Pubers douchen amper en stinken naar zweet, maar vinden dat helemaal niet erg

Nu Anne haar pubers veel om zich heen heeft, valt het haar nog meer op hoe anders zij over hun persoonlijke hygiëne denken. De een doucht niet, de ander verschoont zijn bed niet en nummer drie loopt al een week in dezelfde kleren. 

Met die pubers zo in de vakantie de hele dag om me heen krijg ik weer eens een blik in hun leven. Hoeveel die gasten eten – er gaat met drie pubers hier met gemak anderhalf brood per dag doorheen, hoeveel ze drinken, melk en sap zijn niet aan te slepen en dat ze rare gewoontes hebben. Ze eten bijvoorbeeld tosti’s op ongebruikelijke tijden (twee minuten ná het avondeten!), kijken Netflix onder de douche en of op het toilet.

Maar waar ik me toch altijd nog het meest over verbaas is hun persoonlijke hygiëne. Als ze naar school gaan rennen mijn pubers in en uit het huis en zie ik niet altijd even goed of hun lichamen en kleren schoon zijn, of hun tanden zijn gepoetst en of ze okselfris ruiken. Maar nu ik ze de hele dag weer om me heen heb, zie ik dat héél goed.

Mijn jongste zoon, hij is vijftien, doucht bijvoorbeeld niet. Toen ik vroeg naar het waarom, zuchtte hij dat hij het gewoon niet nodig vond. Na vier dagen heb ik hem onder dwang, douchen of je controller inleveren, de badkamer ingejaagd. Mijn oudste zoon van zeventien, doucht het liefst twee keer per dag, maar wast zijn kleren niet. Hij is een keer, toen ik opmerkte dat zijn shirt best wel stonk, met shirt en al onder de douche gaan staan, want dat was volgens hem hetzelfde als in en wasmachine gooien. Mijn dochter van veertien loopt het liefst elke dag in dezelfde kleren, want die zitten zo lekker, en, zo ontdekte ik, ze slaapt er ook in. Als ik voorzichtig opmerk dat een beetje deo misschien wel een goed idee is, ruiken ze alle drie even onder hun oksels en zeggen dat het echt wel meevalt en dat het dus niet nodig is.

Druk maken om niks

Mijn pubers nemen het ook niet zo nauw met dingen als shampoo en deo. Ze smeren liters gel in hun haar, mijn dochter gebruikt twee keer per dag een masker, want dat is leuk voor een fotootje op Snap, maar een beetje deo onder die stinkoksels spuiten, ho maar. Hun tandenborstels vind ik elke avond droog op de rand van de wasbak, ze nemen zelfs de moeite niet om even te poetsen.

Eigenlijk vind ik mijn pubers vieze wezens. Haren kammen, tanden poetsen, gezicht wassen, de meeste basic hygiëne-handelingen doen ze niet. Of nauwelijks. Ze lopen rond in kleren die vies zijn en stinken naar puberzweet. Het gekke is, dat ze zelf er helemaal geen last van hebben. Als ik tegen mijn zoon zeg dat hij stinkt, ruikt hij onder zijn oksel en zegt dat het wel meevalt. Als ik tegen mijn dochter zegt dat haar haar vet is en wel een wasbeurt kan gebruiken, maakt ze een selfie, bestudeert nauwkeurig haar haar en zegt dat het er prima uitziet. Als ik tegen mijn kinderen zeg dat ze zich moeten wassen en hun kleren ook, halen ze hun schouders op en vragen zich af waar ik me druk om maak.

Ondertussen zit ik in hun stank. Ik denk dat ik mezelf maar een grote fles parfum cadeau doe. En daar de hele dag rijkelijk mee spray.

close

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.


Heb je ons huiswerkhandboek al besteld?

Ook leuk:

Deze ‘essentials’ móet je echt hebben als je pubers thuis hebt

Om die puberteit van je kinderen een beetje ongeschonden door te komen, zijn er een paar items essentieel. Jeanette heeft geen aandelen in deze...

31 nieuwe emoticons om het leven voor puberouders makkelijker te maken

Om het leven makkelijker en in sommige gevallen zelf aangenamer te maken, zouden er speciale emoticons moeten komen voor puberouders. Die duidelijk uitdrukken hoe...

Hoe Meester Bert steeds gék wordt van al die hyperouders

Marloes Vreeswijk (45) heeft twee pubers op de middelbare school en eentje nog in groep acht. Been there, done that. Vandaar haar nuchtere kijk...

19 dingen die iedereen met een puberzoon meteen herkent

Aaargh, hij is niet vooruit te branden, maakt er een puinhoop van en je vraagt je af wat hij allemaal doet in die kamer...

Verras je pubers: thuis fastfood maken

Leuk voor pubers en lekker om te maken: home made fast food. Heerlijke hamburgers of kip nuggets. En dat thuis koken is niet alleen...

11 redenen waarom je niks te zoeken hebt in de telefoon van je puber

Online pesten, vieze mannen en treitervloggers. Natuurlijk wil je je kind daartegen beschermen en controleer je zijn mobiel. Maar beter is dat je niet...

29 heel herkenbare opmerkingen van pubers over hun huiswerk

Huiswerk, dat vinden pubers nooit heel erg leuk. Daarom zullen ze alles op alles zetten om het niet te hoeven doen. Of om het...

Checklist: dit moet je (financieel) regelen als je puber 18 wordt

De oudste puber van Martine wordt binnenkort 18, dus ze ging op zoek naar wat je -of eigenlijk, de puber- allemaal financieel moet regelen....

De ontelbare afscheidsfeestjes van groep 8

De puberdochter van Sara maakt zich klaar voor de brugklas. En dat betekent heel veel afscheidsfeestjes. Ik ga voorlopig even niet meer drinken, verzuchtte ik...