Hard nodig: een Gevonden Voorwerpen-dag Voor Puberouders

Bij Saskia in huis komen steeds vaker allerhande spullen tevoorschijn waarvan zij zeker weet dat dat niet tot haar vaste inboedel hoort. Grote kans dat die dingen als verstekelingen in de tassen van haar pubers binnen zijn gekomen. Maar die weten zogenaamd van niks.

Ik weet niet hoe het bij jullie thuis is, maar ik heb steeds vaker iets in mijn handen waarvan ik denk: dat is niet van mij. En ook niet van mijn man of pubers. Zo vond ik laatst een grote bruine handdoek in de was. Ik heb niet zoveel met de kleur bruin, dus dat deze niet van ons was, was duidelijk. Ik hield het ding voor de neuzen van mijn pubers, maar die schudden hun hoofden. Nee, dat ding hadden ze nog nooit gezien. En nee, ze wisten ook niet hoe dat in de was terecht was gekomen. Was het niet gewoon van ons?

Allerlei vreemde spullen in huis

Een week later vond ik in de badkamer een blauwe handdoek met een dolfijn erop. Ook iets waarvan ik zeker wist dat het niet van ons was. Maar ook nu hadden mijn pubers geen idee. En dachten ze dat dat ding het gewoon van ons was. Net zoals die bordeaux rode hoodie, gele leren riem, 5 sokken – geen van allen een paar, en een zwart leren jasje.

Het gaat overigens niet alleen om handdoeken en kledingstukken. Er hangt hier al weken een stoffen rugzak aan de kapstok. Niemand weet daar iets van. Ik heb een bonte verzameling plastic bakjes en dekseltjes die echt niet tot mijn inboedel behoren. Evenals een beker met Chinees poppetje erop, die twee afwijkende messen, een schoolboek van een vak dat mijn beide pubers niet hebben en een etui. Oh, en allerlei sleutels, zowel van voor- en achterdeuren als fietsen, en een hele collectie  zonnebrillen die van niemand hier in huis zijn.

Onvolgroeide hersenen

Al deze dingen komen zowel via mijn pubers, maar ook hun vrienden mijn huis binnen. Na elke logeerpartij zit ik weer met een shitload aan spullen die hun vrienden zijn vergeten en ongetwijfeld in een ander huishouden worden gemist. Door ouders welteverstaan, want pubers hebben nu eenmaal nog geen volgroeide hersenen en vergeten daarom wat van wie is.

Mijn pubers laten op hun beurt weer van alles slingeren in andere huizen. Dingen die ik vervolgens opnieuw moet aanschaffen: fietssleutels, bankpassen, schoolschriften, sjaals, gymtassen. En dat zijn nog hun eigen spullen, maar óók mijn spullen verdwijnen naar andere plekken. Toen mijn dochter laatst een Tiktok-video liet zien die ze met haar vriendinnen had gemaakt, had een van hen mijn grijze trui aan en een ander had mijn tasje over haar puberschouders gedrapeerd. Ik zei verbaasd dat ik die dingen al heel lang kwijt was. Maar mijn dochter dat zag zij toch anders.  Wat maakt het uit dat haar vriendinnen het nu even dragen?

Alle dingen terug bij de eigenaar

Omdat ik wel meer dingen mis – kleding, handdoeken, bakjes, make up, gympen, mutsen, opladers, en niet de illusie heb dat mijn pubers deze spullen ooit weer terug mee naar huis nemen, stel ik voor dat we een landelijke Gevonden Voorwerpen-dag Voor Puberouders in het leven roepen. Een dag dat puberouders bij elkaar komen met al die dingen die niet van hen zijn. En dat zo al die spullen weer terugkomen bij hun rechtmatige eigenaar. Eind november lijkt me een mooi moment. Zodat je voor de feestdagen alles weer terug hebt. Scheelt toch weer dingen kopen die je puber en jij eigenlijk al hebben. Met zo’n dag hou je dus ook nog eens geld over.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

Advertentie

Heb je ons huiswerkhandboek al besteld?

Ook leuk:

Was jij puber in de jaren 80? Dan had je deze 10 producten waarschijnlijk allemaal

Gek worden we soms van die trends die onze kinderen blijkbaar allemaal moeten volgen: witte sneakers, Passion Planners van vloggers, MAC-lippenstiften, noem maar op....

Wil je een succesvolle dochter hebben, dan moet je als moeder veel zeuren

Geen idee of dit leuk nieuws is voor mijn puberdochter, maar uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat hoe meer je zeurt als moeder, hoe succesvoller...

Klaar met de rotzooi van je pubers in huis? Ga gewoon in staking

Wat doe je als je het gevoel hebt dat jij degene bent die het huishouden draaiend houdt, omdat  er zonder jou niets gebeurt? Geef...

Die onredelijke puberwoedeaanvallen, ga er maar aan staan

Onredelijke puberwoedeaanvallen, onze co-pubermoeder Caro van Wine Up had er over gehoord, maar het blijft wennen als haar dochter ontploft. Om niks. ‘Maaaaam! Mam!!’  Het...

32 dingen die ik wil zeggen tegen de pubermeiden van nu

Miriam van Saar Magazine weet nog goed hoe ingewikkeld het is een puber te zijn. En beseft dat het anno 2017 alleen maar ingewikkelder...

Zadel je kind (m/v) niet op met de angst dat achter iedere struik een Michael P. kan liggen

Je kunt je dochters opvoeden met het idee dat achter iedere struik een Michel P. ligt, of ze weerbaar maken en zo de risico's...

Pubers twitteren over hoe goed ze opdrogen

Grappig. Met de hashtag #pubertyhitmehard twitteren pubers over hoe goed ze zijn opgedroogd in hun puberteit. Ook onder Nederlandse pubers is dit blijkbaar een...

15 opmerkingen van pubers waaruit blijkt dat ze alles behalve consequent zijn

Pubers zijn niet bepaald consequent. Feitelijk hangen ze aan elkaar van tegenstrijdigheden. Als het niet zo verdomde irritant was, zou je je rot kunnen...

Als je kind ineens de puberteit in schiet

De zoon van Bronja was ineens een puber. Zomaar van de een op de andere dag. Dat is wel even wennen. Mijn zoon is van...

22 manieren om je puber uit bed te krijgen

Jouw zoon of dochter is natuurlijk ook kampioen uitslapen, zeker in de vakantie. Als de tijd van ontwaken steeds vaker verschuift richting de middag,...

Heerlijk: puberdagboeken voorlezen als televisieprogramma

Zou jij het durven? Nederlanders lezen voor een nieuw televisieprogramma hun puberdagboeken voor. Je weet wel, die epistels van toen je zo'n jaar of...

Voor pubers die een originele kersttrui willen

Zeuren jouw pubers ook om een originele, foute kersttrui? Welnu, we hebben een geheim adresje gevonden! Dit is Deb, een hartstikke leuke Amerikaanse, die krankzinnige...

35 redenen waarom pubers vinden dat wij een luizenleventje hebben

Pubers hebben het zwaar, zeggen ze. En zouden liever zo'n leventje als dat van ons willen hebben. Beetje werken, beetje vrij zijn, beetje doen...