Wordt het niet tijd dat we normaal doen over ongesteld zijn?

Welke boodschap geef je meisje mee, als je geheimzinnig doet over ongesteld zijn. Het is kut, maar misschien zouden we ons er veel minder voor moeten schamen, dat is de boodschap die Martine in ieder geval mee wil geven aan haar dochter.

“Sheenaya speelt geen wedstrijd, wegens privé-omstandigheden.” Een moeder van een van de teamgenootjes van mijn dochter appt af. Trainer boos, want er zijn geen wissels. En hoezo treden er pas privé-omstandigheden op tien minuten voor aanvang van de wedstrijd?, appt hij kwaad terug. Of we dit soort privé-omstandigheden liever eerder willen melden.
Later begreep ik van de moeder dat Sheenaya ONGESTELD was geworden. Voor het eerst. En had dat ontdekt tien minuten voor vertrek. Maar ik dacht ook: waarom zeg je dat niet gewoon? ‘Sorry, mijn dochter is ongesteld geworden en voelt zich niet goed.’
Miljoenen vrouwen over de hele wereld maken dat maandelijks mee. Miljoenen vrouwen hebben daar in meer of mindere mate last van. Het is ook irritant. Als je pech hebt, heb je er pijn van. Of je loopt de hele dag rond met de angst voor doorlektoestanden. Je moet denken aan dat je tampons of maandverband mee moet nemen, of anders hopen dat iemand anders ze bij zich heeft. En dan vergeet ik voor het gemak nog even PMS, de toestand waardoor veel vrouwen zich op mijn minst mentaal wiebelig voelen of moordneigingen hebben.
Van jongs af aan leren we menstruatie te verbergen voor onze mannen, voor werkgevers en voor elkaar. Een keer doorlekken, en er ontstaat paniek. Niet kunnen werken vanwege de menstruatie zorgt voor meer schuldgevoel dan thuisblijven met een griepje. En dan heb ik het niet eens over culturen waarin vrouwen als onrein worden beschouwd. Waar ze bijvoorbeeld geen eten mogen aanraken, of zelfs worden opgesloten in een schuur tot de bui weer over is.
Ik betrapte mezelf erop dat ik zei ‘o, zielig’ toen een vriendin vertelde dat haar twaalfjarige pas ongsteld was geworden. Maar wat vertel je daarmee? Dat ongesteld zijn iets afschuwelijks is, iets vies?
Niet dat ik een groots menstruatiefeest ga houden, om de vruchtbaarheid van mijn dochter te vieren als het zo ver is. Ik begrijp mijn kind niet altijd, maar hiervan kan ik me voorstellen dat je dat als jong pubermeisje echt niet wilt.
Maar ik denk wel na over de boodschap die ik wil doorgeven over menstruatie. Dat je je er best kut door kunt voelen, dat het onhandig is. Maar ook dat je er ook bondjes mee smeedt tussen vrouwen. Je leent elkaar tampons, waarschuwt elkaar als een ‘ongelukje’ is ontstaan, excuseert elkaar als de hormonen zodanig opspelen dat je echt even rustiger aan moet doen. Of, zoals een kennis van mij vertelde dat een meisje tegenover haar in de trein aan haar vroeg: “Mevrouw, wilt u even kijken of ik niet ben doorgelekt?”
En ook heel goed vond ik het dat de juf van mijn dochter vorige week jongens de klas uitstuurde om naar de hoofdmeester te gaan. De juf heeft toen uitgelegd dat mocht het voorkomen dat mocht het gebeuren dat van de meiden ongesteld was geworden, ze altijd bij haar mogen komen.
Ik vond het een heel goed idee. “Je kunt als je ongesteld bent en een probleem hebt, altijd aan een andere vrouw vragen of ze je wil helpen”, zei ik tegen mijn dochter toen ze dit verhaal een beetje besmuikt vertelde.
Wat gingen de jongens in de tussentijd doen met de hoofdmeester?, vroeg ik nog. “Ze moesten helpen met de wc’s schoonmaken.” Mijn dochter vond dat wel een soort van ‘net goed’, zeker in het kader van wat haar straks allemaal te wachten staat.

***

Nu je hier toch bent, zouden we je iets willen vragen

We maken iedere dag Tis Hier Geen Hotel met heel veel plezier. Want we zien het als onze missie om jullie zonder al teveel kleerscheuren, en een beetje humor, door de puberteit van je kinderen heen te slepen. En dat willen we blijven doen. Maar sinds de Corona-crisis is dat er niet makkelijker op geworden. Zou je ons daarom willen helpen dit Hotel open te houden? Hoe? Kijk HIER.

close

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.


Heb je ons huiswerkhandboek al besteld?

Ook leuk:

Grappig: Philip Geubels verheugt zich al op het eerste vriendje van zijn dochter (not!)

Even lachen. Philip Geubels' dochter is nog maar net uit de luiers, maar hij verheugt zich er nu al op dat ze zestien is...

‘Hoe krijg ik mijn zoon op tijd uit bed voor school?

Artsen, psychologen, pedagogen; iedereen heeft wel iets te zeggen over pubers en hun perikelen. Maar de enige die vragen van puberouders pas echt goed...

11 allerleukste WhatAppjes met jullie pubers!

We appen er maar wat graag op los met onze pubers. Omdat het de enige manier is om ze te bereiken. Maar ook omdat...

20 reden waarom we blij zijn dat cassettebandjes en -spelers weer hip zijn

Het laatste nieuws: het cassettebandje komt terug. We springen een gat in de lucht van blijdschap, want wat hebben we daar leuke herinneringen aan....

Heerlijk lachen: cabaretier Philippe Geubels over zijn vakantie in de Roompot

Als cabaretier Phillipe Geubels over zijn vakantie naar de Roompot gaat vertellen dan weet je: dat wordt lachen.  Cabaretier Philippe Geubels over zijn vakantie in...

Samen met je puber kijken: mister Bean op vakantie

Heerlijke video om samen met je puber te kijken: Mr Bean op vakantie. Alleen al om te laten zien dat het altijd erger kan.   

Waarom wij zo ontzettend veel houden van South Park

Als je af en toe meekijkt naar de cartoons die de pubers consumeren, kun je vooral de conclusie trekken dat de meeste animatieseries ofwel...

Deze stotterende tiener krijgt hulp van zijn leraar

Praten in het openbaar is doodeng, laat staan wanneer je stottert. De tiener Musharaf, afgekort Mushy, weet daar alles van. Wanneer zijn docent James Martin...

51 zinnen van pubers die beginnen met ‘Mahàààm’

Pubers hebben het vermogen om om met een langgerekt 'mahàààm' contact met ons te zoeken (of 'pahàààp). Wat erop volgt, zit meestal tussen een...