‘Mijn zoon (14) was zo straalbezopen dat hij niet meer wist waar hij was’

De jongste zoon van Marloes’ vriendin Sandra kreeg aan het einde van de tweede klas ineens andere vrienden. Met een ervan zette hij het op een zuipen. Sandra kan er eigenlijk alleen maar boos over zijn.

Sandra: ‘Pas maar op’, zei een vriendin. Als ze veertien zijn, gaat het beginnen. Voor puberhorrorverhalen ben ik alleen echt te nuchter. En als ik dan dacht aan die twee voetbaljongens van mij. Het zijn nog van die stuiterballen. Altijd in voor alles, vooral je jongste. Als iemand komt vragen of hij buiten wil spelen dan staat hij bij wijze van spreken al buiten met zijn jas aan.

Aan het einde van de tweede klas was dat veranderd. Hij ging niet meer om met jongens van zijn team en de oude club uit groep 8 liet hij ook links liggen. Hij ging om met ‘een stel andere jongens van school’. Kan ik die moeder bellen?, vroeg ik, toen hij te kennen gaf dat hij daar ging logeren. Toen ik haar aan de lijn had, had ik al spijt. Ze klonk volstrekt normaal, alsof ze een vriendin was. De volgende dag was hij wel wat moeiig. Maar hé, ze hadden de hele nacht liggen keten en cola gedronken. Ik haalde mijn schouders op, natúúrlijk slaap je dan niet.

Een paar weken later zou er een verjaardagsfeestje zijn. Bij dezelfde jongen. Gamen, hangen, slapen. Ik vond het best, als hij de dag erna maar wel terug was voor voetbal. Hij beloofde het. Dus hij ging met een rugzakje en een pyjama en tandenborstel naar zijn nieuwe vriend en nog wat jongens.

Ik had een borrel een een feestje en had niet zo’n zin en was best vroeg naar huis gegaan en zat nog wat te Netflixen met een kopje thee, toen ik zijn naam zag oplichten in het scherm. Ik had niet mijn zoon, maar die andere jongen aan de lijn. “Mevrouw, u moet komen. Er is iets niet goed met Stijn.”

De jongen had ook niet echt een vaste stem. “We hebben Apfelkorn gedronken en nu is hij in slaap gevallen.” Terwijl ik de autosleutels zocht, vroeg ik waar hij was. ‘Wfldern’, zei die jongen. Hij herhaalde het nog een paar keer, maar nog steeds verstond ik het niet. Bezopen als hij was, had hij wel de locatieherkenning van Whatsapp aangekregen. Daar ging ik: een moeder die op weg was naar haar in coma gezopen kind.

Ik was in paniek, maar ook laaiend en dat tegelijkertijd. Daar stonden de drinkebroers, bij een bankje. De ene nog bezopener dan de andere. Gelukkig zat Stijn weer overeind. Hij had zijn ogen weer open. “Ik neem Stijn mee”, zei ik tegen de vriend. “En ik bel je moeder.” Toen ik de moeder de locatie had doorgegeven, zette ik Stijn op de achterbank, met een plastic zak. Toen ik optrok, ging hij over zijn nek. Half in de zak, half op mijn achterbank.

Eenmaal thuis, zette ik hem onder de douche. Hij ging huilen, als een peuter. Het kwam uit zijn tenen, zijn hele lijf schokte. Daardoor kreeg ik bijna medelijden met hem. Maar de woede kreeg snel weer de overhand. Ik kon hem wel slaan. “Ik hoop dat jij morgen de kater from hell krijgt”, beet ik hem toe en stopte hem in bed.

Hij heeft de volgende dag gevoetbald. Dat moest van mij. ‘s Avonds een vent, ‘s ochtends een vent, dat werk. Hij speelde als een krant en de trainer was boos. Dat betekende de volgende training tien rondjes om het veld. Net goed.

Als je kind veertien is, dan denk je niet aan drugs en alcohol. Dan ga je niet checken of er misschien toch geen wiet in zijn schooltas zit, laat staan flessen apfelkorn. Want hoe zouden ze moeten weten hoe ze eraan moesten komen? Wel dus. Want de fles apfelkorn kwam uit de vriezer bij… mij. Hoe hij op het idee is gekomen… ik begrijp het nog steeds niet. Hij is potdorie nog maar twee jaar van de basisschool af.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

Advertentie

Als het op financiën aankomt, zijn pubers zowel grenzeloos inventief als naïef. Dus daar valt nog wel wat opvoeding tegenaan te gooien. In ons nieuwe boek leggen we uit hoe je dat kunt doen

Ook leuk:

Een kind met autisme, daar vindt iedereen wat van én zegt dat ook gewoon

De zoon van Miriam heeft autisme. En krijgt ongevraagd allerlei opmerkingen over hem naar haar hoofd geslingerd. Liever heeft ze dat je vraagt wat...

Niks fijner voor een puber om eens lekker een potje te gaan klagen

Jeanettes dochter is altijd het zonnetje in huis. Maar soms schiet ze in de klaagmodus. Jeanette zet zich dan altijd maar schrap. Mijn dochter...

19 dingen die pubers echt superirritant vinden aan ouders

Dat wij zuchten en steunen over dat wij het zo zwaar hebben met onze pubers, dat klopt niet, hè. De pubers hebben het vooral...

Op zich niks mis met sexting, maar met de gevolgen wel

Sexting, het sturen van sexy foto's naar elkaar is een populaire hobby van pubers. Een op de acht kinderen maakt weleens van zichzelf en stuurt...

Houd je puber alsjeblieft elke dag even heel stevig vast

Saskia zegt vaak tegen haar pubers hoe dol ze op hen is. En geeft ook eindeloos knuffels ook al zitten ze daar niet per...

Hier kunnen ze zonder schaamte naar andermans piemel kijken

Bloot is er genoeg te zien op internet. Maar onze pubers krijgen andere, echte piemels en vagina's bijna nooit meer te zien. Met mogelijk...

Pubers die griezelen van enge films en niet meer alleen willen slapen

Anne heeft een tweeling van 14 die best wel bang is. Dat hebben ze niet van een vreemde. De vader van Anne is namelijk...

Vandaag is het World Emoji Day, verras je puber met een bijzonder exemplaar

Vandaag staan de icoontjes op onze telefoon in het zonnetje, want World Emoji Day. Hoewel de collectie al uitgebreid is met hartjes, handgebaren en meer...

Gewoon geen zin hebben in school, dat moet je je puber ook gunnen

Zeker als het aankomt op presteren op school, kunnen pubers ouders tot wanhoop drijven. Omdat heel veel dingen veel interessanter zijn dan Franse onregelmatige...

De perfecte reactie op een sexting-verzoek

Jacquie Ross is een 16 jarig meisje uit North Carolina en zoals veel tieners kwam ze in aanraking met een jongen die haar via...

Wil je je puberzoon een beetje begrijpen? Lees dan vooral deze boeken

Nathan heeft de oplossing gevonden om zijn zoon van 13 beter te begrijpen. Hij skipt alle opvoedingsboeken, psychologie en andere non-fictie en leest literatuur....

20 signalen dat pubers eigenlijk superhelden zijn

Superhelden staan bekend om hun ongekende kracht, slimheid, snelheid of andersoortige superpower die ze hebben. Maar vlak pubers niet uit, want die hebben ook...

Pubers hebben een tweede ‘fake’ Instagram-account, de ‘finsta’

Martine denkt wel dat ze haar dochter volgt op instagram, maar dat is niet zo. Alles wat lelijk en niet voor de ogen van...