Jij gaat op vakantie, je pubers maken thuis er een puinhoop van

Je pubers alleen laten? Nooit doen, ze maken van je huis een kraakpand. Marieke is er zó helemaal klaar mee.

Kun je een tweeling van zeventien alleen thuislaten? Eerst dacht ik van wel. Inmiddels heb ik mijn twijfels. Het begon met de vakantie. Ik ben twee weken weg, de pubers zijn alleen thuis. Vader is als back-up in de buurt, we wonen in dezelfde stad. De kids moeten werken, bij de ijskraam, als fietskoerier en in de schoenenwinkel om geld te sparen voor een festival en een nieuwe dj-set. Ze hebben het in theorie druk.

Alles is doorgesproken. Braaf knikten ze, volgzaam lazen ze mijn briefje met huishoudaanwijzingen. Ze lijken het prima te vinden, geen moeder. “Als ik maar geen sporen zie van wat dan ook,” zeg ik. “Zeker niet,” stellen ze gerust. Ik hoef me nergens druk om te maken. Ik zal alles in oorspronkelijke staat aantreffen. Fijne vakantie mam, doei.

Bij thuiskomst is de ravage enorm. Restanten van feesten in de vorm van lege wijnflessen (hoe komen ze daar aan?). Overal in het huis vuile vaat, afgekloven appels, halfvolle blikjes energy drink die ik nooit koop, uit principe. Het ruikt naar pannenkoeken, een druipende schaal met pannenkoekdeeg en een garde staan op het aanrecht. Overal kleeft het. Her en der staan mierenlokdoosjes, want op kleverige troep komen mieren af.

Appen als reminder

In plaats van op te ruimen (we hébben een vaatwasmachine) gaan ze mierenlokdoosjes plaatsen. Mijn mooie planten buiten in de tuin, zijn stervend. Die hebben ze geen water gegeven, hoewel ik elke dag heb geappt. “Soms zijn we het vergeten,” geven ze toe. Soms. Tuurlijk. Ook de kleren hebben ze alleen in geval van zeer hoge nood gewassen, en dan misschien alleen drie onderbroeken. Alle handdoeken zijn op, de schimmelende was reikt tot het plafond.

Aanstekers, volle vuilnisemmers. De koelkast is leeg, op een fles cola na. Er is een peuk uitgedrukt in een pizzarestant (“Is niet van mij, ik rook echt niet.”). Een studentencorpshuis is er niets bij. Vloekend en tierend loop ik door het huis. “Je hebt de ‘opkamersgaantest’ niet doorstaan,” zeg ik tenslotte tegen Zoë, en dat vindt ze niet leuk. Ze kan namelijk niet wachten om op kamers gaan.

Schoon huis

Zoë is waarschijnlijk de hoofdschuldige van het aardbevinggebied dat ons huis is. Zij was de laatste week helemaal alleen thuis en Melchior beweert dat hij gestofzuigd heeft en opgeruimd. Ik geloof hem, hij stofzuigt vaker. De app die ik van de buurvrouw ontving wegens overlast tijdens Zoë’s stay-alone werkt ook niet in haar voordeel. Ze had spontaan een feestje georganiseerd op het dakterras. “Max elf uur zijn we naar binnen gegaan. De buurvrouw heeft gewoon de pest aan mij.”

Het zal allemaal wel, maar ik ben er behoorlijk klaar mee. Ze moeten dan ook meehelpen het huis opruimen. We praten de casus huishouden-doen uitgebreid door. We bespreken verantwoordelijkheid. Hebben het over mieren. Over het nut van een schoon huis. Zoë kijkt schuldbewust en knikt meegaand. Ze reageert inhoudelijk. Ook Melchior luistert goed. Ik heb de illusie dat dit gesprek zin heeft gehad.

Kraakpand

Waarschijnlijk nauwelijks. Afgelopen week was ik één nacht weg. Het is inmiddels al even geleden dat ik mijn huis in apocalyptische toestand aantrof. Weer heb ik alles doorgesproken. “Denk er om dat je niet weer zoals in de vakantie…” “Nee mam, tuurlijk niet, geen zorgen.” Maar op mijn werk gaat de volgende dag de telefoon. Leerplichtambtenaar. Zoë is niet op komen dagen, ze vond dat ze die les niet nodig had, verklaart ze later.

