Pubers mogen alles als ze 18 zijn, zullen we daar alsjeblieft 21 van maken?

Wat Anne betreft mag die magische leeftijd van 18 onmiddellijk worden verhoogd naar 21. Want laten we eerlijk zijn, als je 18 bent kun je echt nog niet stemmen, drinken, trouwen, of autorijden. En dat scheelt vervolgens een hoop gedoe en geld. 

Als je puber 17 is klinkt dat best nog wel klein. Wat is nu 17? Dan ben je nog volop in die puberteit, en behoorlijk naïef, onhandig, koppig, en eigenwijs. En dan, du moment dat dat zeventiende jaar is afgelopen, katapulteert de maatschappij deze onvolwassen hoopjes mens met een onvolgroeid brein het Grote Mensen Leven in. Vanaf dat moment mogen ze meebepalen over wie ons land regeert, mogen ze 100 km/u op een snelweg rijden, een stuk in hun kraag zuipen, een lening (en dat is ook een hypotheek) afsluiten en kunnen ze met elke willekeurige bedpassant het huwelijksbootje instappen. Oh, en een tattoo laten zetten.

Vastzitten aan een tattoo

Dat laatste mogen ze overigens al vanaf dat ze 16 jaar zijn. Degene die die wet erdoor heeft gekregen is geen ouder van een puber. En is wellicht zelf ook nooit een puber geweest. 16! Ik bedoel, als je puber een keer boos na een onzinnige ruzie de deur uitloopt en met dat blubberbrein bedenkt dat een tattoo een goede revanche is op zijn oh, zo strenge moeder, dan kan hij dus gewoon thuiskomen met ‘FUCK MY LIFE’ op zijn bovenarm getatoeëerd. En daar dus voor de rest van zijn leven aan vast zitten. Inderdaad.

Op je 18e is dat brein nog steeds behoorlijk blubberig. Maar voor de maatschappij ben je gewoon een volwaardige, welnadenkende en goed je keuzes overwegende volwassene. Ik weet niet hoe het bij jullie thuis is, maar mijn oudste zoon die bijna 18 is, is geen welnadenkend persoon. Ja, hij denkt na over zijn eigen universum, dat bestaat uit gamen, kapsels en pizza. Ik hou mijn hart vast als dat over een paar maanden achter het stuur mag zitten. Of thuiskomt met de mededeling dat hij een lening heeft afgesloten omdat hij ‘effe doekoe nodig had’. Ik vind dan ook dat kinderen van 18 gewoon nog kind moeten blijven en pas op hun 21ste als ze een klein beetje zijn uitgeraasd wat meer mogen. Zoals drinken.

Pubers die consequenties kunnen overzien?

In Amerika hebben ze al vanaf 1988 de leeftijdsgrens voor alcohol verhoogd naar 21 jaar. Sinds die tijd zijn studenten minder geneigd om overmatig te drinken dan daarvoor, blijkt uit een onderzoek van het wetenschappelijke tijdschrift Journal of Studies on Alcohol and Drugs. Ik denk ook dat je als 21-jarige veel beter kunt inschatten wat alcohol met je doet. En dat je ook beter jezelf kent en daardoor beter keuzes kunt maken als het op alcohol drinken aan komt.

Nu kun je denken, best wel ouderwets om zo te denken. Die kinderen zijn tegenwoordig veel sneller volwassen dan wij vroeger waren. Hoezo kunnen ze niet hun eigen beslissingen maken? En meedenken over zoiets als de toekomst van Nederland? Maar zeg nou even eerlijk, uitzonderingen daargelaten, hoeveel pubers van 18 die weloverwogen keuzes maken en consequenties kunnen overzien ken je? Ik geen een. En ik ken echt veel pubers.

Moeten we volwassenen van 18 niet gewoon wat langer kind laten zijn? Het is toch veel beter als die pubers kunnen ontdekken en daarin hun neus kunnen stoten, fouten maken, het verkeerd aanpakken, opnieuw beginnen, zonder dat ze daar hun verdere leven ‘last’ van hebben. Een fout gezette tattoo, een huwelijk met iemand die niet bij je past, een auto-ongeluk veroorzaken, een lening afsluiten die je nooit terug kan betalen; we willen daar onze pubers toch niet mee opzadelen? Die moeten lekker in de luwte van de samenleving groot worden.

Volwassen op je 23ste

Ik ben daar overigens niet alleen in. Professor Eveline Crone, hoogleraar neurocognitieve ontwikkelingspsychologie en auteur van boek Het puberende brein, weet al veel langer dat na de puberteit, en daarmee bedoelt ze de hormonale groeispurt naar volwassenheid die rond het vijftiende, zestiende levensjaar klaar is, een jongere nog niet volwassen is. Er volgt volgens haar een fase van ‘late adolescentie’ die per persoon verschilt in duur en intensiteit, terwijl de samenleving bepaalt wanneer iemand volwassen is. In Nederland is dat dus op je 18e. Terwijl de hersenen tot gemiddeld het vierentwintigste levensjaar nog in ontwikkeling zijn en dan met name de prefrontale cortex, die bepalend is bij het maken van verstandige keuzes.

Ik denk dan ook dat als de leeftijd wordt verhoogd naar 21, of nog beter 23, dat we dan met z’n allen beter af zijn. Minder ongelukken, minder schulden, minder gebroken huwelijken, en gelukkige pubers die gewoon lekker lang kind kunnen zijn. Ik ben voor!

***

Nu je hier toch bent, zouden we je iets willen vragen…

We maken iedere dag Tis Hier Geen Hotel met heel veel plezier. Want we zien het als onze missie om jullie zonder al teveel kleerscheuren, en een beetje humor, door de puberteit van je kinderen heen te slepen. En dat willen we blijven doen. Maar sinds de Corona-crisis is dat er niet makkelijker op geworden. Zou je ons daarom willen helpen dit Hotel open te houden? Hoe? Kijk HIER.

Heb je ons nieuwe boek al?

 

Tags from the story
, , ,
Geschreven door
More from Anne Boesman

80 dingen die ik denk als mijn puber alleen op vakantie gaat

De zoon van Anne gaat dit jaar voor het eerst alleen op...
Lees verder