Gaat je jongste naar de brugklas? Dan beland je als ouder definitief in Puberland

Ralph’s jongste dochter gaat naar de brugklas. Dat betekent een definitief afscheid van de basisschool, maar ook een definitief afscheid van de kindertijd. Vanaf nu is het full time puberen. Is hij wel klaar voor die grote stap? En zij?

De jongste kwam aan het begin van de zomer uit school met dat straffe loopje en dat boze nekje waarvan mijn moeder zegt dat ze die van mij heeft. Onweer in haar hoofd. Wat er dan was. ‘Die rotjongens verpesten alles, en juf heeft het niet door. Ik heb het ZO gehad met de basisschool.’ Ik vertelde maar niet dat diezelfde jongens na de zomer allemaal bij haar in de brugklas zitten. Dat weet ze zelf ook. Het is zelfs haar grootste nachtmerrie, waar ze al maanden bij voorbaat boos over is. Straf loopje en boos nekje, alles.

Klaar  met de basisschool

Er waren dan ook geen dramatische huilpartijen met vriendinnen na de eindmusical. Zelfs niet van mij, ook niet ongemerkt diep van binnen. Ik deed dat ook niet op mijn eigen afscheidsavond, volgens mij. Bovendien had ik het zelf ook wel gehad met de basisschool. Gek is dat, hoe je het ineens zat kunt zijn.

Dat ligt niet aan de school, ze doen daar niks verkeerd. Het zijn lieve mensen, die mijn kinderen uitstekend onderwijs gaven. Het is eenvoudigweg tijd voor de nieuwe periode. Ik weet nog hoe ik ooit met mijn twee- en driejarige dochters langs een groep pubers liep en dacht: arme ouders. Nu heb ik het omgekeerde als ik een vader met zijn peuters door de Albert Heijn zie struinen. Net als de jongste sta ook ik al een tijdje in de middelbare school-stand. En in de ga maar puberen-stand.

Naar de brugklas

Ze ziet ook niet op tegen de brugklas. In dat opzicht is alles anders dan in mijn tijd. Ik weet nog hoe ik schoorvoetend aanschoof voor mijn eerste les, ik klampte me vast aan die ene jongen van mijn basisschool waar ik niet eens mee bevriend was. Mijn jongste kent nu iedereen al. Toen de brief (‘Haha, een brief op papier’) met namen van de nieuwe klasgenoten binnenkwam, was binnen en uur een appgroep geformeerd met daarin alle kinderen uit haar toekomstige klas.

Binnen een uur wist ze zo ongeveer wel wie er leuk was en wie niet. Toen kwam ze uit haar kamer, stijf nekje, straf loopje, telefoon in haar had: ‘Kijk dan, pap. Al die stomme jongens hebben het in de appgroep alleen maar over voetbal en fortnite. Die verpesten alles.’  Ik zag het meteen: ze voelde zich al helemaal thuis.

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

Advertentie

Heb je ons huiswerkhandboek al besteld?

Ook leuk:

Niks fijner voor een puber om eens lekker een potje te gaan klagen

Jeanettes dochter is altijd het zonnetje in huis. Maar soms schiet ze in de klaagmodus. Jeanette zet zich dan altijd maar schrap. Mijn dochter...

Een kind met autisme, daar vindt iedereen wat van én zegt dat ook gewoon

De zoon van Miriam heeft autisme. En krijgt ongevraagd allerlei opmerkingen over hem naar haar hoofd geslingerd. Liever heeft ze dat je vraagt wat...

19 dingen die iedereen met een puberzoon meteen herkent

Aaargh, hij is niet vooruit te branden, maakt er een puinhoop van en je vraagt je af wat hij allemaal doet in die kamer...

Deze film over de band tussen een vader en zijn verslaafde zoon, zou iedereen moeten zien

Beautiful Boy is een film naar het gelijknamige boek van David Sheff, over zijn verslaafde zoon Nic, en vertelt het waargebeurde verhaal van een...

Online naakt? Mijn puber doet zoiets niet!

Francien Regelink was 16 toen een jongen waar ze verliefd op was een foto van haar borsten met de hele school deelde. De term...

Als NIX18 niet gaat lukken

Dat NIX18 -geen drank voor je achttien bent- is natuurlijk een geweldig principe, maar Martine ziet de kinderen van vriendinnen stuk voor stuk voor...

Next level gamen doe je in een Gaming Bed

Een Japanse meubelfabrikant gaat een super-de-luxe bed op de markt brengen voor gamers.  Dit kun je misschien maar beter niet aan je gamende puber...

Pubers hebben een tweede ‘fake’ Instagram-account, de ‘finsta’

Martine denkt wel dat ze haar dochter volgt op instagram, maar dat is niet zo. Alles wat lelijk en niet voor de ogen van...

De Playstation bestaat 25 jaar. En, zijn we daar blij mee?

Hier thuis hebben wij het ding al meer dan eens vervloekt, afgepakt en gedreigd het op Marktplaats te zetten: de zorgvuldig door mijn zoon...

Als je gaat scheiden, terwijl je je kinderen had beloofd nóóit uit elkaar te gaan

Sanne (49)* ligt in scheiding. En zij niet alleen. Haar 19-jarige dochter Julia en zoon Chris van 17 dus ook. ‘Het gezin is verscheurd,...

Uit onderzoek blijkt dat pubers minder en slechter lezen, maar is dat wel zo?

Uit onderzoek blijkt dat Nederlandse pubers steeds slechter zijn gaan lezen. Zo slecht dat ze niet echt begrijpen waar een tekst over gaat. Bovendien...

Pubers eten jaarlijks hun lichaamsgewicht aan suiker

Nederlandse kinderen zijn koplopers als het op ongezond eten aankomt.  Ze eten meer suiker en minder groente en fruit dan hun Europese leeftijdsgenoten. Met...

20 voordelen van een huishouden met alleen maar mannen

Floris vindt vrouwen tof, laat daar geen misverstand over bestaan. Hij vindt ze leuk, geweldig, aantrekkelijk, interessant en alles wat daar bij komt kijken,...