Wat helpt tegen ontlezing: geef de pubers een boek

Na het lezen van deze kop denk je natuurlijk: ja, dûh. Maar de Amerikaanse hoogleraar Maryanne Wolf schetst in dit artikel in Vrij Nederland dat leraren en ouders het de kinderen ook wel te makkelijk maken om niet ‘diep’ te lezen. Oftewel een tekst goed te lezen en te analyseren, zodat je hem echt begrijpt. Dat kan eigenlijk alleen maar het beste van papier. Op schermen scannen we teksten alleen maar en gaat maar een heel klein deel van de hersenen echt ‘aan’. Bij ‘echt’ lezen worden er veel meer hersengebieden actief en getraind.
Maar ja, geef onze schermverslaafde pubers maar eens een boek. Waarschijnlijk gooien ze het achteloos in een hoek. Vooral als je zegt dat lezen goed voor ze is, kun je erop rekenen dat de boeken die jij met zorg uitzoekt ongelezen blijven. Hier thuis hebben we echter een list verzonnen, die echt goed werkt.
Onze pubers zijn namelijk nogal Netflix-verslaafd, dus we geven ze geen boekverfilmingen, maar geven ze boeken waarvan ze de films al hebben gezien. Zo zit puber 1 de hele vakantie al in Song of fire and ice, nadat hij de hele Game of Thrones-serie al had weggebinged. Puber 2 las Perks of being a wallflower, 13 reasons why en the fault in our stars. En wees gerust, van alles is een Nederlandse vertaling. Want zo slim zijn ze nou ook weer niet.

***

Nu je hier toch bent, zouden we je iets willen vragen…

We maken iedere dag Tis Hier Geen Hotel met heel veel plezier. Want we zien het als onze missie om jullie zonder al teveel kleerscheuren, en een beetje humor, door de puberteit van je kinderen heen te slepen. En dat willen we blijven doen. Maar sinds de Corona-crisis is dat er niet makkelijker op geworden. Zou je ons daarom willen helpen dit Hotel open te houden? Hoe? Kijk hier!

Geschreven door
More from Martine De Vente

Even aftikken: € 2000 voor school

De factuur die je wist dat zou komen: de jaarlijkse ouderbijdrage. Het...
Lees verder