Die eerste vakantie zonder ouders is zo veelbetekenend

Kun je je die eerste vakantie zonder ouders nog herinneringen? En hoe geweldig dat was? Het is de vakantie waar je het over dertig jaar nog over hebt. Omdat die zo veelbetekenend was. 

Een van de leukste dingen van het hebben van pubers is dat je zo nu en dan wordt teruggeslingerd naar je eigen puberteit. Flarden puberherinneringen blijven bovenkomen als ik naar hun levens kijk.

Als zij naar een feestje gaan, denk ik hoe ik destijds naar een feestje ging. Met hoop dat die ene leuke jongen van een klas hoger er ook zou zijn en dat we dan in de steeg zouden zoenen. Die eerste zoen kan ik me ook nog herinneren. Het was spannend, onhandig, opwindend. Als ik er nu aan terugdenk, realiseer ik me vooral hoe ontroerend dat moment was. Twee kinderen die voorzichtig een voor hen nieuwe wereld betreden en aftasten.

Sweet memories

Toen mijn pubers naar hun eerste bijbaantje vertrokken, was ik in gedachten weer in het restaurant waar ik als zestienjarige blufte dat ik kon serveren en op mijn eerste avond drie borden met eten liet vallen.

En bij het eerste gebroken hart dat we hier thuis hadden, huilde ik ook een beetje om mijn gebroken hart nadt mijn eerste vriendje het had uitgemaakt. Zo sluipen de hoogtepunten van mijn puberbestaan mijn leven weer binnen. Heerlijke sweet memories. Vooral omdat ik nu veel meer de waarde ervan inzie dan toen ik puber was. Ook die eerste keer alleen op vakantie gaan. Want die eerste vakantie zonder ouders maakt alles anders. Het is de vakantie waar je het over dertig jaar nog over hebt.

Zonder ouders op vakantie

Toen ik mijn oudste puber met zijn vrienden naar Texel voor hun ‘geen ouders, geen gezeur-vakantie’ bracht, dropte ik het groepje überlange puberlijven ergens op een veldje op een camping tussen de duinen. Ik wilde nog even een foto maken, want hé, deze week zou voor hen de scheidslijn markeren tussen klein en groot, tussen met je ouders op vakantie gaan en zelf eropuit trekken, maar dat zagen ze zelf helemaal niet zo. Of ik kon gaan.

Of ik kon gaan… Ik zei dertig jaar geleden precies hetzelfde tegen mijn ouders toen ze mij en mijn vriendinnetje naar een camping in Egmond aan Zee hadden gebracht. Ze waren zo lief geweest om ons, en al onze spullen, we gingen een week, maar hadden genoeg uitrusting bij ons om zes weken te overleven in elk willekeurig klimaat, af te zetten. Toen de auto was uitgeladen, wilde mijn moeder ons best wel helpen met de tent opzetten, terwijl mijn vader alvast veelbetekenende blikken naar de buurjongens wierp. Ik vroeg of ze alsjeblieft konden gaan.

Het Grote Mensen Leven

Die week helemaal alleen was voor mij en mijn vriendin ook het begin van een nieuw leven. Het was de week dat we ons groot, wat? volwassen!, voelden. Dat we transformeerden van kleine meisjes tot zeventienjarige vrouwen. Er was een leven voor die vakantie en een leven erna. Die eerste stappen in dat Grote Mensen Leven hadden we gezet. En overleefd. Natuurlijk hadden we dat overleefd.

Want als je het zelf moet doen, dan kun je dat gewoon. We werden dronken en verdwaalden, we waren onze fietsen op de eerste dag al een soort van kwijtgeraakt, ons geld was halverwege de week op, de tent lekte, we kregen ruzie en maakten het weer goed, we verbrandden onze handen aan het gasstelletje en toen dat omviel stond ook een deel van de slaapzak in de fik, we namen giechelend vriendjes mee naar de tent en voerden lange gesprekken; alles in die week deed er voor ons zo ontzettend toe. Omdat we het helemaal zelf deden.

Mooie herinneringen

Ik keek naar die groep pubers die allemaal een beetje ongemakkelijk van hun ene been op het andere wipten. Klaar om dat Grote Mensen Leven in te stappen. Maar dan graag zonder die moeder. Ik stak mijn telefoon weer in mijn zak. Dan maar geen foto. Dit moment zou ze hoe dan ook bijblijven.

Voordat ik me omdraaide, zei ik dat ze er vooral van moesten genieten. Omdat deze week alles anders maakt. Ze hadden geen idee waar ik het over had. Maar ik weet dat zij over dertig jaar het nog steeds over deze vakantie zullen hebben.

close

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.


Heb je ons huiswerkhandboek al besteld?

Ook leuk:

15 tekenen dat pubers zeker weten dat kabouters bestaan

Oké, je puber gelooft niet meer in Sinterklaas. Maar ook bij kinderen van de leeftijd van onze pubers is het magisch denken nog volop...

23 dingen die je duidelijk zegt, maar je puber toch anders verstaat

Als een puber ruzie met je krijgt is dat eigenlijk altijd jouw schuld. Want, hé, je communiceert gewoon niet duidelijk. Anders gezegd: dat wat...

Franse woordjes onthouden, ho maar. Maar wel namen van álle voetballers uit je hoofd kennen

Mijn zestienjarige onthoudt geen enkel Frans woordje of wiskundige stelling, maar heeft een enorme voetbalkennis. Zo kent hij álle spelers van het WK, de...

81 dingen die ik denk op de ochtend dat mijn ene puber weer naar school moet en de ander nog vrij is

Leuk hoor die meivakantie die scholen zelf mogen invullen. Bij Saskia thuis betekent het dat ze maar liefst drie weken lang tussen de vakantievierende...

Gluren in de bank-app van je puber: doen of niet doen?

Marloes gluurt af en toe stiekem in de bankieren-app van haar zoon. Handig om te kijken of hij geen gekke aankopen doet en te...

Hier lagen wij vroeger helemaal dubbel om (en eerlijk gezegd nog steeds)

Wie kent de Dik voor Mekaar Show nog, de creatie van André van Duin met Meneer de Groot, Harry Nak en Ome Joop? Daar...

Goed idee: klaaglijn voor pubers zodat ze jou niet de hele tijd lastigvallen

Hou het thuis gezellig en schakel voor pubers de puberklaaglijn in. Daar kunnen ze alles droppen wat hun dwars zit zonder jou lastig te...

Handige life-hack: zo raak je je lader nooit meer kwijt (hopen we)

Onze post 19 reacties van pubers die laten zien dat ze schermverslaafd zijn, maakte behoorlijk wat los. Grootste ergernis: pubers die even je telefoonlader...

49 dingen die pubers roepen als ze vanwege Corona niet naar school kunnen (maar ook niet afspreken)

Na de eerste euforie over het niet doorgaan van school, dringt bij de pubers ineens de realiteit binnen. Er mag namelijk vooral een heleboel...