Ruzie maken met je tiener doe je zo

Vette bonje, maar meestal komt het goed.

O nee, ruzie in de tent! Hier lees je waar het vandaan komt en hoe je het weer goed maakt. En bedenk: een vette ruzie is altijd ergens goed voor.

It’s de hypothalamus, baby

De hypothalamus is het deel van de hersenen dat de hormoonhuishouding regelt. Die bij pubers -zoals je weet- behoorlijk in ontwikkeling. Dit hersendeel regelt ook de vlucht- of vechtreactie, daarom zijn pubers vaak zo extreem. Probeer tijdens zo’n bui niet in discussie te gaan. Adem in, adem uit.

Een ander trucje dat kan werken is uit de emotie gaan. Stel een vraag waarop alleen een feitelijk antwoord mogelijk is. Als in: ‘Hoe laat begon de film ook alweer?’

Jij bent zijn oefenmateriaal

De grenzen opzoeken is voor een puber een manier om zijn mening te vormen en jij bent daarvoor prima oefenmateriaal. Bij jou voelt hij zich veilig en kan hij kijken hoe ver hij kan gaan.

Geef niet toe aan je eigen angsten

Je wilt je kind iets verbieden omdat het in jouw ogen te duur, te gevaarlijk of onverantwoord is: uitgaan met veel oudere vrienden, of een duur gadget aanschaffen. Daar komt dan ruzie van. In plaats van meteen ‘nee’ te zeggen probeer je te verplaatsen in je kind en heb het over wat hij zou doen als hij erachter komt het inderdaad niet verantwoord is. Wat gaat hij bijvoorbeeld doen als de oudere vrienden inderdaad straalbezopen raken. Of  aan hoe hij zijn toekomstige geldtekort denkt op te lossen. Oftewel: blijf redelijk. En bevalt het antwoord je niet? ‘Nee’ zeggen kan altijd nog.

‘Je begrijpt het toch niet’

Zeg niet: Jawel hoor, ik heb hetzelfde meegemaakt. Zeg: ‘Misschien begrijp ik het inderdaad niet, probeer het me uit te leggen’

Bedenk: hij heeft me nog steeds nodig

Al zijn de gemoederen nog zo verhit, bedenk dat hij je nog steeds heel hard nodig heeft. Net als toen hij kleiner was. Treed alleen wat minder vaak op de voorgrond. Probeer te achterhalen wat hij van jou nodig heeft.

Later lach je erom

Een vette ruzie kan goed helpen om de standpunten helder te krijgen. Maak het daarna weer goed. Het leert je kind ook om erachter te komen dat je een conflict beter kunt uitvechten dan dagenlang zwijgend mokken.

Nu je hier toch bent, zouden we je iets willen vragen…

We maken iedere dag Tis Hier Geen Hotel met heel veel plezier. Want we zien het als onze missie om jullie zonder al teveel kleerscheuren, en een beetje humor, door de puberteit van je kinderen heen te slepen. En dat willen we blijven doen. Maar sinds de Corona-crisis is dat er niet makkelijker op geworden. Zou je ons daarom willen helpen dit Hotel open te houden? Hoe? Kijk hier!

Tags from the story
, ,
Geschreven door
More from Martine De Vente

Dunya en Desie, dat is pas echt een goede puberserie

Vergeet Brugklas en Spanga’s. Dunya en Desie, dat was echt een goeie...
Lees verder