Gaat je jongste puber naar de brugklas? Dan beland je als ouder definitief in puberland

Ralph’s jongste dochter gaat na de zomervakantie naar de brugklas. Dat betekent een definitief afscheid van de basisschool, maar ook een definitief afscheid van de kindertijd. Vanaf nu is het full time puberen. Is hij wel klaar voor die grote stap? En zij?

De jongste kwam uit school met dat straffe loopje en dat boze nekje waarvan mijn moeder zegt dat ze die van mij heeft. Onweer in haar hoofd. Wat er dan was. ‘Die rotjongens verpesten alles, en juf heeft het niet door. Ik heb het ZO gehad met de basisschool.’ Ik vertelde maar niet dat diezelfde jongens volgend jaar allemaal bij haar in de brugklas zitten. Dat weet ze zelf ook. Het is zelfs haar grootste nachtmerrie, waar ze al maanden bij voorbaat boos over is. Straf loopje en boos nekje, alles.

Klaar  met de basisschool

Nee, ik voorzie voor haar geen dramatische huilpartijen met vriendinnen na de eindmusical. Zelfs niet van mij, ook niet ongemerkt diep van binnen. Ik deed dat ook niet op mijn eigen afscheidsavond, volgens mij. Bovendien heb ik het zelf ook wel gehad met de basisschool. Gek is dat, hoe je het ineens zat kunt zijn.

Dat ligt niet aan de school, ze doen daar niks verkeerd. Het zijn lieve mensen, die mijn kinderen uitstekend onderwijs gaven. Het is eenvoudigweg tijd voor de nieuwe periode. Ik weet nog hoe ik ooit met mijn twee- en driejarige dochters langs een groep pubers liep en dacht: arme ouders. Nu heb ik het omgekeerde als ik een vader met zijn peuters door de Albert Heijn zie struinen. Net als de jongste sta ook ik al een tijdje in de middelbare school-stand. En in de ga maar puberen-stand.

Naar de brugklas

Ze ziet ook niet op tegen de brugklas. In dat opzicht is alles anders dan in mijn tijd. Ik weet nog hoe ik schoorvoetend aanschoof voor mijn eerste les, ik klampte me vast aan die ene jongen van mijn basisschool waar ik niet eens mee bevriend was. Mijn jongste kent nu iedereen al. Toen de brief (‘Haha, een brief op papier’) met namen van de nieuwe klasgenoten binnenkwam, was binnen en uur een appgroep geformeerd met daarin alle kinderen uit haar toekomstige klas.

Binnen een uur wist ze zo ongeveer wel wie er leuk was en wie niet. Toen kwam ze uit haar kamer, stijf nekje, straf loopje, telefoon in haar had: ‘Kijk dan, pap. Al die stomme jongens hebben het in de appgroep alleen maar over voetbal en fortnite. Die verpesten alles.’  Ik zag het meteen: ze voelde zich al helemaal thuis.

 

close

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.


Geen idee meer hoe je kind in elkaar zit? Lees ons nieuwe boek over leven en overleven met pubers.

Ook leuk:

Dit is waarom je puber je soms Karen noemt (ook al heet je geen Karen)

Martine wordt nog steeds door haar puberzoon uitgemaakt voor Karen. Want een Karen hebben als moeder, dat is echt geen pretje. Ook al heet...

25 signalen dat de puberteit echt is begonnen (en dat het tijd is voor een Handboek)

Twijfel je of je kind al een puber is? En gaat het volgend jaar naar de brugklas? Dan is het tijd voor ons Handboek...

Zo kan jouw puber goedkoop op kamers

Let op: je gaat een gesponsorde tekst lezen Gister was je  kind nog een puber, vandaag opeens een jongvolwassene die gaat studeren en op kamers...

Leuk! Dokter Corrie is terug, op instagram.

Ken je 'seksdokter' Corrie nog?, het grappige typetje van Martine Sandifort? Ze is terug -weliswaar op instagram en Snapchat- en niet op televisie. Maar...

14 kapsels uit de jaren 80 waar onze pubers nog een puntje aan kunnen zuigen

Oh, die heerlijke jaren tachtig! Die wat betreft styling de boeken ingaat als een interessant decennium. Helemaal op het gebied van haarstyle, denk eindeloos...

Deze video laat zien wat pubers doen vlak voordat je thuiskomt

Je pubers zijn alleen thuis, lekker aan het chillen, totdat je appt dat je onderweg bent. Moet je dan zien wat er gebeurt. Deze drie...

16 dingen die pubers zeggen als ze zich voor je schamen

Toen de kinderen van Jeanette nog klein waren noemden ze haar heel lief 'Mammie' en was ze een alwetend geweldig orakel. Maar nu die...

Wat er zo goed is aan de anorexia-film To the Bone

Er is weer een Netflix-film uit waar we onze kinderen beter niet naar kunnen laten kijken. Eerst had je 13 Reasons Why -over zelfmoord-...

Irritante dingen die ouders doen en wat pubers daar van vinden

Als ouders kun je het lang niet altijd goed doen. Sterker nog: we zitten vol irritante dingen waar pubers niet tegen kunnen. Echt. Deze...