Mondkapjes, spatschermen, ramen open: zo gaan onze pubers straks naar school

Welke maatregelen hebben de middelbare scholen genomen tegen corona? De school van de zoon van Martine heeft in ieder geval het hele protocol al klaar. Alles is in ieder geval beter dan weer maanden thuis zitten.

Gisteren kreeg ik een mail van de school van mijn school in de mailbox met zeer gedetailleerde informatie over hoe terug te gaan naar school. Ze hadden daar de afgelopen zomervakantie niet stilgezeten, zo bleek. Voor ieder lerarenbureau was een spatscherm aangebracht, zodat de leraren -al dan niet voorzien van spatmasker- veilig les kunnen geven.
Ik vond het slim, slimmer in ieder geval dan de scholen in Assen en Hilversum die leerlingen gaat verplichten een mondkapje te dragen in school. Wie al in de trein heeft gezeten of op andere plekken heeft gelopen waar het verplicht is, weet inmiddels dat je met zo’n masker op je toet niet heel goed verstaanbaar bent en dat niet iedereen even zorgvuldig hiermee omgaat.

Temperatuur meten

In De Volkskrant van vanmorgen demonstreert rector Jan Mattijs Heinemeijer, rector van het Mendelcollege in Haarlem, hoe hij iedere ochtend de temperatuur zou willen meten van de leerlingen. Ook slim, maar mag niet volgens het protocol. Want als leerlingen in de rij staan voor het temperatuurmeet-ritueel, krijgen ze het mee als iemands temperatuur te hoog is. En dat mag weer niet wegens de privacyregels. Maar ook op deze school: spatschermen voor de klas en -die vond ik ook heel slim- de snoepautomaten zijn leeggehaald zodat kinderen buiten gaan hangen, in plaats van binnen.
Op de school van mijn zoon gaan de ramen en deuren open, want de ventilatie is nog niet ingeregeld en zijn leerlingen die op vakantie waren in een ‘oranje’ gebied nog niet welkom. Allemaal erg logisch. En om deze moesten we een beetje grinniken: de leraar vertrekt vijf minuten voor de bel gaat uit het klaslokaal. Goed idee vond de puber zelf. Die laatste vijf minuten zijn natuurlijk een perfecte gelegenheid om nog even die paar sommen te maken lekker te gaan klooien.

Metéén beginnen

Zelf was de puber wel een beetje aan het mopperen dat alle lessen metéén al gaan beginnen. Waar normaal alle middelbare scholen een week aanloop nodig hebben om de boel op orde te hebben, moet mijn zoon maandagochtend om halfnegen al voor de tweede bel binnen zijn voor het eerste uur Duits. Ik was hiermee behoorlijk in mijn nopjes. Want met die opgelopen achterstanden mag er geen tijd verloren gaan.
Ook was ik blij met met de aanpak van die Haarlemse rector. Want we willen toch dat alles, maar dan ook alles voorkomen moet worden dat de scholen weer dicht gaan. Ik heb hier thuis in drie maanden tijd twee bloeiende kamerplantjes heel langzaam zien verwelken. Die met de dag grauwer werden van het blauwe licht van de beeldschermen. Die nu -anders dan andere jaren- staan te trappelen om naar school te gaan.
Ik hoop toch ook echt niet dat het doemscenario gaat plaatsvinden wat óók in de mail wordt beschreven, namelijk dat de school een corona-brandhaard gaat worden. De boel gaat dan op slot. ‘Dan gaan we weer over op onderwijs via Microsoft Teams en It’s Learning’, staat er. Dat willen we echt niet.

***

Nu je hier toch bent, zouden we je iets willen vragen…

We maken iedere dag Tis Hier Geen Hotel met heel veel plezier. Want we zien het als onze missie om jullie zonder al teveel kleerscheuren, en een beetje humor, door de puberteit van je kinderen heen te slepen. En dat willen we blijven doen. Maar sinds de Corona-crisis is dat er niet makkelijker op geworden. Zou je ons daarom willen helpen dit Hotel open te houden? Hoe? Kijk hier!

Tags from the story
, ,
Geschreven door
More from Martine De Vente

Cynthia Nixon (die ‘rooie’ van Sex and the City) heeft een belangrijke boodschap

Deze geweldige video gaat al een tijdje rond op Facebook. Cynthia Nixon...
Lees verder