Anne liet haar zeventienjarige puber thuis een joint roken

De zeventienjarige zoon van Anne wilde wel eens een joint roken. En omdat zij niet wil dat hij het stiekem doet, liet ze hem zijn gang gaan.

‘Mam, ik denk dat ik wel eens een keer een joint wil roken.’ Mijn zeventienjarige zoon knikte er vastberaden bij. Voor zo ver ik weet rookt hij niet, dus dit kwam best wel een beetje uit de lucht vallen. Hij vertelde dat best veel kinderen in de klas wiet roken, ook gewoon in de pauze. En die mellow state of mind waarin ze dan schieten lijkt hem ook wel wat.

Mijn man en ik kijken elkaar aan. We hebben geen idee wat we moeten zeggen. Ik vind het fijn dat hij open en eerlijk is, maar om nu tegen je kind te zeggen: ‘ja, joh, moet je doen’. We mompelen iets van: ‘Je bent wel jong’ en ‘Misschien kun je beter nog even wachten’ en besluiten dan met hem om er later nog een keer op terug te komen omdat we ook niet zo goed weten wat we hier op moeten zeggen. Als hij eerlijk is, vind ik ook dat we eerlijk over onze twijfels rondom deze vraag moeten zijn.

Stiekem joint roken

Ik denk aan de eerste keer dat ik een joint rookte. Ik was net zo oud als mijn zoon nu is. En was als de dood dat mijn ouders erachter zouden komen, want die bleven herhaaldelijk mijn broer en mij inprenten dat met elke vorm van drugs we in de goot zouden belanden en we als junkies zouden eindigen. Het moest dus allemaal stiekem. Geen idee meer wie er wiet had gekocht, maar op een dag ging er een joint rond in de groep waarmee ik in de fietsenstalling van school stond.

Het was behoorlijk spannend allemaal en na een paar trekjes kwam er een ontspannen, bijna aangenaam, gevoel naar boven. We zonken in het gras en lagen als een kluwen puppy’s over elkaar heen te rollen en lachen. Dat gedeelte was helemaal leuk. Maar toen ik later naar huis ging en met rode ogen en een er-is-heus-niks-aan-de-hand-grijns binnen kwam stappen hadden mijn ouders al snel door wat er aan de hand was. Het huis was te klein.

Alles bespreken

Wat ik lastig vond in die niet open sfeer bij mij thuis was dat veel stiekem moest. Ik heb veel zelf moeten oplossen en uitvogelen. Toen ik zeventien jaar geleden moeder werd nam ik me dan ook voor om mijn kinderen open op te voeden. Zij zullen het wellicht ietwat te veel vinden, maar tot in den treure praat ik met hen over alles en weten ze dat ze ook alles met mij kunnen bespreken. En daarom was ik zo ontzettend blij dat mijn zoon zich veilig genoeg voelde om het er met ons over te hebben.

Een paar dagen later vertelde ik mijn zoon hoe mijn eerste keer was geweest. Dat het, tot het moment dat ik thuiskwam, eigenlijk best heel leuk was geweest. En dat als hij het wilde hij dat van ons gewoon mocht proberen. Ook gewoon thuis.

Onderuit gezakte pubers

Weken verstreken totdat ik op een avond een appje kreeg: ‘We gaan even jointje roken, oké?’ Mijn man en ik waren met de hond aan het lopen. Ik appte ‘Veel plezier’ terug. Die avond vonden we de vier jongens onderuit gezakt op de bank. Al grijzend aten ze chips en keken een rare film uit de jaren negentig die ze helemaal fántástisch vonden.

De volgende ochtend zei mijn zoon dat het wel leuk was geweest, maar dat hij dat slome gedoe maar niks vond. ‘Niks voor mij, mam’, zei hij.  ‘Maar dank dat het van je mocht. Dat was echt heel chill.’ Soms twijfel ik of ik het wel allemaal goed doe als moeder, maar op zo’n moment als dit geloof ik dat ik het best wel goed doe.

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

Advertentie

Geen idee meer hoe je kind in elkaar zit? Lees ons boek over leven en overleven met pubers.

Ook leuk:

33 dingen die puberzonen zouden willen als jij ze de kans gaf

Je kunt het je puberzoon lekker makkelijk maken: je laat hem lekker zijn gang gaan en staat klaar op de goede momenten. Maar no...

17 dingen waaraan je de derdeklasser meteen herkent

Je puber is geen rookie meer op school, maar het examen is ook nog lang niet in zicht. Daar gedragen ze zich dan ook...

Couch Yoga: nieuwe yoga-vorm gebaseerd op bankhangen van pubers

We hebben een YouTube-kanaal! Waar je de allerleukste video's kunt zien over leven én overleven met pubers. Zoals Couch Yoga, een nieuwe yoga-vorm gebaseerd...

80 dingen die ik denk als Het Gewone Leven weer begint

Na twee weken winterslaap en niks doen breekt vandaag toch echt 'Het Gewone Leven' weer aan. School, werk, het gaat allemaal weer beginnen. En...

25 dingen die je wel en niet zegt tegen ouders van kind met autistisme

Miriam is moeder van een zoon met autisme heeft allerlei soorten opmerkingen naar haar hoofd geslingerd gekregen. Soms was dat goed bedoeld, maar slecht...

Het huishouden van cabaretière Ellen Dikker: BLUR

De oudste zoon van Ellen is een fiets kwijt. Inderdaad, een fiets. Geen idee waar hij dat ding heeft gelaten. Zoals hij wel meer...

Hoe lang moet ik nog tegen mijn pubers zeggen: houd vol?

Na zo'n heerlijk weekend buiten in de sneeuw en op het ijs, valt deze week misschien nog wel zwaarder dan normaal bij Saskia thuis....

20 redenen waarom pubers altijd tijd over hebben

Pubers kunnen zo heerlijk lamlendig niks doen. Daar hebben ze ook alle tijd voor. Ze houden uren per dag over om te Netflixen. Of...

Mijn pubers willen niet opruimen, dus ik heb nu een werkster

Martine was de zooi van de pubers zo zat, dat de sfeer in huis eronder leed. De werkster kwam, schudde haar hoofd en zuchtte....

Pubers gaan op school niet naar de wc, maar zitten wel thuis 20 minuten op de pot

Pubers willen alleen op hun eigen wc zitten. Want een andere wc is bij voorbaat vies en stinkt en zit niet lekker. En op...

Ouders zijn te streng voor zichzelf: pubers zijn positief over opvoeding

Uit onderzoek van ontwikkelingspsycholoog Loes Janssen van de Universiteit Leiden blijkt dat ouders het vaak beter doen dan ze zelf denken. Hoewel het soms een...

Slecht weer? Deze puber-approved films draaien er in augustus in de bioscoop

De bioscoop is het ideale uitje om met je puber. Je bent de deur uit, je doet iets samen, maar je zit in het...

De zoon van Isa Hoes had niet 1 maar 3 tussenjaren

Om 1 uur opstaan, op de bank hangen, blowen en als hij een goede dag had naar de sportschool. De zoon van Isa Hoes...