Het eerste wat achttienjarigen doen op de ochtend van hun volwassen-verjaardag is naar de slijterij gaan. Gewoon omdat het kan.
Mijn puber werd onlangs achttien. Op een dinsdag. Die ochtend stond ze vroeg op, niet voor school, maar om naar de slijterij te gaan. Inderdaad, ze wilde een fles champagne kopen – of iets met bubbels in ieder geval. Gewoon omdat het kon.
Dit kind is niet per se een vroege vogel en moet in de ochtend min of meer aangeduwd worden, maar nu stond ze om negen uur, het tijdstip dat bij ons de supermarkt opengaat, voor de winkel met haar paspoort in haar handen. Tien minuten later kwam ze thuis met haar koopwaar. Eindelijk kon ze het zelf kopen.
Pubers komen makkelijk aan alcohol
Als het op drank aankomt weten pubers heel goed de NIX18 wet te omzeilen. Er is altijd wel een oudere broer, zus of klasgenoot die een fles wijn, bier, of zoet likeurtje wil halen. En anders kan een boodschappen bezorgservice uitkomst bieden, omdat negen van de tien keer niet op een ID wordt gevraagd. Spannend blijven dit soort ‘trucjes’ wel. Het kan ook maar zo gebeuren dat je de avond zonder drank doorbrengt.
Ik ben er nog steeds niet helemaal uit of ik nou voor of tegen de alcoholwet in Nederland ben. Ik vind het fijn dat kinderen niet makkelijk aan drank kunnen komen. Het is ondertussen wel duidelijk dat het drinken van alcohol op jonge leeftijd erg schadelijk is, vooral voor die puberhersenen die nog volop in ontwikkeling zijn.
Nieuwsgierig naar drank
Aan de andere kant, doordat die wet er is, wordt benadrukt dat pubers iets niet mogen. En dan willen ze het juist. Pubers luisteren dan ook niet per se naar regels, die houden van experimenteren en uitproberen. Als je pas vanaf je achttiende mag drinken, is die leeftijd ook een mijlpaal waar pubers zich op verheugen. Dat neemt de nieuwsgierigheid naar drank alleen maar toe.
Volgens mijn pubers is er vaak op scholen een heel ingenieus drankensysteem. Achttienplussers willen voor een paar euro’s extra best wel het een en ander inslaan. Jongens op scooters rijden het vervolgens rond om het, vaak gewoon op straat, af te leveren.
Dat systeem zorgt ervoor dat pubers onder de achttien wel drank hebben, maar vaak geen plek, en dus ook geen toezicht, hebben om het op te drinken. Op feestjes staat frisdrank op tafel en sterke drank om de hoek in de steeg. Op terrasjes wordt spa rood aangelengd met wodka dat onder water uit een flesje ‘water’ wordt geschonken. Maar nog vaker drinken ze gewoon op straat, of in het park. Met alle gevolgen van dien.
Gewoon omdat het kan
In de aanloop van de achttiende verjaardag van mijn puber, hoorde ik steeds vaker dat ze straks eindelijk van al dat gedoe af zou zijn. Niet dat ze elke dag wilde drinken, maar dat als er een feestje was, ze gewoon een drankje kon bestellen, of een fles wijn mee kon nemen. Dat het niet meer zo stiekem hoeft. Ik begreep haar wel.
Die ochtend van haar verjaardag stond om kwart over 9 een fles Cava en Puschkin Red Sensation, een goedje voor shotjes, op het aanrecht. Ik ben toen toch maar even naar de supermarkt gegaan, we wonen in een dorp, om te vertellen dat we dat natuurlijk niet zijn gaan drinken zo vroeg op de ochtend. De medewerker moest lachen en zei dat er wekelijks een 18-jarige ‘s morgens vroeg in de winkel staat om drank te kopen. Gewoon omdat het kan.