Het is niet persoonlijk, maar ik word soms zo verdrietig van dat gesnauw van mijn puber

Natuurlijk weet Jeanette dat haar puber van haar houdt en dat ze een goede moeder is, maar door het gesnauw en gekat heen is die liefde soms moeilijk te ontwaren. En dan trekt ze het gewoon even niet meer. ‘Ik weet dat je je los moet maken, maar ik word er soms zo verdrietig van.’

Ineens schiet ik vol en kan ik niet meer ophouden. We zitten in de auto terug naar huis nadat we in de hitte een bezoek aan die blauw gele woonwinkel hebben doorstaan om een nieuw bed voor je te kopen. Als ik iets aan je vraag uit interesse, en jij met je ogen strak op je telefoon een kattig antwoord geeft, knapt er iets. Ik roep ‘Ik ben er zo klaar mee, als ik iets voor je moet doen, ben je poeslief en verder krijg ik dit!’

Geschrokken

Ik wil het niet maar ik kan het niet helpen, de tranen blijven maar komen. Jij stamelt geschrokken, ‘zo bedoel ik het helemaal niet.’  Ja dat zal allemaal best, maar zo gaat het wel. Ik ben er klaar mee! Ik ben ook maar gewoon een mens met gevoel dat probeert een goede moeder te zijn. Ik vind dat ik wel een beetje meer respect verdien.  Dan is het stil. Mijn handen knijpen in het stuur, mijn ogen strak op de weg. Ik weet niet goed wat ik moet zeggen. Ik baal ontzettend van mijn tranen. Meestal hou ik me groot, maar vandaag lukt dat niet. Het is namelijk niet alleen vandaag.

Afgewezen

Het maakt me verdrietig dat je de laatste tijd zo vaak overduidelijk geen zin hebt om met me te praten. Dat ‘ge-jahaaaa!’ als ik gewoon iets vraag. Dat je je eigen gang gaat en ik me daar vooral niet mee moet bemoeien. Dat wat ik doe vaak zo schaamtevol voor je is. Ik voel me machteloos en afgewezen. Alsof ik een huishoudelijke hulp ben die vooral haar mond moet houden en er alleen is om ervoor te zorgen dat de koelkast vol is en de spullen op tijd schoon in de kast liggen.

Het is niet persoonlijk

Rationeel weet ik heel goed dat ik het niet persoonlijk moet nemen, dat het erbij hoort. Ik hoor en lees zoveel dezelfde verhalen van andere ouders. Het komt ook vast wel goed, maar ik vind het soms zo lastig om daar op te durven vertrouwen. Ik weet dat ik niet te hard aan je moet trekken, maar dat is verdomde lastig. Omdat jij je terugtrekt, wil ik dichterbij. Het gewoon fijn hebben met elkaar, contact hebben. Mijn liefde uiten en het terugkrijgen.

Sorry, mam

Dan voel ik plots jouw hand op mijn knie. Je kijkt me niet aan. Ik voel je ongemak en hoor je zachtjes zeggen ‘Sorry mam!’ Ik word meteen zacht, leg mijn hand op die van jou. Ik wil helemaal niet dat jij je rot voelt. Maar ik ben aan de andere kant wel blij dat ik eindelijk een beetje tot je door lijk te dringen.
In de week na de uitbarsting in de auto, merk ik dat er iets is veranderd. Je doet je best om aardig te zijn. Ik hoor hoe je jezelf corrigeert als je begint te brommen en je schiet me een paar keer zomaar ineens te hulp. Ik vind het oprecht jammer dat het zover moest komen, maar het was blijkbaar wel nodig om iets duidelijk te maken.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

Advertentie

Geen idee meer hoe je kind in elkaar zit? Lees ons boek over leven en overleven met pubers.

Ook leuk:

Klaar met de rotzooi van je pubers in huis? Ga gewoon in staking

Wat doe je als je het gevoel hebt dat jij degene bent die het huishouden draaiend houdt, omdat  er zonder jou niets gebeurt? Geef...

15 momenten waarop ik mijn pubers direct achter het behang wil plakken

Ja, natuurlijk zijn we dol op onze pubers. Maar soms willen we ze gewoon even achter het behang plakken.  Als ik net een ingewikkeld...

Wil je een succesvolle dochter hebben, dan moet je als moeder veel zeuren

Geen idee of dit leuk nieuws is voor mijn puberdochter, maar uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat hoe meer je zeurt als moeder, hoe succesvoller...

De puber gaat voor het eerst naar een hiphopconcert

De zoon van Saskia ging naar zijn eerste popconcert, helemaal vanuit de hoofdstad in Den Haag. Hij was nog maar vijftien, nog nooit in...

Pubers bewegen zich zwalkend fietsend voort in een zwerm

Pubers van dertien, veertien, fietsen niet, maar bewegen zich op de fiets voort in een zwerm. Wat levensgevaarlijk is. Voor degene die het fietspad...

33 doodnormale -maar wel irritante- opmerkingen van pubers die hele dagen naar school gaan

Martine's pubers gaan weer hele dagen naar school en ze had er erg naar uitgekeken het huis weer voor zichzelf te hebben. Maar deze...

Hoe de realiteit steeds dieper het leven van mijn pubers binnendringt

Het is niet mis wat deze weken het nieuws domineert. Schietpartij in een buurtcentrum, schietpartij op een school, Trump die leraren wil bewapenen, het...

6 redenen waarom een pinpas en bankieren app superhandig zijn met pubers

Martine vindt het superhandig dat haar pubers tegenwoordig een pinpas en internetbankieren app hebben. Het zakgeld is zo overgemaakt, het geeft makkelijk overzicht in...

‘Sexiest man alive’ speelt oppas van een… puber

Wij zijn dol op Idris Elba. Je kent hem van Luther en van The Wire, waar hij indrukwekkende personages (een keiharde politieman, en een...

Van de professor mogen we geen ‘puber’ meer zeggen

Van emeritus hoogleraar en dé puberexpert Jelle Jolles mogen we geen 'puber' meer zeggen. Het woord heeft een te negatieve lading. Puberteit slaat namelijk...

Goed voor je puber om te weten: onderzoek wijst uit dat je van Harry Potter lezen een beter persoon wordt

Zijn jouw pubers fan van de Harry Potter boeken (en films)? Dan hebben we goed nieuws. Onderzoek wijst namelijk uit dat jongeren die Harry...

Heerlijk: de puber op kamp, jij het rijk alleen

Schoolkampen, werkweken en uitwisselingen maken dat de pubers er ook eens een tijdje NIET zijn. Martine vindt het heerlijk, want hoe lief ook: pubers...

Hét cadeau voor je puber: een pizza-to-go-tas!

We vragen of af hoe we ooit zonder door het leven hebben kunnen gaan. Want zo'n pizza-tas is een life hack bij uitstek. Bestel...