Anne liet haar zeventienjarige puber thuis een joint roken

De zeventienjarige zoon van Anne wilde wel eens een joint roken. En omdat zij niet wil dat hij het stiekem doet, liet ze hem zijn gang gaan.

‘Mam, ik denk dat ik wel eens een keer een joint wil roken.’ Mijn zeventienjarige zoon knikte er vastberaden bij. Voor zo ver ik weet rookt hij niet, dus dit kwam best wel een beetje uit de lucht vallen. Hij vertelde dat best veel kinderen in de klas wiet roken, ook gewoon in de pauze. En die mellow state of mind waarin ze dan schieten lijkt hem ook wel wat.

Mijn man en ik kijken elkaar aan. We hebben geen idee wat we moeten zeggen. Ik vind het fijn dat hij open en eerlijk is, maar om nu tegen je kind te zeggen: ‘ja, joh, moet je doen’. We mompelen iets van: ‘Je bent wel jong’ en ‘Misschien kun je beter nog even wachten’ en besluiten dan met hem om er later nog een keer op terug te komen omdat we ook niet zo goed weten wat we hier op moeten zeggen. Als hij eerlijk is, vind ik ook dat we eerlijk over onze twijfels rondom deze vraag moeten zijn.

Stiekem joint roken

Ik denk aan de eerste keer dat ik een joint rookte. Ik was net zo oud als mijn zoon nu is. En was als de dood dat mijn ouders erachter zouden komen, want die bleven herhaaldelijk mijn broer en mij inprenten dat met elke vorm van drugs we in de goot zouden belanden en we als junkies zouden eindigen. Het moest dus allemaal stiekem. Geen idee meer wie er wiet had gekocht, maar op een dag ging er een joint rond in de groep waarmee ik in de fietsenstalling van school stond.

Het was behoorlijk spannend allemaal en na een paar trekjes kwam er een ontspannen, bijna aangenaam, gevoel naar boven. We zonken in het gras en lagen als een kluwen puppy’s over elkaar heen te rollen en lachen. Dat gedeelte was helemaal leuk. Maar toen ik later naar huis ging en met rode ogen en een er-is-heus-niks-aan-de-hand-grijns binnen kwam stappen hadden mijn ouders al snel door wat er aan de hand was. Het huis was te klein.

Alles bespreken

Wat ik lastig vond in die niet open sfeer bij mij thuis was dat veel stiekem moest. Ik heb veel zelf moeten oplossen en uitvogelen. Toen ik zeventien jaar geleden moeder werd nam ik me dan ook voor om mijn kinderen open op te voeden. Zij zullen het wellicht ietwat te veel vinden, maar tot in den treure praat ik met hen over alles en weten ze dat ze ook alles met mij kunnen bespreken. En daarom was ik zo ontzettend blij dat mijn zoon zich veilig genoeg voelde om het er met ons over te hebben.

Een paar dagen later vertelde ik mijn zoon hoe mijn eerste keer was geweest. Dat het, tot het moment dat ik thuiskwam, eigenlijk best heel leuk was geweest. En dat als hij het wilde hij dat van ons gewoon mocht proberen. Ook gewoon thuis.

Onderuit gezakte pubers

Weken verstreken totdat ik op een avond een appje kreeg: ‘We gaan even jointje roken, oké?’ Mijn man en ik waren met de hond aan het lopen. Ik appte ‘Veel plezier’ terug. Die avond vonden we de vier jongens onderuit gezakt op de bank. Al grijzend aten ze chips en keken een rare film uit de jaren negentig die ze helemaal fántástisch vonden.

De volgende ochtend zei mijn zoon dat het wel leuk was geweest, maar dat hij dat slome gedoe maar niks vond. ‘Niks voor mij, mam’, zei hij.  ‘Maar dank dat het van je mocht. Dat was echt heel chill.’ Soms twijfel ik of ik het wel allemaal goed doe als moeder, maar op zo’n moment als dit geloof ik dat ik het best wel goed doe.

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

Advertentie

Als het op financiën aankomt, zijn pubers zowel grenzeloos inventief als naïef. Dus daar valt nog wel wat opvoeding tegenaan te gooien. In ons nieuwe boek leggen we uit hoe je dat kunt doen

Ook leuk:

De puber die de afwasmachine uitruimt in 35 irritante stappen

Nee, de afwasmachine uitruimen is niet bepaald het meest favoriete huishoudklusje van de vijftienjarige zoon van Anne. En de ochtend dat het zijn beurt...

Aan je puber laten zien: zo zagen games er vroeger uit

Het is bijna niet voor te stellen dat wij ooit als kind in de jaren tachtig voor de televisie zaten en een tenniscomputerspel speelden....

Tina Turner, een icoon uit onze puberteit

Iedereen die puber was in de jaren 80 en 90 is met de muziek van Tina Turner opgegroeid. Het icoon uit onze puberteit is...

Hoe zal dat dan thuis gaan bij de Oranjes, met al die puberende prinsessen?

Zullen die puberprinsessen ook hun telefoon moeten wegleggen tijdens het eten? Martine vraagt zich af of het er bij de Oranjes thuis nou ook...

Eén gezicht: deze kinderen lijken wel heel erg veel op hun ouders

Zodra een kindje geboren wordt, start de discussie of hij of zij het meest op de moeder of op de vader lijkt. Maar soms...

Verbod op energiedrankjes, vinden wij als ouders dat een goed idee, of moeten die pubers het zelf maar uitzoeken?

Kinderartsen roepen op een verbod op energiedrankjes voor kinderen jonger dan 13 jaar, en een maximum van één blikje voor jongeren tot 18 jaar....

Wat ik leerde van mijn puberzoon na een terroristische aanslag

‘Daar gaan we weer’, zucht mijn zoon. Hij kijkt naar de verschrikkelijke beelden van Barcelona op televisie. We zijn geschokt door wat we zien,...

Saskia wil een gps-tracker waarmee ze de spullen van haar pubers kan terugvinden

In de afgelopen vier weken verdween er van alles uit Saskia's huis. En dat was geen kwestie van actieve inbrekers, maar van pubers die...

Het einde van deze film van 1 minuut met twee ouders en een puberdochter, is wel heel geniaal

Dit maar een minuut durende filmpje van een vader en moeder met een puberdochter zit zo slim in elkaar dat we het wel een...

Vrijheid, waarom pubers het belangrijk vinden dat we het blijven vieren

Vandaag vieren mijn pubers uitbundig de vrijheid. Want dat is net zo belangrijk als herdenken vinden ze. 'Als we niet hardop vieren dat we...

Die onredelijke puberwoedeaanvallen, ga er maar aan staan

Onredelijke puberwoedeaanvallen, onze co-pubermoeder Caro van Wine Up had er over gehoord, maar het blijft wennen als haar dochter ontploft. Om niks. ‘Maaaaam! Mam!!’  Het...

Met je pubers lekker gluren bij de buren

Lekker roddelen met je pubers over de buren. Marieke kan er intens van genieten. Het enige dat er bij ons ontbreekt, zijn geraniums. Verder voldoen...

Sinterklaasstress? Check dit filmpje!

Heeft je puber Sinterklaasstress? Laat hem dit heel grappige filmpje van Het Klokhuis zien, waarin de knutsel-skills van kinderen (en ouders) flink op de...