Lieve pubers, fiets alsjeblieft met je lichten aan

Pubers wanen zich zichtbaar en ontastbaar op de fiets, of lopend, zonder licht, in het donker. Maar dat zijn ze natuurlijk niet. Saskia houdt haar hart vast met al die pubers die gewoon niet te zien zijn.

Net nog. Ik reed naar huis, onze wijk in, en moest volop de rem trappen om twee pubers op de fiets niet omver te rijden. Ik had ze niet gezien. Ze hadden hun lichten niet aan en op hun zwarte fietsen en gestoken in zwarte jassen en zwarte broeken waren ze gewoon niet zichtbaar. Ik schrok, deed mijn raam naar beneden en gilde dat ze hun lichten aan moesten doen en dat ze niet te zien waren en dat ik ze bijna omver had gereden. Ze fietsen door. Ik hoorde nog net de een tegen de ander zeggen dat zijn moeder ook altijd zo hysterisch deed over fietsen met licht.

Langzaam rijden

Het is niet de eerste keer dat ik met hartslag 160 in de auto zit omdat er ineens pubers opduiken voor mijn auto. Eigenlijk elk winterseizoen wel een keer. In de bebouwde kom rijd ik daardoor al langzaam. Maar toch. Als ik met 30 kilometer per uur iemand aanrijd, kan dat verkeerd aflopen.

Thuis vertel ik mijn pubers wat er is gebeurd. Ze zijn niet onder de indruk. Ik gil, want ik ben gewoon boos hun onverschilligheid, dat ze écht niet te zien zijn. En dat een auto áltijd wint als die je aanrijdt. En dat het ook echt verkeerd kan aflopen. Ze denken zelf dat het niet zo vaart zal lopen. Er is toch straatverlichting en dus heus niet helemaal donker op straat. En ze kijken zelf toch ook goed uit, dus een auto zien ze ook echt wel zelf. Ik betwijfel het. Een ander zien betekent niet automatisch dat je zelf ook gezien wordt. Die twee pubers die ik net bijna had geschept dachten waarschijnlijk hetzelfde en toch lagen ze bijna op mijn motorkap. Mijn pubers vinden dat ik me druk om niks maak.

Pubers in het donker

En daar maak ik me dan weer druk om. En ik denk dat ik niet de enige ouder ben. Als pubers in de ochtend naar school gaan, of ‘s avonds naar hun werk, of sportclub, is het donker. En al die pubers zien geen belang van een licht aan doen. Niet aan hun stuur, of arm, of het licht van hun fiets zelf – als dat het al doet. Of een veiligheidshesje aan. Pubers hebben nu eenmaal het idee dat hen niks kan overkomen. Ze zijn, of zo gedragen ze zich, het centrum van het universum.  Ze voelen zich onaantastbaar en kunnen ook niet goed de consequenties van hun gedrag overzien.

Als mijn pubers in het donker de straat op gaan, steek ik elke keer als ze de deur uitrennen mijn riedeltje af: licht aan, zorg dat je gezien wordt. En dan zie ik ze even later toch zonder licht, zwalkend de straat uitrijden. Totaal onzichtbaar.

Ik kom niet verder met mijn gepreek over zichtbaar in het donker zijn. Ik ga daarom binnenkort maar eens met ze in het donker rijden. En laat dan zien dat als je in het donker op straat loopt of fietst je vanuit een auto echt niet te zien bent. Misschien dat dat helpt. Ik kan het honderd keer tegen ze zeggen, maar ik denk dat ze pas echt begrijpen hoe dat is als ze ineens teruggetrokken worden door hun autogordel omdat ik plotseling moet remmen. Misschien dat er dan een veiligheidslichtje bij hen gaat branden.

close

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.


Heb je ons huiswerkhandboek al besteld?

Ook leuk:

Op kamers gaan is (bijna) niet meer te betalen

Martine heeft net als alle andere brave ouders flink gespaard voor de studie van haar kinderen. Maar toch blijkt dat bij lange na niet...

14 redenen waarom de trainers van onze pubers GOUD zijn

Martine's pubers sporten allebei al vanaf dat ze zes zijn onder de bezielende leiding van de supervrijwilligers van de sportclubs waar zij lid van...

De maandagochtend in 27 uitspraken van pubers

Niet veel mensen zijn maandagochtend-mensen. Maar pubers slaan deze dag het liefst over. Niks geeft dan ook het maandagochtendgevoel beter weer dan de uitspraken...

Sinterklaasstress? Check dit filmpje!

Heeft je puber Sinterklaasstress? Laat hem dit heel grappige filmpje van Het Klokhuis zien, waarin de knutsel-skills van kinderen (en ouders) flink op de...

21 keer vertederd raken omdat onze puber ineens even dat schattige kind van vroeger wordt

Die eerste dagen van het nieuwe jaar worden we best een beetje sentimenteel. En realiseren we ons dat onze pubers soms net kleine kinderen...

20 tekenen dat je puber heus weleens aan jou denkt

We denken wel dat pubers egocentrische sujetten zijn. Maar dat is niet waar. Ze houden echt wel rekening met ons. Het is alleen niet...

Kijk hier in welke corona-outfit jouw puber al wekenlang rondloopt

Waarom 's avonds je pyjama aantrekken voordat je gaat slapen? En waarom gewone kleren aantrekken als je je pyjama toch al aanhebt. Pubers (en...

Deze instagram-held is de onze nieuwe favoriet

Op instagram vind je niet alleen maar broodmagere fitgirls in de hipste outfits die onze dochters orthorexia aanpraten. Deze Eke is onze nieuwste held....

Laat lezen aan je puber: kinderen die thuis klusjes doen worden succesvolle(re) volwassenen

Als jij zeurt over volle vaatwassers die leeg moeten, borden die van tafel moeten en oud papier dat moet worden weggebracht, dan doe je...