Irritante pubergewoontes: deze vader neemt wraak

Ze raken alles kwijt, maar zoeken, ho maar.

Wraak nemen op die irritante gewoontes van je pubers, hoe kun je dit op een beetje pedagogisch verantwoorde manier doen? De truc van Floris, vader van twee zonen,  is om ze op een subtiele manier een lesje te leren. Dat kan en mag gewoon en is bovendien didactisch verantwoord. En geeft soms net zo veel voldoening. Win-Win.

Mijn pubers grossieren in nare gewoontes, maar omdat ik gek op ze ben bedek ik deze uiteraard allemaal met de mantel der liefde. Met afstand de irritantste van alle irritante pubergewoontes is dat ze ALTIJD ALLES kwijtraken. Voorbeeld: als iets langer dan 3 seconden niet binnen handbereik is geweest, dan is dit in het brein van mijn kinderen per definitie kwijt. Het vermiste object ligt waarschijnlijk gewoon op hun kamer, maar wat mijn puber betreft kan het object dan net zo goed in Zimbabwe liggen of opgeslokt zijn in de oneindige zwaartekracht van een Zwart Gat. Hoe dan ook: het is weg.

Volgens mijn oudste puber is het blijkbaar mijn lotsbestemming om die dingen terug te vinden. En oh, wat ben ik daar soms klaar mee. En oh, wat zou ik graag op een subtiele manier wraak willen nemen op die chronische laksheid en de eeuwige het-zit-niet-in-mijn-schooltas-dus-je-moet-maar-een-nieuwe-voor-me-kopen-mentaliteit. Net zoals de was die steevast náást de mand ligt en een aanrecht dat niet opgeruimd is. Maar nu ben ik er klaar mee en neem zoete wraak op hun irritante gewoontes.

Lesje 1: Blijf kalm terwijl je pubers in blinde paniek rondrennen

Sommige pubers raken vaak dingen kwijt. Meestal ligt het dan gewoon op de plek waar ze het voor het laatst hebben aangeraakt. Nadat ik ze 20 minuten genegeerd heb, terwijl zij in blinde paniek op zoek zijn geweest naar hun telefoon, kan het heel bevredigend zijn om in alle kalmte te zeggen: “Heb je al op de 2e plank links in de kast op je kamer gekeken?”- “JAAAAHAAAAAAA, MAAR DAAR LIGT-IE ECHT NIE… ehm … Oh, ja, Ik heb het al.”

Lesje 2: Niet in de wasmand? Dan ook niet gewassen!

De wasmand staat bij ons in de badkamer. Dezelfde badkamer als waar ze (na enig aandringen) elke dag douchen. Ik weet vrijwel zeker dat mijn kinderen het concept van een wasmand begrijpen, maar gewoon pertinent weigeren om zich te conformeren aan de goede gewoonte om je vuile was ín de wasmand te gooien. Dag in. Dag uit. De beste remedie om dit op te lossen is om gewoon te ‘vergeten’ om die ene chille spijkerbroek die ze morgen echt aan wilde, mee te wassen. Je hebt gegarandeerd een dikke rel de volgende ochtend vlak voordat ze naar school gaan, maar misschien dat het kwartje dan wel een keer valt. En ze zijn extra dankbaar als blijkt dat je de spijkerbroek toch gewoon in de wasmachine gedaan hebt.

Lesje 3: Lege koelkast, dan maar geen eten

Naast de wasmand die altijd op magische wijze geleegd wordt (door mij), is er bij ons in huis ook een koelkast die op magische wijze geleegd wordt (door mijn pubers). Er zijn weinig dingen zó storend als misgrijpen naar kaas in je koelkast, terwijl je de dag ervoor voor nog voor 19 euro twee kilo hebt gekocht. Of om het even welk ander levensmiddel dan ook. Alles gaat op. Altijd. Behalve de groentela. Die kun je dan ook maar beter gevuld houden. Want als de hongerklop komt, en de chips en roze koeken zijn op, dan kun je tenminste zeggen: “Er liggen nog appels/paprika’s/kiwi’s/tomaten/komkommer in de koelkast.”  Steken ze hun neusje hiervoor in de lucht? Dan eten ze maar niet.

Lesje 4: Aanrecht vies? I don’t care

Zodra de pubers de keuken verlaten weet je: het is een teringbende. Met een beetje geluk hebben ze het tosti-apparaat uitgezet, maar goede kans dat die nog gewoon staat te loeien, terwijl er een plastic broodzak en homp kaas bovenop ligt te smelten. Er zal eveneens meer servies op het aanrecht staan dan in de kast, want voor elke kruimel pakken ze een nieuw bord, en de vaatwasser is standaard leeg. Erg? Welnee? Trek de stekker uit het stopcontact zodat je huis niet in de brand vliegt en verder gewoon laten zoals het is. Als er een nieuwe hongeraanval komt hebben ze toch weer een bord nodig. En een mes. Als dat niet schoon in de kast of la ligt, moeten ze het wel zelf schoonmaken.

Lesje 5: wc niet netjes achtergelaten? Trek dan zelf ook niet door!

Pubers zijn niet de meest schone en propere mensen. De wc netjes achterlaten is dan ook niet hun style. De bril is nooit omhoog, zodat jij met een beetje pech in iets nats moet zitten, papier zwerft op de grond en van doortrekken hebben ze nog nooit gehoord. Welnu, jij ook niet. Trek dus ook niet door, laat je drol gewoon liggen en zie de reactie van je puber. Je weet, vanaf dan trekken ze altijd door.

 

Tags from the story
, , , ,
Geschreven door
More from Redactie

Daniël (14) heeft Down; vraag hem iets over muziek en hij weet alles!

De drie zoons van Sylvie spelen graag ‘raad het nummer’ met Spotify....
Lees verder