Het is niet persoonlijk, maar ik word soms zo verdrietig van dat gesnauw van mijn puber

Natuurlijk weet Jeanette dat haar puber van haar houdt en dat ze een goede moeder is, maar door het gesnauw en gekat heen is die liefde soms moeilijk te ontwaren. En dan trekt ze het gewoon even niet meer. ‘Ik weet dat je je los moet maken, maar ik word er soms zo verdrietig van.’

Ineens schiet ik vol en kan ik niet meer ophouden. We zitten in de auto terug naar huis nadat we in de hitte een bezoek aan die blauw gele woonwinkel hebben doorstaan om een nieuw bed voor je te kopen. Als ik iets aan je vraag uit interesse, en jij met je ogen strak op je telefoon een kattig antwoord geeft, knapt er iets. Ik roep ‘Ik ben er zo klaar mee, als ik iets voor je moet doen, ben je poeslief en verder krijg ik dit!’

Geschrokken

Ik wil het niet maar ik kan het niet helpen, de tranen blijven maar komen. Jij stamelt geschrokken, ‘zo bedoel ik het helemaal niet.’  Ja dat zal allemaal best, maar zo gaat het wel. Ik ben er klaar mee! Ik ben ook maar gewoon een mens met gevoel dat probeert een goede moeder te zijn. Ik vind dat ik wel een beetje meer respect verdien.  Dan is het stil. Mijn handen knijpen in het stuur, mijn ogen strak op de weg. Ik weet niet goed wat ik moet zeggen. Ik baal ontzettend van mijn tranen. Meestal hou ik me groot, maar vandaag lukt dat niet. Het is namelijk niet alleen vandaag.

Afgewezen

Het maakt me verdrietig dat je de laatste tijd zo vaak overduidelijk geen zin hebt om met me te praten. Dat ‘ge-jahaaaa!’ als ik gewoon iets vraag. Dat je je eigen gang gaat en ik me daar vooral niet mee moet bemoeien. Dat wat ik doe vaak zo schaamtevol voor je is. Ik voel me machteloos en afgewezen. Alsof ik een huishoudelijke hulp ben die vooral haar mond moet houden en er alleen is om ervoor te zorgen dat de koelkast vol is en de spullen op tijd schoon in de kast liggen.

Het is niet persoonlijk

Rationeel weet ik heel goed dat ik het niet persoonlijk moet nemen, dat het erbij hoort. Ik hoor en lees zoveel dezelfde verhalen van andere ouders. Het komt ook vast wel goed, maar ik vind het soms zo lastig om daar op te durven vertrouwen. Ik weet dat ik niet te hard aan je moet trekken, maar dat is verdomde lastig. Omdat jij je terugtrekt, wil ik dichterbij. Het gewoon fijn hebben met elkaar, contact hebben. Mijn liefde uiten en het terugkrijgen.

Sorry, mam

Dan voel ik plots jouw hand op mijn knie. Je kijkt me niet aan. Ik voel je ongemak en hoor je zachtjes zeggen ‘Sorry mam!’ Ik word meteen zacht, leg mijn hand op die van jou. Ik wil helemaal niet dat jij je rot voelt. Maar ik ben aan de andere kant wel blij dat ik eindelijk een beetje tot je door lijk te dringen.
In de week na de uitbarsting in de auto, merk ik dat er iets is veranderd. Je doet je best om aardig te zijn. Ik hoor hoe je jezelf corrigeert als je begint te brommen en je schiet me een paar keer zomaar ineens te hulp. Ik vind het oprecht jammer dat het zover moest komen, maar het was blijkbaar wel nodig om iets duidelijk te maken.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

Advertentie

Heb je ons huiswerkhandboek al besteld?

Ook leuk:

Wij schreven een sinterklaasgedicht voor je puber dat je kunt copy-pasten

Lief puberkind (of vul naam in), Het is weer tijd voor een gedicht van deze Sint. Je bent geweldig leuk, daar niet van, maar dit is de...

Hoe lang kan zo’n puber in bed liggen?

De vijftienjarige zoon van Saskia sliep als baby niet, als kleuter amper en als puber alleen maar. Op het moment dat hij zijn bed...

Je puber heeft een proefwerk wiskunde in 36 irritante stappen

Wiskunde, wij hielden er niet zo heel erg van. Onze pubers ook niet. Maar ja, ze willen wel overgaan. Dus gaan ze extra hun...

De vijftienjarige dochter van Monique kwam stomdronken thuis

Monique (40, moeder van een dochter van 15 en een zoon van 13) had nog zo gezegd tegen haar dochter dat ze niet naar...

Een ode aan de vagina; vrouwen, wees er trots op!

In een prachtige video wordt de vagina bezongen: 'you are so rare, you are so fine, I am so glad you are mine'. Eindelijk...

Deze dingen herken je als jouw puber introvert is

De zoon van Martine is introvert. Maar verlegen? Nee. En gesloten? Ook totaal niet. Hij heeft alleen wat verwerkingstijd nodig. En dat is prima...

12 Manieren waarop slimme leraren de telefoon-gekte in de klas tegengaan

Thuis hebben we al genoeg te stellen met het telefoongebruik van onze kinderen, maar stel je bent leraar op een middelbare school: dan heb...

Er zijn nog 400 andere Lili’s en Howicks die ‘thuis’ zijn in Nederland

Lili en Howick mogen blijven. Hopelijk betekent dat ook voor 400 andere pubers, die er niks aan kunnen doen dat ze in Nederland verzeild...

Dit geweldige lied van Annie M.G. Schmidt is het beste advies aan je puberdochter

Het is je vandaag vast niet ontgaan dat het Vrouwendag is. En natuurlijk staan we daarbij stil, omdat er altijd nog vrouwen en meisjes...

Manifest Coalitie-Y: aandacht voor jongeren op Prinsjesdag

Voor generatie-y zit een vast contract er vaak niet in, is een woning lastig te krijgen, het leven duur en studieschulden vormen een behoorlijke...

Dit is waarom je Chambers op Netflix moet kijken

Ha, weer een tienerserie op Netflix. Wij waren lyrisch over de Zweedse Bridge-adept Quicksand, maar eigenlijk keken we erg uit naar Chambers. Dat gaat...

Als de pubers zuchten omdat ze een sinterklaassurprise moeten maken

De dochters van Ralph beleven Sinterklaas heel anders dan hij dat vroeger deed. Vooral die surprises moeten het ontgelden. Is het misschien tijd om...

Net als in de film: Deze moeder vormt een crimefighterduo samen met haar puberdochter

Heb jij al moeite je dochter zo ver te krijgen een middagje met je te spenderen? Daar heeft de Amerikaanse Tracy geen last van....