‘Mijn zoon heeft geen vrienden, hij gamet alleen maar’

De zoon van Petra, heeft nog nooit iemand van school meegenomen naar huis. Zijn contact met de buitenwereld verloopt via games op de computer. Ze is bang dat hij totaal vereenzaamt.

‘Als mijn vriendinnen klagen over wat hun jongens allemaal uitspoken: bingedrinken, blowen, pillen doen, dan ben ik stinkend jaloers. Laatst had er een zelfs een nacht doorgebracht op het politiebureau wegens vechten buiten een café. Ik kon alleen maar denken: ‘Was die van mij maar eens een nachtje van huis weg’.
Hij zit nu in de vijfde en komt altijd meteen van huis naar school. Jongens uit zijn klas moeten nablijven omdat ze drie keer de klas zijn uitgestuurd, of omdat ze hadden staan roken op plekken waar het niet mag. Hij gaat altijd meteen naar huis, naar zijn computer. Hij is in die vijf jaar één keer te laat op school geweest en toen heb ik maar een briefje geschreven, want ik vond het zo zielig.’

Liever alleen

‘In al die jaren dat hij op school zit, is er nog nooit iemand van school bij ons thuis geweest. Ook heeft hij nooit een feestje gehad. Dat terwijl ik weet dat er op school echt heel veel huisfeesten gegeven worden, met illegaal meegesmokkelde wodka en joints. Ik weet dat andere moeders hiervan wakker liggen, maar ik zou het zo tof vinden als hij eens voor zo’n feestje wordt uitgenodigd. Ik heb zelfs ooit aangeboden dat dat wel mocht bij ons thuis, als wij een weekendje weg waren, maar dat hoefde niet. Hij bleef liever alleen.’

‘Ik vraag me af of ik me te veel zorgen maak. Ik maak me nogal druk dat hij geen aansluiting vindt. Maar als ik ernaar vraag, dan zegt hij dat hij echt in de pauze wel met mensen praat. Ik heb visioenen dat hij daar in zijn eentje zit met zijn bakje brood en zijn telefoon. Ik weet dat hij sociaal soms heel onhandig kan zijn. Maar hij vindt zijn leven prima zo en vindt dat ik me zorgen maak om niks. Hij heeft toch contact met anderen? zegt hij vaak. Maar ik vind het nogal eendimensionaal dat contact via een game.’

Eindeloos gamen

‘Als hij thuiskomt uit school gaat hij meteen naar boven, naar zijn computer. Ik weet niet wat voor spellen hij speelt. Wel dat hij het nodig vindt er flink bij te schreeuwen. Ik troost me maar met de gedachte dat hij zijn talen leert, ik hoor hem vaak in het Engels en Duits met anderen praten, en virtueel wat sociale vaardigheden opdoet. Dat hij hele middagen en tot diep in de nacht zit te gamen, ziet hij zelf totaal niet als een probleem. Hij komt toch buiten? Elke dag als hij naar school moet. Maar ik zie zijn vermoeide blik en rode ogen.’

Uit huis of thuis?

‘Volgend jaar wordt hij achttien en gaat hij studeren. Ik zit te twijfelen: is het slim als hij en zijn computer op kamers gaan, iets wat hij graag wil. Zal hij dan wel vrienden maken of zal hij juist totaal vereenzamen? Of is het beter als hij thuis blijft wonen zodat ik nog een beetje in de gaten kan houden dat hij onder de mensen komt? Ik weet het gewoon echt niet.’

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

Advertentie

Heb je ons huiswerkhandboek al besteld?

Ook leuk:

30 dingen die je vindt in de schooltas van je puber

Nu de vakantie voor veel pubers in Nederland al is begonnen is het raadzaam om hun schooltassen, die ze ongetwijfeld ergens in hoek hebben...

Die eerste vakantie zonder ouders is zo veelbetekenend

Kun je je die eerste vakantie zonder ouders nog herinneringen? En hoe geweldig dat was? Het is de vakantie waar je het over dertig...

Je pubers alleen een nacht thuis. Kwestie van vertrouwen, toch?

Jij een weekendje weg, je pubers alleen een nacht thuis. Vanaf welke leeftijd doe je dat? Martine liet met een gerust hart haar kinderen...

Voorlichting over soa’s, deze leraar lost dat heel handig op

Als de zoon van Marieke onder zijn spreekbeurt uit wil komen, wil ze hem eens streng toespreken. Want voor dat vak staat hij al...

Een kind met autisme, daar vindt iedereen wat van én zegt dat ook gewoon

De zoon van Miriam heeft autisme. En krijgt ongevraagd allerlei opmerkingen over hem naar haar hoofd geslingerd. Liever heeft ze dat je vraagt wat...

De puber gaat naar de film in 50 irritante stappen (en iets met de politie)

Sommige dingen lijken heel makkelijk, maar voor pubers toch een heel ingewikkelde exercitie. Neem nou met een vriend naar de bioscoop gaan: dat zou...

De puber gaat voor het eerst naar een hiphopconcert

De zoon van Saskia ging naar zijn eerste popconcert, helemaal vanuit de hoofdstad in Den Haag. Hij was nog maar vijftien, nog nooit in...

Pubers hebben eigenlijk een hekel aan sociale media

Dachten wij dat onze pubers sociale media het leukste vinden op aarde, dan zitten we mis. Ze hebben er, net als wij, een haat/liefde...

Nederlandse pubers zijn niet gehoorzaam, maar wel heel gelukkig

Als je zoon weer eens met de deuren slaat omdat hij zijn zin niet krijgt, en je dochter zich zuchtend aan haar huiswerk zet,...

Hoe afschuwelijk het kan aflopen als pubers messen bij zich hebben

Na een incident bij haar zoon op school, moet Martine weer denken aan die vriend van haar broer. Die een incident met een gewapende...

Waarom we voor onze dochters best wel wat kritischer mogen zijn over De Pil

De Pil voor pubermeiden, is dat wel zo'n goed idee? Martine telt de zegeningen van De Pil, maar vindt ook dat we er best...

19 reacties van pubers die laten zien dat ze schermverslaafd zijn

Mobieltjes, laptops,  televisie, tablets; alles met een scherm heeft de volle aandacht van onze pubers. Met gebogen hoofd en onderuitgezakt op de bank zitten...

Pubers blaken van zelfvertrouwen, maar niet altijd

De zoon van Christa moet zich sinds kort staande houden in het echte leven, waar mensen op tijd op hun werk moeten komen en...