Hè gezellig, pubers die elkaar (denken te moeten) opvoeden

Jij bent er natuurlijk om die pubers op te voeden. Maar soms denken pubers dat ze elkaar moeten opvoeden. Handig zou je denken, maar het zorgt vooral voor heel veel geschreeuw en geruzie in huis.

‘Leg je telefoon even weg, we zitten te eten’. Zonder van zijn bord op te kijken sprak mijn zoon zijn zusje toe. Inderdaad, lees die zin nog maar eens een keer. Mijn oudste puber sprak mijn jongste puber vermanend toe. Die op haar beurt stiekem onder de tafel zat te appen. Halleluja, dacht ik, want ik was wel klaar met de hele dag politieagent spelen. Mooi als iemand anders even die taak overneemt. Maar ik dat nog niet gedacht of de jongste trok van leer tegen de oudste. Waar bemoeide hij zich mee. Hij zat zelf óók altijd op zijn telefoon. Gevolgd door een reeks scheldwoorden.

Elkaar opvoeden

De laatste tijd zijn er steeds van dit soort opvoed-akkefietjes in huis. De ene puber wil de ander opvoeden en de ander trekt dat niet met als gevolg een huis vol ruzie. Doodvermoeiend. Ik hoor de jongste tegen de oudste zeggen dat hij moet doortrekken als hij naar de wc is geweest, dat hij de douche een beetje netjes moet achterlaten en niet uit het vlapak moet drinken. De oudste ketst op zijn beurt terug dat zij van de koekjes moet afblijven, haar make up-troep op tafel moet opruimen en maximaal tien minuten de badkamer bezet mag houden.

Het zijn dingen die ik ook de hele dag tegen mijn pubers roep, maar meer dan schouderophalen als antwoord krijg ik niet. Totdat een broer of zus zich ermee gaat bemoeien, want dat is natuurlijk niet de bedoeling. En dus zit in de hele dag tussen de ruziënde pubers die om de haverklap verhaal bij mij komen halen. ‘Ik word gek van hem’, roept de een. ‘Kun je haar gewoon niet wegsturen’, roept de ander. Echt leuk is het niet.

Streng vs schoolvoorbeeld

Ik vind het vreselijk vervelend, ik snak naar een dag zonder dat die twee elkaar in de haren vliegen, maar vind het ergens ook wel grappig. Als ik vraag waarom ze dit doen halen ze hun schouders op. Ze weten het niet. Of nou ja, ze vinden dat ik wel iets strenger kan zijn. En dan vooral voor de ander hè, want ze vinden zichzelf vooral een schoolvoorbeeld.

Ik vraag mezelf ook af waarom mijn pubers dit doen. Is het een oefening in zelfstandigheid? Is het omdat ze het niet eens zijn met mijn opvoedbeleid? Hoort dit bij het proces van losmaken van je ouders? Hoort dit bij de weg naar volwassenheid, zo van: ik heb heus wel door wat er hier in huis moet gebeuren? Ik heb geen idee. Ik gok dat het wellicht een beetje van alles is. Ondertussen kibbelen die twee rustig verder en hoor ik dingen als: ‘Ik ben de oudste, doe gewoon wat ik zeg’, ‘Ik ben slimmer, dus houd je kop’, ‘Ik bepaal zelf wat ik doe’, ‘Ga uit mijn kamer’ en ‘Bemoei je niet met mij.’ En dan roepen ze, tegen niemand in het bijzonder, dat ze niet kunnen wachten totdat ze zelf een huis hebben en zelf de regels bepalen en ze niet meer met die idioot van hun zus of broer opgescheept zitten.

Het is liefde

Toch nog even over dat loslaatproces, want ik denk dat daar de crux zit. In dat proces van uitvogelen wie ze zijn schoppen ze hard tegen degene van wie ze houden. Dat ben jij als ouder, maar dus ook broers en zussen onderling. Even later vertel ik ze dat, dat ze de ander niet per se willen opvoeden, of beu zijn, maar dat ze gewoon zielsveel van elkaar houden. Ze lopen nog net niet kokhalzend weg. Maar dat hoort er bij. Dat doen ze ook als ik te hard adem of zeg dat ik ze begrijp omdat ik zelf ook een puber ben geweest.

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

Advertentie

Als het op financiën aankomt, zijn pubers zowel grenzeloos inventief als naïef. Dus daar valt nog wel wat opvoeding tegenaan te gooien. In ons nieuwe boek leggen we uit hoe je dat kunt doen

Ook leuk:

43 dingen die je gaat doen als je hoort dat je puber is geslaagd

Zit jij vandaag samen met je puber ook te wachten op dat ene verlossende telefoontje van school? Grote kans dat je dit dan vandaag...

17 dingen die pubers bijna doen voor Vaderdag

Vaderdag, de dag dat pubers hun allerliefste vader in het zonnetje mogen en kunnen zetten. En dat doen ze dan ook graag. Nou ja,...

25 reden waarom opgroeien in de jaren 80 echt afzien was

Opgroeien in de jaren 80 en 90 was echt niet voor watjes. Het was behoorlijk afzien en soms zelfs ronduit gevaarlijk. Die pubers van...

8 moeders met een fantastisch gevoel voor humor

Niemand die je zo met beide benen op de grond houdt als je moeder! Deze hilarische moeders weten wel raad met hun bijdehante kroost....

15 bewijzen dat whatsappen met pubers gewoon té leuk is

Pubers sturen de leukste vragen en opmerkingen via WhatsApp. Daarom appen we ook zo graag met ze. Deze vijftien appjes tussen pubers en hun...

Waarom die filmkeuring zo belachelijk is

Martine's dochter kwam woedend uit de bioscoop. Ze mocht de film niet binnen, want was met dertien te jong voor IT 2. Martine vraagt...

Met pubers in huis kun je maar beter duidelijk zijn

Wij hebben ook wel veel moeite de pubers wat huisregels bij te brengen. Maar misschien zijn we wel te subtiel, dachten we toen we...

‘Sexiest man alive’ speelt oppas van een… puber

Wij zijn dol op Idris Elba. Je kent hem van Luther en van The Wire, waar hij indrukwekkende personages (een keiharde politieman, en een...

Ho, ho, ho, kerstvakantie! 10 redenen waarom dat met pubers heerlijk is

Inmiddels is de kerstvakantie begonnen. Ook de pubers van Saskia zijn vrij. En ze weet niet wie daar meer naar heeft uitgekeken, haar pubers...

Dat eten en drinken van pubers, stopt dat ooit?

Als Martine thuiskomt, is het huis vaak veranderd in een enorme chaos. Vooral die lege frisdrankflessen zijn heel irritant. En de pubers zijn nog...

27 vileine dingen die je zou willen doen om je puber wakker te maken

Als je die gasten niet wakker maakt, slapen ze gewoon door tot de volgende dag. Even roepen helpt niet, daar wordt die puber helemaal...

Waarom je Locke and Key op Netflix prima kunt kijken samen met je puber

Zin in om een serietje op Netflix te kijken met je puber(s)? Dan is Locke and Key wel een aanrader, want leuk voor pubers...

20 tekenen dat je puber heus weleens aan jou denkt

We denken wel dat pubers egocentrische sujetten zijn. Maar dat is niet waar. Ze houden echt wel rekening met ons. Het is alleen niet...