Goed gesprek met je puber over XTC

Stefan voelt zich soms best wel schuldig over zijn vader-zijn. Is hij wel een goede vader? Na een gesprek met zijn achttienjarige zoon over XTC twijfelt hij niet meer.

Vroeger leek het wel veel eenvoudiger. Je was gewoon vader. Punt. Maar nu, in een tijd waarin alles wordt gemeten, gewogen en geëvalueerd, is ook het vaderschap een onderwerp van presteren geworden. En dan slaat de twijfel bij mij toe: ben ik wel een goede vader?

Ik zie bijvoorbeeld veel vaders die, nadat hun kind eindexamen heeft gedaan, met hun zoon of dochter naar New-York gaan, of naar Rome. Of vaders die naar de bioscoop gaan. Of naar een concert. Ik houd niet van reizen, en ook niet zo van de bioscoop.

Hysterische kinderfeestjes

Toen mijn kinderen op de basisschool zaten en we nog kinderfeestjes bij ons thuis vierden, voldeed ik voor mijn gevoel ook niet altijd aan de prefecte vader zijn. Bij vriendjes van mijn kinderen waren er niets is te dol-feestjes. Een circusworkshop, kungfu clinic of amfibieën aaien. Als mijn kinderen jarig waren gingen we zwemmen in natuurwater en daarna spekkies roosteren op een vuurtje.

Zo mijmerend of mijn falende vaderschap, en dan zit ik niet eens op social-media, ik denk dat de twijfel dan nog veel groter zou zijn, was daar ineens een gesprek met mijn zoon. Die mij onverwacht een ander perspectief bood.

Vertrouwen in elkaar

Hij wilde een keer een xtc-pil gebruiken op een feest. Hij wist dat ik dat vroeger ook wel eens had gedaan en wilde mijn mening daarover horen. Heel rustig en ontspannen hadden we een gesprek. Nergens in zijn grote bruine ogen was er ook maar een spoor van wantrouwen of angst, hij sprak in alle openheid. Zo konden we bijna ongemerkt samen de veilige contouren bouwen van iets wat natuurlijk in zichzelf onveilig, maar wel prettig, is.

Bijkomend voordeel is dat ik hem in die sfeer van vertrouwen tussen ons ook van alle belangrijke informatie over zijn avontuur kon voorzien. Groot worden doe je door te proberen, zonder risico’s wordt niemand volwassen. En ik wist dat hij dit sowieso ging doen. Door samen in vertrouwen en zonder oordeel dit te bespreken zorgde ik er hopelijk voor dat hij het in ieder geval veilig deed.

Dankbaar en tevreden

De evaluatie van zijn avontuur kwam een paar dagen later. Mijn zoon zat brak, maar blij aan tafel – mijn lunch, zijn ontbijt. Hij had een topfeest gehad. Ik zag nog steeds zijn grote pupillen, en dat deed eerlijk gezegd wel pijn. Ik wilde toch dat mijn kind tot in de eeuwigheid onbedorven en puur zou blijven. Maar zijn verhaal stemde toch tevreden, want druggebruik uit het boekje: veilige omgeving, geteste pil en geen vervolg gepland, hij vond het gewoon leuk om een keer te proberen.

Ik realiseerde me die ochtend dat goed vaderschap niet gaat over reisjes naar New York of een groots kinderfeestje, maar in elkaar durven en leren vertrouwen. Het vertrouwen van mijn zoon om dit met mij te bespreken, gaf me het gevoel dat het in essentie meer dan goed zit tussen ons. Zijn vertrouwen en openheid naar mij zijn niet beschaamd, we hebben het fundament van wederzijds vertrouwen juist steviger gemaakt. Die ochtend was ik een dankbare en tevreden vader.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

Advertentie

Als het op financiën aankomt, zijn pubers zowel grenzeloos inventief als naïef. Dus daar valt nog wel wat opvoeding tegenaan te gooien. In ons nieuwe boek leggen we uit hoe je dat kunt doen

Ook leuk:

9 irritante eigenschappen van pubers die we nuttig kunnen inzetten

Greta Thunberg is echt niet de enige puber die zich kan inzetten om de wereld een stukje beter te maken. Die van ons kunnen...

Hoe lang kan zo’n puber in bed liggen?

De vijftienjarige zoon van Saskia sliep als baby niet, als kleuter amper en als puber alleen maar. Op het moment dat hij zijn bed...

Voor het eerst geen sinterklaas vieren, dat is best gek

Saskia vierde vol enthousiasme jarenlang sinterklaas met haar gezin. Met cadeaus, gedichten, surprises en zelf gebakken pepernoten. Maar dit jaar hoefde het niet zo...

Bij ‘Omdat ik het zeg!’ zie je ook eens hoe het bij een ander gaat

Altijd leuk: meekijken hoe het bij anderen gaat. Cabaretier Roué Verveer en presentator Hanneke Groenteman komen bij gezinnen met pubers over de vloer om...

Wanhopig? Deze opvoedmethoden uit de oude doos zouden kunnen helpen

Pubers opvoeden is geen sinecure, merken we iedere dag. We proberen het met de zachte hand, soms moet je wat onorthodoxere methoden toepassen om...

Kijk hier in welke corona-outfit jouw puber al wekenlang rondloopt

Waarom 's avonds je pyjama aantrekken voordat je gaat slapen? En waarom gewone kleren aantrekken als je je pyjama toch al aanhebt. Pubers (en...

Liever met je smartphone in je kamer, dan hangen met je vrienden (of daten)

Waarom zou je nog ergens naartoe gaan als het sociale leven via je smartphone naar je toe komt? Amerikaanse pubers werken niet meer, gaan...

Waar ze ook vandaan komen, straattaal begrijpen ze allemaal

Enig idee wat je puber bedoelt met 'Ballie vlakken' (voetbal kijken), een 'barkie trekken' (100 euro pinnen) of 'gooi me even de Pickwick'? (geef...

Deze dansende moeder en haar zoon laten zien hoe je een aula vol pubers uitzinnig krijgt

Wow, petje af voor deze moeder en haar zoon die een behoorlijk potje kunnen dansen. Met niet alleen heel soepele heupen, maar ook met...

De puber heeft een proefwerk Duits in 34 irritante stappen

Als er voor het vak uitstellen een examen bestond, dan was de zoon van Martine daar met vlag en wimpel voor geslaagd. Zo stelde...

Mijn altijd zo sociale kind, is nu een eenzame puber en mijn hart breekt als ik het zie

De dochter van Marloes' vriendin Marleen (47) was altijd haar zonnetje in huis. Maar sinds de brugklas is ze in haar schulp gekropen en...

Een uitgeslapen puber? Laat school gewoon later beginnen

Uitgeslapen pubers in de schoolbanken halen hogere cijfers op school als ze een uurtje later mogen beginnen. In de VS beginnen steeds meer middelbare...

19 redenen waarom iedereen deze herfsvakantie heel erg heeft verdiend

Lockdown of niet, de pubers hebben herfstvakantie of hebben hem nog voor de boeg. We zeggen het niet snel, maar deze keer hebben ze...