‘Mijn zoon heeft geen vrienden, hij gamet alleen maar’

De zoon van Marloes’ vriendin Petra, heeft nog nooit iemand van school meegenomen naar huis. Zijn contact met de buitenwereld verloopt via games op de computer. Ze is bang dat hij totaal vereenzaamt.

Dit artikel gaat door onder de afbeelding

300x250

“Als mijn vriendinnen klagen over wat hun jongens allemaal uitspoken: bingedrinken, blowen, pillen doen, dan ben ik stinkend jaloers. Laatst had er een zelfs een nacht doorgebracht op het politiebureau wegens vechten buiten een café. Ik kon alleen maar denken: was die van mij maar eens een nachtje van huis weg.
Hij zit nu in de vijfde en komt altijd meteen van huis naar school. Jongens uit zijn klas moeten nablijven omdat ze drie keer de klas zijn uitgestuurd, of omdat ze hadden staan roken op plekken waar het niet mag. Hij is in die vijf jaar één keer te laat op school geweest en toen heb ik maar een briefje geschreven, want ik vond het zo zielig.
In al die jaren dat hij op school zit, is er nog nooit iemand van school bij ons thuis geweest. Ook heeft hij nooit een feestje gehad. Dat terwijl ik weet dat er op school echt heel veel huisfeesten gegeven worden, met illegaal meegesmokkelde wodka en joints. Ja, ik weet dat andere moeders hiervan wakker liggen, maar ik zou het zo tof vinden als hij eens voor zo’n feestje wordt uitgenodigd. Ik heb zelfs ooit aangeboden dat dat wel mocht bij ons thuis, als wij een weekendje weg waren, maar dat hoefde niet. Hij bleef liever alleen.
Hij is niet lelijk en heeft altijd best leuke kleren aan, dus daaraan kan het niet liggen dat hij geen aansluiting vindt. Als ik ernaar vraag, dan zegt hij dat hij echt in de pauze wel met mensen praat. Ik heb visioenen dat hij daar in zijn eentje zit met zijn bakje brood (hij vindt het best dat ik nog steeds voor hem smeer) en zijn telefoon.
Ik weet dat hij sociaal soms heel onhandig kan zijn. Ik hou van hem, maar het is ook nogal een irritante betweter. Aan de andere kant: in die vwo-plusklas van hem zitten wel meer superslimme kinderen. In de eerste twee klassen van het vwo haalde hij met heel weinig moeite alleen maar negens en tienen. Maar toen het moeilijker werd, haalde hij met evenveel moeite zessen en zevens.
Als hij thuiskomt uit school gaat hij meteen naar boven, naar zijn computer. Ik weet niet wat voor spellen hij speelt. Wel dat hij het nodig vindt er flink bij te schreeuwen in het Engels. Ik troost me maar met de gedachte dat hij daar dan wel andere mensen ontmoet waar hij mee praat en virtueel wat sociale vaardigheden opdoet. Dat hij hele middagen en tot diep in de nacht zit te gamen, ziet hij zelf totaal niet als een probleem. Hij komt toch buiten? Als hij naar school moet?
Volgend jaar wordt hij achttien en gaat hij studeren. Ik zit te twijfelen: is het slim als hij en zijn computer op kamers gaan, zal hij dan wel vrienden maken of zal hij juist totaal vereenzamen? Of is het beter als hij thuis blijft wonen zodat ik nog een beetje in de gaten kan houden dat hij onder de mensen komt? In ieder geval ziet hij ons dan nog.”

Lees ook
Geschreven door
More from Marloes Vreeswijk

Mijn altijd zo sociale kind, is nu een eenzame puber en mijn hart breekt als ik het zie

De dochter van Marloes’ vriendin Marleen (47) was altijd haar zonnetje in...
Lees verder