Het is weer tijd om de schoolboeken in te leveren. Dat gaat niet zonder horten of stoten. Want het is voor pubers superingewikkeld om al die boeken te verzamelen en weg te brengen.
- Je puber kan zijn boekenlijst echt niet vinden tussen zijn mails van school.
- Als hij de boekenlijst toch vindt, blijkt het die van vorig schooljaar te zijn.
- Hoezo heeft hij eigenlijk hij nog boeken nodig? Alles wat je moet weten staat toch online?
- En als hij iets niet snapt, dan vraagt hij het gewoon aan Chat GPT.
- Jij vraagt je ondertussen af wat er is gebeurd met het kaftpapier, dat jij zo zorgvuldig om zijn boeken had gedaan.
- De puber mompelt dat hij het eraf heeft gehaald, want ‘niet cool’.
- Jij vraagt je ook af of er dan nog wel wat is overgebleven van de schoolboeken, omdat de Eastpak-rugzak halverwege dit jaar ook niet echt cool meer was.
- Jij bent onverbiddelijk: de puber moet de boete voor weggeraakte boeken betalen. Zal hem leren om slordig met zijn spullen om te gaan.
- Na een urenlange onderhandelingssessie kom je toch uit op de helft.
- Je steekt nog een betoog af over dat het zo fijn is dat die boeken gratis zijn. Mits je ze netjes houdt en niet kwijtraakt.
- Na deze preek biecht je puber op dat hij Getal en Ruimte niet kan vinden. Jij weet zeker dat jij dat wiskundeboek voor het laatst hebt gezien op de stortbak van de WC.
- Jij kondigt aan te gaan helpen met zoeken en vindt zeker drie van de vier boeken die volgens hem zoek waren. En je vindt inderdaad Getal en Ruimte op de WC.
- Jij weet bijna zeker dat ook dat ene boek van aardrijkskunde, dat nog steeds zoek is, toch echt ergens in huis moet liggen.
- Wat je ook bijna zeker weet: je puber gaat dit boek ongeveer half november vinden, als het volgende schooljaar alweer een eind op stoom is.
- Of je je puber vervolgens wel wilt brengen met de auto, want die stapel boek is enorm, dat gaat echt niet op de fiets. En of we even om de hoek willen parkeren, want je puber kan natuurlijk niet met jou gezien worden.
***
Vertel je puber ook dat je rijk kunt worden van schoolboeken. Hoe? Door deze zomer te werken als leermiddelenpakkettensamensteller bij OsingaDeJong, een van de grootste leveranciers van schoolboeken van Nederland. Dat is superleuk werk en het is niet al te zwaar. En vrienden mogen mee, zodat ze samen kunnen werken. Zien ze meteen wat er gebeurt met de boeken die ze inleveren. Dit artikel hebben we samen gemaakt met OsingaDeJong, maar de inhoud is 100 procent van ons.