Goed gesprek met je puber over XTC

Stefan voelt zich soms best wel schuldig over zijn vader-zijn. Is hij wel een goede vader? Na een gesprek met zijn achttienjarige zoon over XTC twijfelt hij niet meer.

Vroeger leek het wel veel eenvoudiger. Je was gewoon vader. Punt. Maar nu, in een tijd waarin alles wordt gemeten, gewogen en geëvalueerd, is ook het vaderschap een onderwerp van presteren geworden. En dan slaat de twijfel bij mij toe: ben ik wel een goede vader?

Ik zie bijvoorbeeld veel vaders die, nadat hun kind eindexamen heeft gedaan, met hun zoon of dochter naar New-York gaan, of naar Rome. Of vaders die naar de bioscoop gaan. Of naar een concert. Ik houd niet van reizen, en ook niet zo van de bioscoop.

Hysterische kinderfeestjes

Toen mijn kinderen op de basisschool zaten en we nog kinderfeestjes bij ons thuis vierden, voldeed ik voor mijn gevoel ook niet altijd aan de prefecte vader zijn. Bij vriendjes van mijn kinderen waren er niets is te dol-feestjes. Een circusworkshop, kungfu clinic of amfibieën aaien. Als mijn kinderen jarig waren gingen we zwemmen in natuurwater en daarna spekkies roosteren op een vuurtje.

Zo mijmerend of mijn falende vaderschap, en dan zit ik niet eens op social-media, ik denk dat de twijfel dan nog veel groter zou zijn, was daar ineens een gesprek met mijn zoon. Die mij onverwacht een ander perspectief bood.

Vertrouwen in elkaar

Hij wilde een keer een xtc-pil gebruiken op een feest. Hij wist dat ik dat vroeger ook wel eens had gedaan en wilde mijn mening daarover horen. Heel rustig en ontspannen hadden we een gesprek. Nergens in zijn grote bruine ogen was er ook maar een spoor van wantrouwen of angst, hij sprak in alle openheid. Zo konden we bijna ongemerkt samen de veilige contouren bouwen van iets wat natuurlijk in zichzelf onveilig, maar wel prettig, is.

Bijkomend voordeel is dat ik hem in die sfeer van vertrouwen tussen ons ook van alle belangrijke informatie over zijn avontuur kon voorzien. Groot worden doe je door te proberen, zonder risico’s wordt niemand volwassen. En ik wist dat hij dit sowieso ging doen. Door samen in vertrouwen en zonder oordeel dit te bespreken zorgde ik er hopelijk voor dat hij het in ieder geval veilig deed.

Dankbaar en tevreden

De evaluatie van zijn avontuur kwam een paar dagen later. Mijn zoon zat brak, maar blij aan tafel – mijn lunch, zijn ontbijt. Hij had een topfeest gehad. Ik zag nog steeds zijn grote pupillen, en dat deed eerlijk gezegd wel pijn. Ik wilde toch dat mijn kind tot in de eeuwigheid onbedorven en puur zou blijven. Maar zijn verhaal stemde toch tevreden, want druggebruik uit het boekje: veilige omgeving, geteste pil en geen vervolg gepland, hij vond het gewoon leuk om een keer te proberen.

Ik realiseerde me die ochtend dat goed vaderschap niet gaat over reisjes naar New York of een groots kinderfeestje, maar in elkaar durven en leren vertrouwen. Het vertrouwen van mijn zoon om dit met mij te bespreken, gaf me het gevoel dat het in essentie meer dan goed zit tussen ons. Zijn vertrouwen en openheid naar mij zijn niet beschaamd, we hebben het fundament van wederzijds vertrouwen juist steviger gemaakt. Die ochtend was ik een dankbare en tevreden vader.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

Advertentie

Geen idee meer hoe je kind in elkaar zit? Lees ons boek over leven en overleven met pubers.

Ook leuk:

Een kraamhulp voor pubers, kunnen we dat niet invoeren?

Een kraamhulp voor pubers, hoe fijn zou dat zijn? Dus dat iemand je komt helpen op het moment dat je kind die puberteit inschiet....

21 tekenen dat je puber een toetsweek heeft

Je zou willen dat ze het hele jaar door zo ijverig zijn. Maar helaas. Gelukkig wordt er de komende tijd in menige puberkamer een...

Wil je een succesvolle dochter hebben, dan moet je als moeder veel zeuren

Geen idee of dit leuk nieuws is voor mijn puberdochter, maar uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat hoe meer je zeurt als moeder, hoe succesvoller...

Nieuwe corona-maatregelen, dat wordt een uitdaging de aankomende vijf weken

Het hing al dagen in de lucht, maar nu het hoge woord eruit is, is het ook een feit: het land gaat op slot....

20 dingen die pubers doen in de verkeerde volgorde

Dat pubers er zo hun eigen methodes op na houden hebben we vaak genoeg in de praktijk ervaren. Maar echt snappen doen we dat...

Laat je puber ook eens iets voor een ander doen

Nu we toch bezig zijn met goede voornemens: leer je kind vreemden te helpen. Dat is namelijk goed voor hem. Tieners die vreemden helpen,...

Goed idee: pubers eruit, hond erin

Pubers (bijna) de deur uit? Last van een legenestsyndroom? Vul dat nest dan gewoon weer op. Met een hond bijvoorbeeld. Want die laat zich...

Wow, er komen vier nieuwe Harry Potterboeken

Mocht je je puber aan het lezen willen krijgen: misschien wordt hij/zij blij van de nieuwe serie Harry Potterboeken. Het zijn geen verhalen, maar...

20 signalen dat pubers eigenlijk superhelden zijn

Superhelden staan bekend om hun ongekende kracht, slimheid, snelheid of andersoortige superpower die ze hebben. Maar vlak pubers niet uit, want die hebben ook...

13 Whatsappjes van pubers waar wij om moeten grinniken

WhatsApp is een geweldig communicatiemiddel voor Saskia en haar pubers. Het werkt (soms) beter dan schreeuwen en je kunt er nog eens een grap...

Heimwee naar de zwarte jaren 80

Wat zagen de jaren 80 en toch leuk en kleurrijk uit. Wie kan zich de bizarre beenwarmers, schoudervullingen, permanentjes, plastic oorbellen, strakke, stonewashed spijkerbroeken...

Om nostalgisch van te worden, die eerste vakantie zonder ouders

Nu de pubers van Saskia het allerliefst alleen op pad gaan, maar daar toch echt nog iets te jong voor zijn, schieten de flashbacks...

Slimme jongen weet wekenlang op zoom zijn lerares om de tuin te leiden

Kinderen zijn rete-slim als het gaat om zoomen en onder hun online lessen uitkomen. Ze zijn soms behoorlijk inventief en docenten lopen vaak behoorlijk...