Moeders moeten een keer die verantwoordelijkheid voor het huishouden van zich afschudden

Martine is thuis Chef Huishouden. Maar was die ondankbare taak nogal beu. Dit vroeg om harde maatregelen. En zo geschiedde.

‘Vanaf nu ga ik niet meer de vaatwasser uitruimen’, zei ik tegen mijn man. ‘Het maakt niet uit wie het doet, als het maar gebeurt. Maar ik doe het niet meer, want ik doe het iedere dag al.’
Dat klonk heel ferm. ‘Goed’, zei mijn man. ‘Dan moeten de pubers het maar doen.’ Ik: ‘Prima, maar ik wil er geen last van hebben.’
Natuurlijk had ik er last van. Gezien mijn jarenlange ervaring van keukenkasten inruimen, weet ik precies welk lepeltje waar moet, hoe de ovenschalen in elkaar passen en dat het handig is als de koekenpannen bij de koekenpannen liggen en de ontbijtbordjes bij de ontbijtbordjes. Daar hadden mijn man en de pubers natuurlijk geen kaas van gegeten. Minor detail: als je gaat koken is het handig als de vaatwasser leeg is. Of in de ochtend, als er zich een ontbijtafwas opstapelt.

Te druk met huiswerk

De pubers hadden daar zo hun eigen gedachten over. Zo hebben ze -zeggen ze- in de ochtend echt geen tijd om de vaatwasser uit te ruimen en in de middag hebben ze het druk met hun huiswerk. Zeggen ze.
Dus ik werd meer moe van het steeds rappelleren, dan van het zelf even te doen. Bovendien: ik kon het toch beter. Want als mijn pubers (of man) de vaatwasser hebben uitgeruimd, dan liggen de ovenschalen verspreid door de hele keukenla, zodat de koekenpannen er niet meer bij passen en dus op het aanrecht blijven staan. En ergernis nummer 1: de juslepel die steeds weer op een andere plek komt te liggen.
Ik vroeg aan mijn man of hij -als was hij een soort middle manager- deze puntjes van kritiek wilde doorgeven aan de pubers. Ik had die vaatwasser toch wel heel slim weg gedelegeerd. Waarop hij zei: ‘Ík heb er niet zo’n last van.’ Waarop ik mijzelf van de week toch weer terugvond, gebogen over de open klep van de vaatwasser, ‘Ik doe hier toch niet iets goed’ mopperend.
Herkenbaar?
Net als ik heb je waarschijnlijk last van de ‘mental load’ van het huishouden. Oftewel: vrouwen doen alles in het huishouden omdat ze er toch het meeste van weten en daardoor vinden er ook het beste in zijn. Dus daarom doen ze het toch maar gewoon zelf. Naast een baan, sociaal leven en al die andere dingen. Hierdoor komt het, zeggen feministen als Asha ten Broeke, dat vrouwen nog steeds dubbel belast zijn. Want die merken het wel op als hun kinderen in vieze kleren de deur uit gaan en hun echtgenoten niet. En die man en hun kinderen zien natuurlijk helemaal niet dat de juslepel niet in het juiste vakje in de bestekla ligt.

Zo leren ze het nooit

Maar moeten de echtgenoten en de pubers de vaat dan precies zo opruimen als dat ik dat doe? Dat kun je je afvragen.
Wat ik deed? Ik besloot me er gewoon niet meer aan te ergeren. Want je leven is er echt niet minder leuk om als de ovenschalen niet goed in op elkaar zijn gestapeld. Bovendien: als ik het allemaal weer zelf zou gaan doen, leren ze het natuurlijk nooit. En ik wil geen kinderen (M/V) aan een toekomstige partner afleveren die niet in staat zijn om zonder daartoe een commando te hebben gekregen, de vaatwasser uitruimen, de vloer dweilen of de oven schoonmaken. Die gewoon ‘zien’ dat het vaatdoekje in de was moet.
Dus af en toe trek ik de echtgenoot of de puber aan zijn jasje, met een opmerking over het sorteren van het servies. Ik ben dus nu geen Chef Huishouden meer, maar een soort coach. Mijn keuken is weliswaar een grotere zooi, maar mijn leven is een stuk relaxter geworden.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

Advertentie

Geen idee meer hoe je kind in elkaar zit? Lees ons boek over leven en overleven met pubers.

Ook leuk:

19 dingen die iedereen met een puberzoon meteen herkent

Aaargh, hij is niet vooruit te branden, maakt er een puinhoop van en je vraagt je af wat hij allemaal doet in die kamer...

17 dingen die we hadden willen meenemen uit de jaren 80 en 90

Jeanette heeft nog regelmatig heimwee naar de jaren toen zij een puber was. Deze dingen zou ze graag meenemen naar nu, al was het...

25 dingen die pubers zeggen waardoor jij het gevoel krijgt de puber in huis te zijn

Ken je dat? Dat je met pubers in huis opeens het gevoel hebt dat jij de puber in huis bent die wordt opgevoed? Omdat...

13 WhatsApp-jes die bewijzen dat pubers ontzettend grappig zijn

Het is misschien wel onze meest geliefde bezigheid: appen met onze pubers. Omdat ze van die geweldige antwoorden geven. En omdat we eigenlijk altijd...

Schrijnend: dit maken pubers mee die moeten leven van de Voedselbank

Dit meisje is een van de kinderen die te zien is in een Britse documentaire over kinderen die opgroeien in armoede. In Groot-Brittannië is...

Vader doet puberdochter na en is een feest der herkenning

Lemaur is vader van een een zoon en een puberdochter. Vooral zijn dochter inspireert hem om grappige en herkenbare video's te maken. Lemaur en Erica...

Samen met je puber kijken: mister Bean op vakantie

Heerlijke video om samen met je puber te kijken: Mr Bean op vakantie. Alleen al om te laten zien dat het altijd erger kan.   

Deze dingen droegen wij in de 80’s en zijn nu weer ontzettend hip!

Van veel te grote truien, overdreven kleurencombinaties en blote schouders, tot een totale spijkeroutfit. We hebben het over de jaren 80; een ontzettend modieus...

Huh?! Hoe kan dit nu weer?

Mijn pubers kijken niet alleen maar naar gillende YouTubers en gamers, ze zijn ook erg fan van illusies. Zoals deze. Want is deze mok...

Op vakantie was de puber van Marloes steeds spoorloos. Wat bleek: hij zat op de plee

Marloes gaat het liefste kamperen met haar gezin. Iedereen gaat lekker zijn eigen gang en staat op wanneer hij wil. Vooral haar zoon slaapt...

Amalia wordt geïnterviewd: ‘Ik realiseer me soms niet dat dit mijn leven is’

Wat hebben we weer genoten van de puberprinsessen die vandaag verplicht met hun ouders door een stad moesten lopen (onze pubers benijden hen niet)....

Ouders van overleden Tim waarschuwen voor ‘choking challenges’

Herinneren jullie het verhaal van Tim nog, de jongen uit Arkel die was omgekomen na een zogenaamde choking challenge, een internetspel waarbij jongeren elkaar...

Pubers bellen nooit, maar sturen wel hilarische WhatsAppjes

Je kunt veel zeggen over pubers, maar humor hebben ze zeker. Dat bewijzen deze appjes maar weer die Saskia van haar pubers kreeg. 1. Appen...