wiskunde niet nodig? Deze man verdiende er miljoenen mee!

wiskunde niet nodig? Deze man verdiende er miljoenen mee!
De wiskundige verdiende miljoenen

Wiskunde is voor veel pubers een lastig vak. Te ingewikkeld, te moeilijk, te complex. Misschien helpt hun struggle een beetje als je weet dat je er ook miljoenen mee kunt verdienen.

Geef pubers die dit weekend diep zuchtend achter hun wiskundehuiswerk zitten even een korte pauze en laat ze het verhaal van de Amerikaan wiskundige Jerry Selbee (80) lezen. Tussen 2003 en 2011 won hij maar liefst 26 miljoen dollar in de loterij. Zijn truc? Hij ontdekte een fout in de logica van het systeem.

In 2003 ontdekte Jerry, die een eigen supermarkt had, maar afgestudeerd wiskundige is, een fout in de nieuwe staatsloterij van Michigan. Bij de zogeheten Winfall-loterij bleef het prijzengeld, de jackpot, niet oplopen tot iemand de juiste cijfers had, maar kwam er zodra er 5 miljoen dollar in de jackpot zat, een ‘roll-down’-week. Wat zoveel inhoud als dat bij die trekking het geld werd verdeeld over de winnaars die drie, vier en vijf cijfers juist hadden.

Toen Jerry dat doorhad liet hij er een wiskundige formule op los: ‘Ik begreep meteen dat ik altijd zou winnen, als ik alleen tijdens die roll-down-weken speelde. Bij inzet van 1100 dollar, had ik mathematisch gezien de kans om één keer vier juiste cijfers te hebben. Daarmee zou ik 1000 dollar winnen. Ik zou voor dezelfde inzet ook 18 of 19 keer drie cijfers juist hebben, goed voor 900 dollar winst. Dus voor elke investering van 1100 dollar, zou ik normaal 1900 dollar terugverdienen.’

De loterij is inmiddels opgeheven. Maar toch een wijze les voor onze pubers: er kan een moment in je leven komen dat wiskunde je heel erg goed van pas gaat komen.

Tags from the story
, , ,
Geschreven door
More from Saskia Smith

Als je je later bij je pubers gedraagt zoals zij nu bij jou doen

Stel je pubers hebben een eigen huis. En jij loopt bij hen...
Lees verder