Hou toch eens op met dat verhaal dat wij ouders onze pubers teveel pamperen

Martine wordt pissig van ouder-bashende opvoeddeskundigen die blijkbaar vinden dat wij onze pubers niet goed opvoeden. Nu weer dat artikel uit het AD waarin het pamperen van je puber wordt gezien als kindermishandeling

Curlingouder, dat bekt natuurlijk lekker. Net als het beeld dat ouders alle obstakels voor hun kinderen uit de weg ruimen: complete werkstukken maken, of zich suf betalen aan huiswerkbegeleiding. Ook in dit stuk in het AD lezen we weer de populaire ‘blame the parents’-benadering. Ik zag het stuk weer grif gedeeld worden in facebookgroepen van leraren en ouders. En iedereen vindt het geweldig. Ik word als ouder regelrecht pissig van deze benadering.

Special Snowflakes

Ik stoor me aan al die opvoeddeskundigen en kindercoaches, zoals die in het AD, die keer op keer de Zwarte Piet bij ouders leggen als het over opvoeden gaat. Want ook als ik het AD van vandaag moet geloven, bakken we er helemaal niks van.
Als ouder met nota bene twee kinderen in Amsterdam-Zuid op school, herken ik echt geen van deze extremen. Sterker, ik stoor me aan deze beeldvorming van dat wij onze kinderen behandelen als ‘special snowflakes’. Ik herken mij er totaal niet in. Mezelf niet, en ook niet de ouders in mijn omgeving. Die dondersgoed weten dat je je kind niet ’s avonds met de telefoon in bed moet laten. Dat je moet werken voor je geld en dat wanneer je in het eerste wilt voetballen, je iedere training moet komen. Ik ken niemand die bij de trainer gaat klagen dat zijn kind in de selectie moet. En ik ken ook geen ouders die leraren onder druk zetten voor een vwo-advies.

Bijles

Ja, ik heb weleens een jas gebracht, een herbarium in elkaar geplakt en een boterham gesmeerd voor mijn pubers. Ik heb ook weleens mijn kind ’s avonds opgehaald van een feestje. En o ja, en ik betaal inderdaad voor wiskundebijles: € 15,- per uur, aan een student. En als mijn zoon straks een studiekeuze moet maken, dan ga ik hem daar echt met hem over praten en met hem naar open dagen. Vertel me eens: waarom zou ik dat allemaal niet doen?
Ik noem dat geen pamperen. Ik noem dat zorgen voor een kind. Zorgen dat ze in deze ingewikkelde maatschappij zich staande kunnen houden. De kwaliteit van het onderwijs gaat gierend achteruit, onze kinderen moeten zich straks een slag in de rondte lenen om te kunnen studeren om zich af te vragen of er straks nog wel een baan voor ze is. Dat is niet de schuld van de ouders. Het vraagt om een andere benadering van opvoeding dan de jaren 80-benadering van ‘zoek het zelf maar uit’ en ‘worden ze hard van’. Het opvoeden van ouders is tegenwoordig namelijk veel gecompliceerder dan dat het was. In dat mijnenveld moeten ouders en pubers zich staande weten te houden. Dat is ingewikkeld zat. En dan helpt het niet om te zeggen dat we er allemaal niks van bakken.

Handje vasthouden

Tags from the story
, ,
Geschreven door
More from Martine De Vente

Begin de werkweek lekker met de kassameisjes van ‘Houdoe’

Ga even lekker mee in de werkweek van de kassameisjes van Daar...
Lees verder