Geen zorgen: die pubers van ons, die komen er wel

Die kinderen van ons hebben de skills om te overleven in de chaos.

We leven in een chaotische tijd en missen totaal het overzicht. Het vliegt Martine soms totaal aan. Want hoe gaan haar kinderen straks overleven in deze idiote wereld? Maar hun generatie, Generatie Z, lijkt het allemaal wel te begrijpen. Dus ouders: het komt allemaal wel goed.

Corona, smartphoneverslaving, online kinderporno, terreurdreiging, depressies, studieschuld, faalangst en crisis in het onderwijs. Tel daarbij op de grote kloof tussen arm en rijk, verschillende culturen en stad en provincie. Als ouder van een puber allemaal zaken waar je wakker van kunt liggen. Want: in wat voor wereld groeien onze kinderen op? En hoe gaan ze deze verschrikkingen allemaal overleven? En de hamvraag: is er straks voor mijn kind nog wel werk?

Gelukkig is er goed nieuws te vertellen over Generatie Z, de generatie van onze kinderen: de jongsten zijn van rond 2010, de oudsten van 1995. Die gaan nu zo langzamerhand studeren en werken, dus we beginnen een vrij goed beeld te krijgen van hoe zij de zaken zullen gaan aanpakken. Anders in ieder geval dan de generatie vóór hen: de Millennials die geboren werden rond 1980 tot halverwege de jaren negentig.

Millenials betraden de arbeidsmarkt en de huizenmarkt in de crisis. Dus ondanks hun hoge opleiding raakten ze maar niet aan de bak en landden in tijdelijke baantjes ‘onder hun niveau’. Door het lage salaris en de nieuwe regels voor hypotheken konden ook niet aan een woning komen. Intussen kijken ze jaloers naar ons, Generatie X. Want opgegroeid in economische gloriejaren negentig. En later kregen we nog eens makkelijk een hypotheek. Maar dit terzijde.

Dit stuk staat ook in ons grote Tis Hier Geen Hotel boek, nu weer te bestellen in de vierde (!) druk.

Zeker vergeleken met ons beginnen onze kinderen met alles later. Ze halen minder vaak hun rijbewijs, hebben minder vaak een baantje en gaan pas voor het eerst seksen op latere leeftijd. Maar hoewel ze dus minder vaak een baantje nemen als vakkenvuller, hebben ze wel feilloos door hoe de nieuwe freelance economie werkt. Iedere puber droomt er tegenwoordig van om YouTuber te worden en sommigen verdienen er goed geld mee. Anderen bouwen voor een zakcentje een website. Of, zoals mijn zoon al deed toen hij elf was: tweedehands boeken verkopen via Bol.com.

Onze kinderen zijn doordat ze vanaf dat ze konden lopen weten hoe om te gaan met internet zo gewend om zichzelf te leren wat ze willen weten. Zo zappen ze moeiteloos tussen verschillende bezigheden. Dat merkte een HR-manager van Facebook die nu generatie Z-ers aannneemt. Ze hebben dus geen focus op een ding. In onze ogen lijkt dat heel chaotisch en onoverzichtelijk. Want wat wij hebben geleerd is dat we keuzes moeten maken en focussen op datgene waar we goed in zijn. Maar onze kinderen kunnen prima leven zónder dat.

Bovendien: om te werken, hoef je niet meer met z’n allen bij elkaar te zitten. Dat heeft corona ons inmiddels ook al wel geleerd. Je kunt gewoon met elkaar praten terwijl je iets anders aan het doen bent. Oftewel: het is prima om op twee plekken tegelijk te zijn. Kijk maar eens naar je dochter als ze op haar eigen kamer met een vriendin via Facetime beslist wat ze aan moeten trekken. Of naar je zoon terwijl hij zit te ouwenelen met zijn vrienden terwijl ze aan het gamen zijn. Je kunt dus prima twee, of drie, of vier banen tegelijk doen.

Generatie Z’ers geloven eigenlijk helemaal niet in hogerop komen, doordat zo veel mogelijk dingen naast elkaar doen hen het meest ideaal lijkt. Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat meer dan zestig procent van de Generatie Z zichzelf ziet als ondernemer. En dus niet -zoals de Millenials- gefrustreerd raken van dat ze geen baan kunnen vinden.

Dus jouw kind vindt zich wel een weg in de chaotische wereld van tegenwoordig. Nu jij nog.

***

Huiswerk voor puberouders?

 

Tags from the story
, ,
Geschreven door
More from Martine De Vente

Die prinsessen, het zijn net echte pubers

Op de verjaardag van hun grootmoeder konden we weer een glimp opvangen...
Lees verder