Pubers groeien keihard. Maar hoe groot worden je puberdochter en -zoon nou eigenlijk? De veertienjarige zoon van Martine groeit zo hard dat ze nu wel benieuwd is naar hoe lang hij eigenlijk wordt.
Bij het uitdelen van de groeigenen stonden mijn voorouders en die van de vader van mijn pubers niet op de eerste rij. Mijn oude vader piekte op 1 meter 73 en mijn omaatje kon ik op mijn twaalfde al ruimschoots op haar hoofd spugen. Inmiddels zijn allebei mijn kinderen, ja ook mijn elfjarige dochter, mijn Indische schoonmoeder van 1 meter 50 al voorbijgestreefd. Misschien dat de groeihormonen in het vlees, het niet meemaken van een oorlog en het veel drinken van melk helpen om langer te worden.
Mijn zoon is sinds de zomervakantie 10 centimeter en drie schoenmaten gegroeid.
Hij is een van de langsten van zijn voetbalteam. En ik sta iedere week hoopvol te meten of hij niet inmiddels zo lang (1,73) is als ik. Dat hij mij voorbij groeit, lijkt me echt een mijlpaal. Qua voeten is hij zijn vader al voorbij. Dus wanneer kan ik hem aanmelden bij de Club van Lange Mensen? Of blijft hij toch -net als zijn grootouders- een onderdeurtje. Ik ben daar eigenlijk wel benieuwd naar, en zocht even wat feiten bij elkaar.
Kinderen groeien van binnen naar buiten.
Eerst groeien de handen en voeten, dan benen en armen. En daarvan eerst de onderarmen en -benen en dan pas de bovenarmen. Vandaar dus dat pubers er vaak zo heel slungelig uitzien. Na de ledematen is de ruggengraat aan de beurt met groeien. Bij jongens groeien daarna schouders en borstkas, bij meisjes de heupen. Pubers groeien soms zo hard dat hun brein de nieuwe proporties van hun lichaam niet helemaal kan bijbenen. De hersenen missen het vermogen om in balans te blijven. Onhandigheid is een van de bijverschijnselen van de enorme groeispurt.
Meisjes groeien niet meer zo hard als ze ongesteld zijn geweest.
Na de eerste menstruatie worden ze ongeveer nog acht centimeter langer, en dan stopt het groeien. Vandaar dat de meiden die in groep 8 het grootst waren, vaak worden ingehaald door klasgenootjes die later menstrueren. De eerste menstruatie vindt meestal plaats tweeënhalf jaar nadat de borstgroei begint.
Jongens groeien nog ongeveer door tot hun zestiende.
Gemiddeld zijn ze dertien centimeter langer dan meisjes. Ze kweken daarbij meer spieren, wat verklaart dat ze zo gigantisch veel eten verstouwen. Gemiddeld genomen is het 1000 kCal meer dan een volwassen vrouw.
Kinderen groeien in hun puberteit gemiddeld 9 (jongens) en 8 (meisjes) centimeter per jaar.
Wanneer die groeispurt begint en ophoudt, hangt helemaal af van de genetische aanleg. Gemiddeld hebben jongens hun groeispurt tussen hun 14e en 15e, meisjes tussen hun 12e en 13e. Het groeien stopt bij jongens als ze twintig zijn, meisjes zijn op hun 18e uitgegroeid.
TNO houdt vanaf 1955 bij hoe lang kinderen zijn op een bepaalde leeftijd.
Met deze cijfers kunnen ze behoorlijk goed voorspellen wat de lengte wordt van kinderen. Met die kennis hebben ze bij TNO een groeicalculator gemaakt. Door het invullen van de lengte en de leeftijd van je kind op dit moment voorspellen hoe lang hij of zij wordt. Geinig. Zo blijkt die zoon van mij zo maar 1.87 meter te kunnen worden. Best lang eigenlijk. En dat zit dus niet in de familie.