‘Help! Je wordt zo groot, kan ik de tijd bevriezen?’

Jeanette heeft heimwee naar de tijd dat haar zoon nog klein was, maar geniet ook van de mooie kanten van het puberouderschap. Ze schreef er dit mooie, melancholieke stukje over.

Als we toevallig samen in de badkamer staan om onze tanden te poetsen, zie ik in de spiegel dat je een kop boven me uitsteekt. Jij ziet het ook en geeft me een por en lacht: ‘Hè, kleintje!’ Hoe kan het dat je hier nu staat, bijna volwassen al? Donshaartjes op je bovenlip, gewoon echt geen klein jongetje meer. Het is net of ik een paar slagen heb gemist. Nu we hier zo staan vult mijn hart zich met liefde en is dat puberale gedoe even heel ver weg.

Losmaken

Want het kan best lastig zijn de laatste tijd. Je maakt je los, vooral van mij. Juist omdat we vroeger zo close waren, moet je meer kracht zetten om los te komen. Regelmatig krijg ik een geïrriteerd ‘Maham!’ als ik dingen vraag of rol je met je ogen als ik iets wil weten wat jij liever voor jezelf houdt. En dan moet ik toch even slikken want ik wil gewoon contact.

Langzaam maar zeker is een groot deel van je leven zich af gaan spelen buiten mijn gezichtsveld. Je hebt een baan, reist met vrienden het hele land door en stapt overal op af. De moederkloek in mij heeft het daar soms moeilijk mee. Zij wil je nog zo graag vasthouden en alle kreukels van het leven voor je wegstrijken. Maar daar zit jij helemaal niet op te wachten. Jij kiest je eigen weg langs die kreukels en lost de problemen die je tegenkomt, zelf op. Ik zie hoe leuk je bent met je vrienden, hoor je lachen op je kamer als je verwikkeld bent in een of ander online gebeuren waar ik de weg niet ken.

Loslaten

Je wordt groot en ik durf je steeds meer los te laten, sus de noodscenario’s in mijn hoofd als je te laat thuiskomt en je telefoon niet opneemt. Langzaam groei ik in mijn nieuwe rol als vangnet op afstand en geniet van de vrijheid die daarbij komt. Geen oppas meer regelen voor avondjes weg en veel meer tijd voor mezelf.
Hoe lekker dat ook is, ik wil niet dat we te los raken van elkaar. Daarom probeer ik momenten te creëren dat we samen zijn.

Ik ben er inmiddels achter dat dat het best werkt als het er niet te dik op ligt. Je af en toe eens met de auto ergens heen brengen, even lunchen of iets kijken waarvan ik weet dat jij het leuk vindt met een zak van je lievelingschips. De momenten dat we echt contact hebben, koester ik. Zoals laatst toen we samen stonden te koken en keihard mee stonden te blèren met een nummer Nirvana, dat terloopse gesprek in de auto en toen we dubbel lagen om flauwe YouTube filmpjes.

Heimwee

Soms heb ik heimwee naar de tijd dat ik je naar bed bracht, we knus de dag doornamen en met een dikke knuffel afsloten. Tegenwoordig ga ik veel eerder slapen dan jij en roep ik door je slaapkamerdeur. ‘Welterusten lieverd’ en moet ik het op de beste dagen doen met een ‘welterusten mam!’. Als ik je nu een knuffel wil geven moet ik die heel zorgvuldig timen want meestal zit je daar helemaal niet op te wachten. En dan sta ik daar met al mijn liefde. En dat is natuurlijk goed. Het zou ongezond zijn als je nog zo vast aan me zou zitten als toen. Maar het gaat me soms even te hard.

Dan denk ik: waar is dat jongetje gebleven dat zo ontzettend verlegen kon zijn? Dat kind dat bij me wegkroop als er vreemde volwassenen in de buurt kwamen? Dat kleine ventje dat me zo keihard nodig had? Als ik nog twee keer met mijn ogen knipper ben je de deur uit. Kan ik de tijd niet bevriezen zodat ik je nog even bij me kan houden?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

Advertentie

Heb je ons huiswerkhandboek al besteld?

Ook leuk:

Bereken hier je officiële pubermoeder-leeftijd

Pubers, ze bezorgen je grijze haren, rimpels en in sommige gevallen een alcoholprobleem. Als veertigers zien we er al niet meer zo fris en...

9 irritante eigenschappen van pubers die we nuttig kunnen inzetten

Greta Thunberg is echt niet de enige puber die zich kan inzetten om de wereld een stukje beter te maken. Die van ons kunnen...

Wij schreven een sinterklaasgedicht voor je puber dat je kunt copy-pasten

Lief puberkind (of vul naam in), Het is weer tijd voor een gedicht van deze Sint. Je bent geweldig leuk, daar niet van, maar dit is de...

Help! het Duits gaat ten onder! (en waar is Falco als je hem nodig hebt?)

Waarschijnlijk heb jij zelf nog wel zitten zwoegen op de naamvallen en voorzetsels, maar onze kinderen hóeven -als ze het slim aanpakken- helemaal geen...

14 kapsels uit de jaren 80 waar onze pubers nog een puntje aan kunnen zuigen

Oh, die heerlijke jaren tachtig! Die wat betreft styling de boeken ingaat als een interessant decennium. Helemaal op het gebied van haarstyle, denk eindeloos...

Puber-Sinterklaas-gedichten-generator; alleen even de naam van je puber invullen

Lekker makkelijk: stel met deze losse onderdelen een persoonlijk Sinterklaasgedicht samen voor je puber. Haal weg wat niet van toepassing is. Stel zelf het gedicht...

Dit ken je zeker nog als je opgroeide in de ’80s

De jaren tachtig: hoe leuk waren die? We verzamelden daarom een paar dingen die wij nog kennen van onze puberteit. Elke week deze ophalen...

Dit zouden alle moeders moeten zeggen over het lichaam van hun dochter

Wij vrouwen hebben nogal de neiging om elkaar te bekritiseren om elkaars lichaam en om die reden ook een hekel te hebben aan (delen...

‘Beste minister Slob, mogen de scholen alsjeblieft weer open?’

Morgen vergadert het kabinet over wat te doen na 6 april, de voorlopige einddatum voor de lockdown. Martine maakt zich niet bezorgd om haar...

Zo voorkom je dat je puber écht stomme dingen gaat doen

Comazuipen, drugs gebruiken, de laatste trein naar huis missen. Het is oliedom, maar toch moet je dankbaar zijn dat je kind zich in dat...

Een grootvader en zijn kleindochter spelen een spelletje Truth or Drink en geven de meest mooie antwoorden

Mooi, open, eerlijk, kwetsbaar; alles is mooi aan dit gesprek tussen een grootvader en zijn kleindochter.  Het is een eenvoudig spel: de een stelt een...

Skeer of niet skeer, dat is de vraag

Martine's dochter verdeelt de wereld onder in skere en niet-skere dingen. Skeer is niet cool, het is juist het tegenovergestelde. Maar wat het dan...

Waarom is de verkoop van lachgaspatronen niet allang verboden?

Sjonge, eindelijk worden ze in Den Haag wakker. Het ongebreidelde gebruik van lachgas onder jonge pubers wil de minister aan banden leggen. Kan de...