Waarom Marieke’s dochter geen Ritalin meer slikt

Marieke heeft een puber met ADD. Maar ze is helemaal klaar met het label, maar nog meer met Ritalin, het middel dat menig drukke, en snel afgeleide pubers krijgen voorgeschreven. En slikken. Terwijl dat nergens voor nodig is. 

We kennen ze allemaal, pubers die niet stil kunnen zitten, voor hun beurt praten, snel afgeleid zjin. Waarvan je hun telefoon terugvindt in de koelkast nadat ze panisch door het huis liepen te vloeken wie hun telefoon had gejat. Ik heb er één rond lopen hier, en ze heeft het niet van een vreemde.

Vroeger heetten dit soort mensen verstrooid of chaotisch, nu krijgen ze het label  Attention Devificit Hyperactivity Disorder (AD (H) D , En om de AD(H)D’ers in het gareel te krijgen, is er een pil: Ritalin. Strippen vol liggen er hiervan in huis. Maar ik wil die Ritalin eigenlijk niet. Want in welk gareel moeten ADD’ers? En waarom? Ik ben tegen veelvuldig Ritalin en andere anti-ADD medicatie, vooral op school. Hieronder vier redenen waarom Ritalin aan banden moet bij onze pubers.

  1. ADD gedijt door deze overprikkelde tijd   

ADD wordt als een afwijking gezien wordt. ADD’ers zijn snel afgeleid en hebben moeite om zich te concentreren. Het verschil met de laatste twintig jaar en de vorige eeuw, is dat er een sociale media-  en digitale stroom bij het dagelijkse leven is gekomen. Die stroom prikkels gaat de hele dag door, want je hebt je mobiel altijd bij je. Je puber zit de ganse dag op de telefoon, krijgt prikkels via instagram, snapchat, facebook, whatsapp en ga zo maar door. ADD’ers worden zo nog overprikkelder. Maar kun je dan niet beter met beleid omgaan met je mobiel, in plaats van Ritalin te slikken?

  1. AD(H)D is een gave

ADD’ers zijn weliswaar snel afgeleid, maar dat is niet voor niets. Ze leggen snel kruisverbanden tussen verschillende deelgebieden, wat nieuwe ideeën oplevert. Niet voor niets zijn ADD’ers oververtegenwoordigd in creatieve sectoren als kunst, journalistiek en toneel. Ze zijn sterk in associëren en dat levert creativiteit op. ADD is daarom in mijn optiek geen tekortkoming, maar een gave. Met Ritalin vermindert het vermogen om snelle verbanden te leggen (zie kader). Je belemmert daarmee een kwaliteit in plaats van dat je die kwaliteit tot wasdom laat komen.

  1. Ritalin of kritisch kijken naar het schoolsysteem?

De ideale leersituatie is naar mijn mening die, waar alle soorten mensen optimaal tot hun recht komen. Oók de snel afgeleide, onrustige puber.  Veel schoolprogramma’s zijn strak, met weinig ruimte voor afwijking. Je kunt je afvragen of dat leersysteem wel zo goed is. Ik vind dat je niet een chemisch middel in de vorm van Ritalin toe moet dienen om leerlingen in een schoolstramien te proppen, dat misschien niet deugt. Juist de verschillende types leerlingen kunnen elkaar aanvullen. Heb je een ADD’er in de groep, dan weet je zeker dat er verfrissende ideeën zullen komen. Vier ADD, in plaats van het te onderdrukken!

  1. Ritalin doet denken aan doping

Op scholen wordt gehandeld in Ritalin, de werkzame hoofdstof van Ritalin is dan ook nauw verwant is met amfetmine. En amfetamine, was dat geen drugs? Ritalin heeft kenmerken van doping, een stof die de puber beter laat presteren. Ik zou er voor pleiten om onze pubers allemaal op hun eigen, gestructureerde of chaotische manier te laten presteren.

Wat is Ritalin?
Ritalin is de merknaam van een medicijn dat wordt voorgeschreven bij ADHD en narcolepsie (slaapzucht). De werkzame stof in Ritalin is methylphenidaat. Dit is een stof die nauw verwant is aan amfetamine. De werking van Ritalin is vergelijkbaar met amfetamine maar is veel minder sterk. De effecten houden ook minder lang aan. In de hersenen zorgt Ritalin voor de afgifte van dopamine en noradrenaline. Ook blokkeert het medicijn de heropname van deze stoffen.
Bron: www.jellinek.nl

Journalist Marieke van Willigen is alleenstaande moeder van de tweeling Melchior en Zoë (16) Ze heeft een blog: www.jurkenvanmaria.nl

 

 

Lees ook
Geschreven door
More from Marieke van Willigen

Als je zoon je personal trainer wordt

Marieke sport zoveel als ze kan (tien keer opdrukken, een keer planken),...
Lees verder