Pubers douchen niet en stinken naar oud zweet, maar vinden dat niet erg

Pubers douchen niet en stinken naar oud zweet, maar vinden dat niet erg

Nu Anne haar pubers veel om zich heen heeft, valt het haar nog meer op hoe anders zij over hun persoonlijke hygiëne denken. De een doucht niet, de ander verschoont zijn bed niet en nummer drie loopt al een week in dezelfde kleren. 

De afgelopen maanden heb ik mijn pubers meer dan normaal om me heen gehad. Normaal, de tijd voor maart 2020, waren ze er vaker niet dan wel. Ze zaten overdag op school, hingen na school bij vrienden en het weekend stond in het teken van sporten en feestjes. Dat viel natuurlijk allemaal weg in deze tijd van corona en had ik mijn pubers thuis om me heen. Heerlijk, want hoe lang geleden was het dat iedereen 24/7 thuis was?

Hygiëne in coronatijd

Met die pubers de hele dag om me heen kreeg ik ineens weer een blik in hun leven. Hoeveel die gasten eten – er gaat met drie pubers hier met gemak anderhalf brood per dag doorheen, hoeveel ze drinken, melk en sap zijn niet aan te slepen en dat ze rare gewoontes hebben. Ze eten bijvoorbeeld tosti’s op ongebruikelijke tijden (twee minuten ná het avondeten!), kijken Netflix onder de douche en kunnen een halve online les op het toilet doorbrengen.

Maar waar ik me nog het meest over verbaasde was hun persoonlijke hygiëne. In vc-tijd (voor corona) renden mijn pubers in en uit het huis en zag ik niet altijd even goed of hun lichamen en kleren schoon waren, of hun tanden waren gepoetst en of ze okselfris roken. Maar nu ik ze de hele dag om me heen had, zag ik dat héél goed.

Mijn jongste zoon, hij is vijftien, doucht bijvoorbeeld niet. Toen ik vroeg naar het waarom, zuchtte hij dat hij het gewoon niet nodig vond. Na vier dagen heb ik hem onder dwang, douchen of je controller inleveren, de badkamer ingejaagd. Mijn oudste zoon van zeventien, doucht het liefst twee keer per dag, maar wast zijn kleren niet. Hij is een keer, toen ik opmerkte dat zijn shirt best wel stonk, met shirt en al onder de douche gaan staan, want dat was volgens hem hetzelfde als in en wasmachine gooien. Mijn dochter van veertien loopt het liefst elke dag in dezelfde kleren, want die zitten zo lekker, en, zo ontdekte ik, ze slaapt er ook in.

Druk maken om niks

Mijn pubers nemen het ook niet zo nauw met dingen als shampoo en deo. Ze smeren liters gel in hun haar, mijn dochter gebruikt twee keer per dag een masker, want dat is leuk voor een fotootje op Snap, maar een beetje deo onder die stinkoksels spuiten, ho maar. Hun tandenborstels vind ik elke avond droog op de rand van de wasbak, ze nemen zelfs de moeite niet om even te poetsen.

Eigenlijk vind ik mijn pubers vieze wezens. Haren kammen, tanden poetsen, gezicht wassen, de meeste basic hygiëne-handelingen doen ze niet. Of nauwelijks. Ze lopen rond in kleren die vies zijn en stinken naar puberzweet. Ik hoop dat ze boel down under een beetjes schoonhouden, maar ik durf daar bijna niet naar te vragen.

Het gekke is, dat ze zelf er helemaal geen last van hebben. Als ik tegen mijn zoon zeg dat hij stinkt, ruikt hij onder zijn oksel en zegt dat het wel meevalt. Als ik tegen mijn dochter zegt dat haar haar vet is en wel een wasbeurt kan gebruiken, maakt ze een selfie, bestudeert nauwkeurig haar haar en zegt dat het er prima uitziet. Als ik tegen mijn kinderen zeg dat ze zich moeten wassen en hun kleren ook, halen ze hun schouders op en vragen zich af waar ik me druk om maak.

Ondertussen zit ik in hun stank. Ik denk dat ik mezelf maar een grote fles parfum cadeau doe. En daar de hele dag rijkelijk mee spray.

***

Nu je hier toch bent, zouden we je iets willen vragen…

We maken iedere dag Tis Hier Geen Hotel met heel veel plezier. Want we zien het als onze missie om jullie zonder al teveel kleerscheuren, en een beetje humor, door de puberteit van je kinderen heen te slepen. En dat willen we blijven doen. Maar sinds de Corona-crisis is dat er niet makkelijker op geworden. Zou je ons daarom willen helpen dit Hotel open te houden? Hoe? Kijk HIER.

Heb je ons nieuwe boek al?

Tags from the story
, , ,
Geschreven door
More from Anne Boesman

Als puberouder ben je de hele dag aan het taxichaufferen

Leuk hoor dat haar pubers in het weekend werken, sporten en van...
Lees verder