Als je gaat scheiden, terwijl je je kinderen had beloofd nóóit uit elkaar te gaan

Sanne (49)* ligt in scheiding. En zij niet alleen. Haar 19-jarige dochter Julia en zoon Chris van 17 dus ook. ‘Het gezin is verscheurd, terwijl wij onze kinderen beloofd hadden voor altijd bij elkaar te blijven.’ Sanne houdt ons op de hoogte van het scheidingsproces en wat het met haar en haar kinderen doet.

‘Nee. Júllie zijn een lekker voorbeeld geweest!’ schreeuwt Julia me toe. ‘Júllie hebben fijn gecommuniceerd onderling. En jullie houden je al helemáál niet aan je afspraken. Nooit, nooit zouden jullie uit elkaar gaan, toch? Lekker voorbeeld ben je, als je als ouders zó’n belofte niet nakomt. Dus verwacht niet van mij dat ik dat wel doe. Je bekijkt het maar!’

Julia is een vrolijke meid. Meestal dan. Want sinds wij een half jaar geleden hebben aangekondigd uit elkaar te gaan, kan ze geen enkele kritiek meer verdragen. Haar vrolijkheid slaat dan acuut 180 graden om. Op zich niet gek, voor de gemiddelde puber. Alleen haalt zij bij elke ruzie meteen onze scheiding van stal. En dan val ik stil. Of ik reageer net zo fel als zij. Want mijn schuldgevoel speelt op; door ons toedoen is zij boos. Maar ja, ik moet m’n kinderen kunnen corrigeren, toch?

Zo zeg ik best eens wat kritisch’ over de tijd die Juul aan school besteedt (te weinig). Over haar make-upgebruik (te veel). Of over de tijd waarop ze thuiskomt (te laat). Zo zei ik zojuist: ‘Je had beloofd om rond 1 uur thuis te zijn. Communiceer dan even als het later wordt. En half 3 ’s nachts… Dat vind ik voor een doordeweekse donderdag sowieso onacceptabel, als je vrijdag gewoon naar school moet.’ En toen volgde dus gekrijs over communicatie, voorbeeldfunctie en beloftes niet nakomen. Met dat laatste, ja, daar had ze me.

Want ik had het ze beloofd: ‘Wees maar niet bang. Al zie je de ouders van klasgenootjes scheiden, papa en ik blijven bij elkaar. Echt.’ Want dat dácht ik ook. Van alle mensen op aarde, waren wij het allerlaatste stel, dat ooit uit elkaar zou gaan. Wij zouden dat niet laten gebeuren. Nee, dan kon ik met ogen dicht talloze andere stellen aanwijzen die écht ongelukkig waren. Zíj zouden moeten scheiden. Niet wij. Niet ons gezin dat nu verscheurd werd. Maar ja. Voor die overtuiging zijn er twee nodig. En als de een rücksichtslos de stekker eruit trekt – mijn ex dus – dan trekt ‘ie de anderen mee.

En dan. Hoe vertel je het je kinderen? Hoe vertel je iemand dat de aarde niet meer rond is, dat de vogels niet meer vliegen, dat de zon niet langer schijnt (tja, Marco…). Tijdens dat verschrikkelijke moment waarop mijn man – ondertiteld door hartstochtelijke (?) tranen – de kinderen vertelde wat hij had besloten, lieten zij geen traan. Hádden ze maar gehuild. Schreeuwden, gilden ze maar. Maar ze zeiden niets. Allebei niet. Dagenlang niet. Dat maakte dat ik nog bozer werd op mijn ex. Inwendig. Want ook ik zei niets. Ik had al genoeg gezegd.

Dus dat mijn dochter bij elk huis- tuin- en keukenakkefietje beschuldigend onze scheiding aangrijpt, dat snap ik wel. Natuurlijk klopt het niet, want te laat thuiskomen staat helemaal los van onze breuk. Maar wel goed dat ze daarmee haar opgekropte frustratie eruit gooit. Want wat je niet kunt uiten, gaat intern vreten. Met alle lichamelijke en geestelijke gevolgen van dien. Dus hoe moeilijk het ook is, ik probeer haar met haar woede te begrijpen, en maar te laten begaan bij mij. Want tegen haar vader durft ze dat niet op deze manier te doen. Ik huil dat later uitgebreid van me af, want gekwetst word ik wel. En dat naast het enorme schuldgevoel over de verbroken belofte.