Op school wordt ze daarom meteen opgenomen in het ‘vierkante rooster,’ een rooster waarin je van 8 tot 5 op school moet zijn, voor straf. Vader boos, zeker op mij. “En jij schijnt niet thuis te zijn geweest, die nacht.” Nee, dat klopt. Ik had blijkbaar op moeten passen, niet of ze het huis niet tot een kraakpand maakt, maar of ze naar school gaat.

Bureau Halt

Tegen haar neven en nichten die we ’s avonds tegenkomen op een bruiloft en die allemaal in de puberteit zitten, vertelt Zoë het verhaal van de leerplichtambtenaar. “Bij mij is hij drie keer langs geweest,” zegt neef, schouderophalend. “Bij mij vier keer,” zegt een andere nicht, en de oudste neef, die sinds kort studeert, herinnert zich dat hij “Een keer bij bureau Halt moest komen omdat ik te vaak te laat was.” Ze lijken er geen van allen onder te lijden. Zoë is gerustgesteld. Ik niet. Van je familie moet je het maar hebben. En ik zal de dag prijzen dat de puberteit voorbij is.

Journalist Marieke van Willigen is alleenstaande moeder van de pubertweeling en schrijft op haar eigen blog Jurken van Maria.

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

Advertentie

Heb je ons huiswerkhandboek al besteld?

Ook leuk:

Voor het eerst geen sinterklaas vieren, dat is best gek

Saskia vierde vol enthousiasme jarenlang sinterklaas met haar gezin. Met cadeaus, gedichten, surprises en zelf gebakken pepernoten. Maar dit jaar hoefde het niet zo...

49 dingen die je niet mag zeggen als je puber vrienden mee naar huis neemt

Natuurlijk vind je het leuk als je puber vrienden mee naar huis neemt. Maar je krijgt wel een gebruiksaanwijzing wat je wel en niet...

‘Hé mam, ik ga backpacken in Thailand’

De negentienjarige dochter van Saskia gaat backpacken. Drie maanden door Azië reizen is het plan. En daarmee is het grote loslaten begonnen.  Mijn dochter staat...

‘Ik vind mijn pubers zó leuk, ik zou best nog een derde kind willen’

De gemiddelde leeftijd waarop vrouwen in Nederland moeder worden nadert de 30 jaar blijkt uit een onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek...

Dat gespaar de hele tijd… Je puber moet ook geld leren uitgeven!

Als wij volwassenen al niet altijd heel verstandige financiële beslissingen kunnen nemen, hoe slecht moet het dan niet zijn gesteld met de financiële wijsheid...

School stopt met opruimen troep pubers: het lijkt wel een vuilnisbelt

In de aula van het Wolfert Tweetalig in Rotterdam is het net een vuilnisbelt. Reden: de school ruimt niet meer op. Ze willen de...

9 bewijzen dat pubers geur anders beleven dan wij

Is het je wel eens opgevallen dat het reukorgaan van je puber op een heel andere manier werkt? Zij ruiken dingen niet die er...

Grappig: hoe een boyband collectief de baard in de keel krijgt

Als je je puberzoon iedere dag hoort praten, zal het je niet opvallen dat zijn stem steeds lager wordt. In dit filmpje waarin de...

Hoed je voor de moeder die altijd alles beter weet en (dus) perfecte kinderen heeft

Marloes dacht dat ze ervan af was, van de-moeder-die-altijd-alles-beter-weet. Maar ze is er nog steeds en om haar zegje te doen over hoe Marloes...

Wéér nieuwe maatregelen en ook deze keer stellen pubers zich flexibel op

Met de nieuwe coronamaatregelen gaat het land weer voor een deel op slot, en daarmee ook de levens van pubers. Terwijl ze uit het...

Lieve pubermoeders: jullie zijn fantastisch!

Er is natuurlijk een grote kans dat je pubers Moederdag morgen vergeten. Of zich ervan afmaken met een flesje doucheschuim van € 2,95 uit...

Scholen: vraag dit jaar aan de kinderen zelf of ze willen overgaan of blijven zitten

De ene school laat kinderen zelf bepalen of ze overgaan, terwijl de andere gewoon dezelfde normen hanteert als altijd. Dat terwijl het toetsen, en...

Nu bewezen: energiedrankjes zijn echt gevaarlijk

Kinderen die regelmatig drie blikjes of meer energieddrankjes drinken, lopen extra kans op hartritmestoornissen en aantasting van het centraal zenuwstelsel. Het zou volgens het...