Drie? Had ze toen nog een kindermaat? Hield ze toen nog van vlinders? Ik kijk naar het lijfje van mijn dochter dat eigenlijk geen lijfje meer is, maar een lichaam. Eén waar een vlinderonderbroek niet meer bij past.

Wanneer was dat gebeurd?

Ik ben verbaasd dat dit kind, dat de hele dag onder mijn neus loopt en ik elke dag toch minimaal een keer vastpak om te knuffelen, ineens zo is veranderd. Had ik het niet gemerkt dat ik mijn armen steeds wat hoger moest houden? Had ik niet gemerkt dat haar lichaam ronder werd? Had ik haar vormen niet gezien? Had ik niet gemerkt dat ze vlinders niet meer leuk vindt? Wanneer was dat allemaal gebeurd?

Kleine meisje

Ik heb altijd het idee dat mijn dochter veel harder loopt dan ik. Dat ik continu achter de feiten aanloop. Tegen de tijd dat ik doorheb dat er iets aan de hand is, is dat al héél lang aan de hand. Het lijkt wel alsof mijn hersenen niet registeren dat ze groter wordt, volwassener wordt, zelfstandiger wordt. In mijn hoofd is ze dat kleine meisje dat ik zo goed ken, dat ik al die jaren heb vastgehouden, heb verzorgd, in heb gestopt, waarvan ik de neus heb afgeveegd en haar tranen heb gedroogd en waarvan ik elke millimeter op haar lijfje heb gekust. Ik zie dat meisje groot worden, maar registreer het niet. Wie is dat meisje dat bij me in badkamer staat en bijna een vrouw is geworden? Dat huppelende meisje met wapperende haren en een vlinderonderbroek die past is ze al lang niet meer.

Kinderafdeling

In de spiegel kijkt mijn dochter naar mij. Ze zegt nogmaals dat niks meer haar past. Ik beloof haar dat we morgen nieuwe kleren gaan kopen. En nieuw ondergoed. Dan huppelt ze de badkamer uit. Haar lange benen gaan ritmisch heen en weer, haar haren wapperen niet, maar dansen in golven om haar hoofd. Mijn meisje is ineens groot geworden. En ik loop alweer achter de feiten aan. Die keer dat ik dat vlinderonderbroekje voor haar kocht was de laatste keer dat ik op de kinderafdeling kleren voor haar kocht. En ik wist het geen eens.

 

close

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.


Heb je ons huiswerkhandboek al besteld?

Ook leuk:

30 redenen waarom het leven voor puberjongens niet altijd makkelijk is

Wij snappen ook wel dat het leven als puber niet heel makkelijk is, want wij ouders zijn immers ook jong geweest. Vandaar deze opsomming...

21 tekenen dat pubers zich niks aantrekken van het weer

Pubers hebben zo hun eigen opvattingen over hoe te handelen bij de diverse weertypen. Regen of zonneschijn, de puber trekt gewoon zijn eigen plan.  1....

Goed idee: klaaglijn voor pubers zodat ze jou niet de hele tijd lastigvallen

Hou het thuis gezellig en schakel voor pubers de puberklaaglijn in. Daar kunnen ze alles droppen wat hun dwars zit zonder jou lastig te...

Als je puberdochter jouw huis te rommelig vindt en gaat schoonmaken

De zeventienjarige puberdochter van Marieke heeft een vriendje. En daarmee verandert alles, ook de manier waarop zij naar haar woonomgeving kijkt. Zo'n rommelige woonkamer...

11 tattoos die een goed idee leken, maar dat niet zijn

Het is toch wel iets dat ons regelmatig nachtzweten bezorgt: de angst dat onze pubers thuiskomen na een nacht doorzakken of een vakantie naar...

Hoe irritant kan het zijn? Je pubers hebben geen school vandaag en jij werkt thuis

De pubers van Martine hadden zaten vandaag thuis, want school had een studiedag. Net die dag had Martine een gillende deadline. Niet echt de...

Hoppa! 17-jarige Nederlander scoort 100 miljoen streams op YouTube (en veel geld)

Je moet niet altijd tegen je kind zeggen dat het het beste is om je diploma te halen. De 17-jarige Koen van Revensberg kapte...

Deze puber wil kleedgeld (minimaal € 70,-) en dient een verzoekschrift in

De ouders van deze 14-jarige tiener vonden afgelopen weekend dit keurig getypte epistel op de keukentafel.  Of dat kleedgeld niet wat meer mag zijn....

Pubers die groot worden, zo snel gaat dat. Eigenlijk té snel.

Marieke is stomverbaasd over hoe haar kinderen zich ineens gedragen als volwassen, verantwoordelijke, verstandige grote mensen. Gisteren leerden ze namelijk toch nog voor het...