Met pubers in huis ben je de hele dag van alles aan het verstoppen

Saskia heeft in haar huis allerlei geheime plekken waar ze haar spullen bewaart. Doet ze dat niet dan gaan haar pubers ermee vandoor en grijpt zij mis. 

Sinds mijn kinderen pubers zijn heb ik meerdere verstopplekken in huis. Ik verstop van alles om te voorkomen dat mijn pubers het of opeten, of aandoen, of het zelf gaan gebruiken. In alle gevallen grijp ik dan mis.

Mijn telefoonoplader had bijvoorbeeld ooit een vaste plek op mijn bureau. Handig, want dan wist ik altijd waar dat ding lag. Mijn pubers wisten óók waar mijn oplader lag. En dus moest ik steeds vaker mijn oplader tussen de puinhopen in de kamers van mijn pubers zien te vinden. Inderdaad, iets waar je makkelijk een uur mee bezig bent, vaak zonder resultaat, want zie maar eens iets te vinden tussen de stapels kleren, handdoeken en etensresten. Of nam een van mijn pubers mijn oplader mee naar school, zonder te vragen uiteraard, want ik wilde toch dat ze bereikbaar waren?

Voor pubers moet je alles verstoppen

Na de zoveelste keer misgrijpen kreeg mijn oplader een nieuwe, onlogische, plek: achter de printer. Ook niet de meest handige plek, soms valt-ie achter de kast waar de printer op staat, maar mijn oplader ligt er tenminste áltijd.

Ook mijn vooraard koek en chocolade heb ik moeten verstoppen. Doe ik dat niet, dan vallen mijn aasgierpubers binnen vijf seconden aan en laten slechts lege zakken achter in de keukenkastjes. Mijn chocolade repen liggen in de groentelade, de plek waar mijn kinderen echt nooit kijken, de koekjes liggen in de oven achter de ovenschalen.

Hoe langer ik met die pubers leef, hoe meer dingen ik verstop. Gewoon om er zeker van te zijn dat ik mijn spullen kan gebruiken en niet misgrijp. Zo ligt mijn mascara achter de washandjes, de chips op de keukenkast achter de vazen, mijn vintage La Coste trui in de la bij mijn sokken en staan mijn sneakers onder het kastje in de badkamer.

En ja, natuurlijk kan ik zeggen: ‘Niet aan mijn spullen komen’, of het iets krachtiger: ‘Afblijven met je pubertengels.’ En als ik dat dan doe, knikken mijn pubers braaf, maar die belofte zijn ze twee seconde later alweer vergeten. Want als je telefoon leeg is en je oplader kwijt, dan pak je gewoon de eerste beste die je kan vinden, ook al is die van je moeder. En als je trek heb dan eet je gewoon die hele zak leeg, in plaats van een paar zodat de rest ook wat heeft. Zo werkt dat nu eenmaal met pubers.

Verstop met mate

Om niet de hele tijd die discussie aan te moeten gaan met mijn pubers, die zelf altijd van alles kwijt zijn en het heel raar vinden dat ze dan mijn spullen niet mogen ‘lenen’, ben ik mijn spullen gaan verstoppen. En dat werkt eigenlijk heel goed. Als ik niet wil dat ze iets opeten of ongevraagd meenemen, verzin ik gewoon een alternatieve plek. Wat soms nog best lastig is, want pubers hebben ongelofelijke speurneusjes. En vind ik alsnog lege verpakkingen, of grijp ik mis. En moet ik op zoek gaan naar weer een nieuwe verstopplek.

gelukkig liggen in de meeste gevallen mijn spullen veilig. En hoewel ik minder vaak misgrijp, zit er ook een nadeel aan de hele dag je spullen verstoppen. Want soms weet ik niet meer wat ik waar heb verstopt. En lijkt de zoektocht naar mijn spullen steeds vaker op een escape room experience.

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

Advertentie

Als het op financiën aankomt, zijn pubers zowel grenzeloos inventief als naïef. Dus daar valt nog wel wat opvoeding tegenaan te gooien. In ons nieuwe boek leggen we uit hoe je dat kunt doen

Ook leuk:

58 dingen die ik denk op een ouderavond

Binnenkort is het weer tijd voor de ouderavonden. En dus stap je het domein van je puber binnen en word je opgesloten met andere...

13 tekenen dat je in huis woont met een puber

Die heerlijke puberhuisgenoten van ons zorgen voor reuring in huis. Zo hebben we immer volle wasmanden, vinden we kleren vooral op de grond, en...

Dit doen pubers als jij niet metéén reageert op hun WhatsApps

Oké, je doet je best om stand-by te staan. Maar soms lukt het niet. Dan ben je aan het werk. Of heb je een...

In Frankrijk worden mobiele telefoon in de klas verboden

We waren stiekem al een beetje fan van de Franse president Macron, alleen al omdat zijn naam doet denken aan macarons, maar vooral om...

Kinderen die helpen in het huishouden zijn later succesvoller

Als je kind meehelpt met klusjes in huis is de kans groter dat ze later in hun professionele leven succes hebben. Dat is nog...

15 bewijzen dat whatsappen met pubers gewoon té leuk is

Pubers sturen de leukste vragen en opmerkingen via WhatsApp. Daarom appen we ook zo graag met ze. Deze vijftien appjes tussen pubers en hun...

30 uitspraken van kinderen die de deur uit zijn, maar nog lang niet uitgepuberd

Net als je denkt dat de opvoeding klaar is, dan belt/appt of vertelt je puber je face to face wat hij allemaal heeft uitgevreten,...

Deze docent laat zien hoe lastig het is om online les te geven

De online lessen op de middelbare scholen zijn weliswaar voorbij, op mbo, hbo en de universiteit volgen onze kinderen nog steeds de meeste lessen...

Dit moet je (niet) doen als je kind liefdesverdriet heeft

Voor alles is een eerste keer, dus ook voor liefdesverdriet. De verkering van de oudste van 15 is uit. Marloes juichte een klein beetje,...

Het aftellen is begonnen: over een maand is Stranger Things weer terug

Mijn dochter verheugt zich zó op de vakantie. Niet vanwege de drie weken pubercamping die we haar in het vooruitzicht hebben gesteld. Ook niet...

Blijven zitten, hoe kut is dat?

Stress in huize Van Oorsouw. Arjan's zoon Coen dreigt niet over te gaan. Na een jaar te koersen op zesjes, vindt junior zelf dit...

32 dingen die ik denk op de laatste dag van de vakantie

Nog een paar dagen te gaan en dan is de vakantie afgelopen. Martine was drie weken weg, maar is blij dat het einde in...

Afschuwelijk, dit meisje pubert al sinds haar vijfde

Als medelijden met je puberdochter, omdat ze zich nog geen raad weet met dat ze borsten krijgt en ongesteld zijn, denk dan aan Emily....