Maar, met haar 19 jaar ziet Julia zelf ook wel hoe het zit. En soms komt ze me dat – zonder woorden – vertellen. Dan loopt ze een dag later op me af. Spreidt ze haar armen. En dan sniffen we allebei. Zonder uitleg, met tranen. Dus ach, het komt wel goed met ons. Hoe dan ook.

*Sanne heet in het echt anders

 

 

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

Advertentie

Geen idee meer hoe je kind in elkaar zit? Lees ons boek over leven en overleven met pubers.

Ook leuk:

25 dingen die pubers zeggen waardoor jij het gevoel krijgt de puber in huis te zijn

Ken je dat? Dat je met pubers in huis opeens het gevoel hebt dat jij de puber in huis bent die wordt opgevoed? Omdat...

Niks fijner voor een puber om eens lekker een potje te gaan klagen

Jeanettes dochter is altijd het zonnetje in huis. Maar soms schiet ze in de klaagmodus. Jeanette zet zich dan altijd maar schrap. Mijn dochter...

Een kind met autisme, daar vindt iedereen wat van én zegt dat ook gewoon

De zoon van Miriam heeft autisme. En krijgt ongevraagd allerlei opmerkingen over hem naar haar hoofd geslingerd. Liever heeft ze dat je vraagt wat...

Pubers krijgen op TikTok veel nepnieuws over de oorlog te zien

Pubers op TikTok komen uitgebreid in aanraking met de oorlog in Oekraïne. Ze kunnen de oorlog, als het ware op de voet volgen. Maar...

Help: mijn puber wordt depri van zijn smartphone

Continu scrollen ze door hun Instagramfeed, maken ze selfies, checken ze appjes: het is om gek van te worden. En ook niet geheel ongevaarlijk,...

We zijn wel klaar toch, met die telefoon?

Martine is inmiddels wel klaar met al die alarmberichten over hoe slecht die smartphone wel niet is voor onze kinderen. Want inmiddels wordt alle...

‘Mijn dochter is slordig met anti-conceptie’

Nadat haar verkering uit was, besloot de zestienjarige dochter van Marloes' vriendin Henriëtte dat ze 'andere mensen' wil zien. Henriëtte heeft daar stress van. 'Ik...

Kijken op je telefoon kan altijd en overal (vindt je puber): keihard bewijs in 7 foto’s

Nee hoor, die pubers van Saskia en Martine laten zich echt nóóit afleiden door hun telefoon. En weten exact op welk moment ze hun...

Schokkend verhaal over hoe kwetsbare meisjes in de prostitutie terechtkomen

Meisjes die via social media worden geronseld voor seksdates. Meisjes die van huis weglopen. Meisjes die in ruil voor een mooie tas zich laten...

‘Lieve pubers, fiets alsjeblieft met je lichten aan’

Pubers wanen zich zichtbaar en ontastbaar op de fiets, of lopend, zonder licht, in het donker. Maar dat zijn ze natuurlijk niet. Saskia houdt...

Dit deden wij vroeger in de vakantie, maar laten onze pubers echt wel uit hun hoofd

In de 80's en 90's waren de vakanties net zo eindeloos als nu, maar wel anders. We willen wil niet beweren dat vroeger alles...

Je kunt drank wel verbieden, maar je puber komt toch wel aan alcohol

Martine zou niet gek staan te kijken als haar kinderen vóór hun achttiende al zouden beginnen met drank. Het is namelijk heel makkelijk verkrijgbaar....

‘Mijn dochter stond ineens bloot op Facebook’

Sanne, de vijftienjarige dochter van Marie-Louise (43) stond ineens halfnaakt op Facebook. Waarschijnlijk ging het om een wraakactie van Sanne’s eerste vriendje. ‘Terwijl ik...