Cannabis is zo’n zware drug geworden, dat we niet meer naïef kunnen doen over blowen

Met cannabis moeten we net zo streng zijn als met alcohol

De wiet van tegenwoordig is zo zwaar dat zelfs een olifant ervan tegen de vlakte gaat. Tijd voor ouders om hetzelfde om te gaan met cannabis als met alchohol. 

Toen ik nog op de basisschool zat zong ik ook keihard mee met Doe Maar: Wiedewiedewiet Nederwiet. Ja, ja, nee, nee Wiedewiedewiet. Geen haar op mijn hoofd die toen dacht: goh, laat ik het eens proberen. Dat gebeurde veel later, toen ik zestien was. Ik vond er niet zoveel aan.

Ik ken wel iets teveel mensen die het later gingen proberen, en er wel wat aan vonden. Ze gingen ermee door. Van dertig jaar blowen worden mensen wappie. Ze zien kabouters, kunnen urenlang complottheorieën uitserveren en slijten hun dagen in lethargie. Oftewel: door jarenlang dagelijks flink veel blowen zijn ze echt van het padje geraakt. Ik heb ze zien afglijden tot paranoïde wereldvreemde wereldburgers die nog geen twee zinnen achter elkaar kunnen zeggen. Van blowen ga je niet dood, maar het is wel verdrietig om te zien hoe mensen die in hun jeugd leuk en briljant waren hun leven hebben verkloot.

Iedereen die meewarig roept ‘ach een jointje moet toch kunnen’ vind ik hypocriet. Het is in Nederland dan wel legaal om te kopen, maar er zit een meedogenloze criminele handel achter met uitbuiting en moord en doodslag waar onschuldige burgers ook slachtoffer van kunnen worden. Een vriendin van mij woonde boven een wietplantage waar brand uitbrak. Het is dat het brandalarm afging, anders was ze nu dood geweest.

Maar ook op onze kinderen heeft het een vernietigende uitwerking. Schokkend vond ik bijvoorbeeld de cijfers die ik in De Volkskrant las. Een op de zes mensen die in zijn jeugd begint met blowen, raakt ervan afhankelijk. Een psycholoog in datzelfde artikel: “Het begint heel onschuldig, maar het kan de ontwikkeling van een puber compleet stagneren.” Ik heb daarvan dus de voorbeelden gezien. Ik hoop dus écht niet dat mijn kinderen eraan gaan beginnen en als ze het doen, dan toch ook niet bij mij in en om het huis. Net als met drank: Nix tot je achttien bent.

Nog alarmerender vond ik de recente berichten over het verband tussen psychosen en het roken van cannabis.

Hoe vaker blowen en hoe sterker de wiet, hoe hoger de kans op een psychose. En zeker in het zich ontwikkelende puberbrein is dat heel schadelijk. En in Nederland is het THC-gehalte (het werkzame bestanddeel van wiet) echt torenhoog.

We doen tegenwoordig heel spastisch over alcohol en tieners, maar over blowen zijn we te relaxt. Want: ‘moet toch kunnen’. En: ‘Wat kan dat nou voor kwaad.’ Ik hoor het ouders best vaak roepen. Maar eerlijk gezegd zou ik liever hebben dat mijn kind voor zijn achttiende gaat drinken, dan dat hij voor zijn achttiende gaat blowen. Ik heb vriendinnen met kinderen van wie de schoolcarrière compleet in rook opgaat, omdat die jongens en meiden dagelijks blowen. Het is omdat het makkelijk is te krijgen, en makkelijk is te consumeren en ouders en leraren het niet zo snel herkennen als een kind wappie in de klas zit. Want na het roken van een blowtje loopt de puber net zo makkelijk weer de huiskamer of het klaslokaal binnen. Want dronken, dat kennen we allemaal wel. Stoned, dat is moeilijker te detecteren omdat pubers nou eenmaal fases doormaken waarin de gewoon heel sloom zijn.

Ik zou daarom willen dat dat spul legaal wordt. Dat klinkt misschien tegenstrijdig. Maar net als bij alcohol kan de overheid er beleid op maken. De drugscriminelen hebben dan in ieder geval het nakijken. En je kunt het van overheidswege gewoon verbieden en straf geven als een minderjarige met een joint wordt betrapt. Bovendien kun je ook meteen wat doen aan dat enorm hoge THC-gehalte in Nederwiet en je verkoopt meteen slappere wiet. En hef er accijns. Kun je flink wat geld besteden aan preventie, net als nu gebeurt met alcohol.

Tags from the story
, ,
Geschreven door
More from Martine De Vente

Pubers hun zooi op laten ruimen, zo krijg je dat voor elkaar

Martine is niet heel huishoudelijk aangelegd, maar aan sommige gedragingen van haar...
Lees verder