O nee, ruzie in de tent! Hier lees je waar het vandaan komt en hoe je het weer goed maakt. En bedenk: een vette ruzie is altijd ergens goed voor.
It’s de hypothalamus, baby
De hypothalamus is het deel van de hersenen dat de hormoonhuishouding regelt. En die is bij pubers behoorlijk in ontwikkeling. Dit hersendeel regelt ook de vlucht- of vechtreactie, daarom zijn pubers vaak zo extreem. In zo’n über-extreme, dramatische bui, kun je beter niet in discussie gaan met je puber, maar rustig blijven. Adem in, adem uit. Heb je genoeg van het geblaas van je kind, ga dan uit de emotie. Stel een vraag waarop alleen een feitelijk antwoord mogelijk is. Als in: ‘Hoe laat begon de film ook alweer?’
Jij bent zijn oefenmateriaal
De grenzen opzoeken is voor een puber een manier om zijn mening te vormen en jij bent daarvoor prima oefenmateriaal. Bij jou voelt hij zich veilig en kan hij kijken hoe ver hij kan gaan.
Geef niet toe aan je eigen angsten
Je wilt je kind iets verbieden omdat het in jouw ogen te duur, te gevaarlijk of onverantwoord is: uitgaan met veel oudere vrienden, of een duur gadget aanschaffen. En dan is er ruzie in de tent. In plaats van meteen ‘nee’ zeggen, verplaatst je eerst in je kind en bespreek met hem wat hij zou doen als hij erachter komt dat het inderdaad niet verantwoord is. Wat gaat hij bijvoorbeeld doen als zijn oudere vrienden straalbezopen raken. Of, als hij veel geld wil uitgeven, hoe hij zijn toekomstige geldtekort denkt op te lossen. Oftewel: blijf redelijk. En bevalt het antwoord je niet? ‘Nee’ zeggen kan altijd nog.
‘Je begrijpt het toch niet’
Zeg niet: Jawel hoor, ik heb hetzelfde meegemaakt. Zeg: ‘Misschien begrijp ik het inderdaad niet, probeer het me uit te leggen.’ Op die manier ga je met je puber in gesprek in plaats van in discussie. En probeer dan te achterhalen wat je puber van jou nodig heeft.
Bedenk: hij heeft me nog steeds nodig
Al zijn de gemoederen nog zo verhit, bedenk dat hij je nog steeds heel hard nodig heeft. Net als toen hij kleiner was. Alleen heb je nu te maken met een groot kind, dat zich aan het losmaken is van jou. Dat losmaken is heel belangrijk, dus neem ook af en toe een stap uit de arena, zodat je puber zelf kan nadenken over een oplossing. Lukt het niet, dan ben jij in de buurt om te helpen.
Later lach je erom
Een vette ruzie kan helpen om de standpunten helder te krijgen. Maak het daarna weer goed. Het leert je kind ook om erachter te komen dat je een conflict beter kunt uitvechten dan dagenlang zwijgend en mokkend door het huis te lopen.