Hè gezellig, pubers die elkaar (denken te moeten) opvoeden

Jij bent er natuurlijk om die pubers op te voeden. Maar soms denken pubers dat ze elkaar moeten opvoeden. Handig zou je denken, maar het zorgt vooral voor heel veel geschreeuw en geruzie in huis.

‘Leg je telefoon even weg, we zitten te eten’. Zonder van zijn bord op te kijken sprak mijn zoon zijn zusje toe. Inderdaad, lees die zin nog maar eens een keer. Mijn oudste puber sprak mijn jongste puber vermanend toe. Die op haar beurt stiekem onder de tafel zat te appen. Halleluja, dacht ik, want ik was wel klaar met de hele dag politieagent spelen. Mooi als iemand anders even die taak overneemt. Maar ik dat nog niet gedacht of de jongste trok van leer tegen de oudste. Waar bemoeide hij zich mee. Hij zat zelf óók altijd op zijn telefoon. Gevolgd door een reeks scheldwoorden.

Elkaar opvoeden

De laatste tijd zijn er steeds van dit soort opvoed-akkefietjes in huis. De ene puber wil de ander opvoeden en de ander trekt dat niet met als gevolg een huis vol ruzie. Doodvermoeiend. Ik hoor de jongste tegen de oudste zeggen dat hij moet doortrekken als hij naar de wc is geweest, dat hij de douche een beetje netjes moet achterlaten en niet uit het vlapak moet drinken. De oudste ketst op zijn beurt terug dat zij van de koekjes moet afblijven, haar make up-troep op tafel moet opruimen en maximaal tien minuten de badkamer bezet mag houden.

Het zijn dingen die ik ook de hele dag tegen mijn pubers roep, maar meer dan schouderophalen als antwoord krijg ik niet. Totdat een broer of zus zich ermee gaat bemoeien, want dat is natuurlijk niet de bedoeling. En dus zit in de hele dag tussen de ruziënde pubers die om de haverklap verhaal bij mij komen halen. ‘Ik word gek van hem’, roept de een. ‘Kun je haar gewoon niet wegsturen’, roept de ander. Echt leuk is het niet.

Streng vs schoolvoorbeeld

Ik vind het vreselijk vervelend, ik snak naar een dag zonder dat die twee elkaar in de haren vliegen, maar vind het ergens ook wel grappig. Als ik vraag waarom ze dit doen halen ze hun schouders op. Ze weten het niet. Of nou ja, ze vinden dat ik wel iets strenger kan zijn. En dan vooral voor de ander hè, want ze vinden zichzelf vooral een schoolvoorbeeld.

Ik vraag mezelf ook af waarom mijn pubers dit doen. Is het een oefening in zelfstandigheid? Is het omdat ze het niet eens zijn met mijn opvoedbeleid? Hoort dit bij het proces van losmaken van je ouders? Hoort dit bij de weg naar volwassenheid, zo van: ik heb heus wel door wat er hier in huis moet gebeuren? Ik heb geen idee. Ik gok dat het wellicht een beetje van alles is. Ondertussen kibbelen die twee rustig verder en hoor ik dingen als: ‘Ik ben de oudste, doe gewoon wat ik zeg’, ‘Ik ben slimmer, dus houd je kop’, ‘Ik bepaal zelf wat ik doe’, ‘Ga uit mijn kamer’ en ‘Bemoei je niet met mij.’ En dan roepen ze, tegen niemand in het bijzonder, dat ze niet kunnen wachten totdat ze zelf een huis hebben en zelf de regels bepalen en ze niet meer met die idioot van hun zus of broer opgescheept zitten.

Het is liefde

Toch nog even over dat loslaatproces, want ik denk dat daar de crux zit. In dat proces van uitvogelen wie ze zijn schoppen ze hard tegen degene van wie ze houden. Dat ben jij als ouder, maar dus ook broers en zussen onderling. Even later vertel ik ze dat, dat ze de ander niet per se willen opvoeden, of beu zijn, maar dat ze gewoon zielsveel van elkaar houden. Ze lopen nog net niet kokhalzend weg. Maar dat hoort er bij. Dat doen ze ook als ik te hard adem of zeg dat ik ze begrijp omdat ik zelf ook een puber ben geweest.

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

Advertentie

Heb je ons huiswerkhandboek al besteld?

Ook leuk:

Moet mijn puberdochter ermee leren leven dat ze vogelvrij is?

De dochter van Jeanette gaat uit. En heeft een kort rokje aan. Liever wil ze niet dat ze zo de straat op gaat, maar...

Je puber maakt zijn profielwerkstuk in 29 irritante punten

De oudste puber van Marloes doet dit jaar eindexamen en moet zijn profielwerkstuk maken. Ondanks dat de ambities torenhoog zijn, schiet het niet erg...

19 dingen die iedereen met een puberzoon meteen herkent

Aaargh, hij is niet vooruit te branden, maakt er een puinhoop van en je vraagt je af wat hij allemaal doet in die kamer...

Als je verstandskiezen worden getrokken verlies je ook je verstand

De pubers in deze video moesten allemaal hun verstandskiezen laten trekken. En zoals dat gaat in Amerika gebeurt zoiets onder narcose. Nog half onder...

Waarom docenten niet met leerlingen moeten whatsappen

Het is ongetwijfeld makkelijk, whatsappen met een leerling, want lekkere korte lijnen en je kunt er nog een emoticon bij plakken ook. Maar zeg...

De hele klas doet de Romereis met het vliegtuig, Amira gaat met de auto

Amira (17) gaat met de klas naar Roma, maar weigert met het vliegtuig te gaan. Natuurlijk vanwege het klimaat. Dus ze regelde een (elektrische)...

De vijftienjarige dochter van Monique kwam stomdronken thuis

Monique (40, moeder van een dochter van 15 en een zoon van 13) had nog zo gezegd tegen haar dochter dat ze niet naar...

38 succesvolle manieren om je puber te beledigen

Een puber heeft zoals je weet lange tenen. Het is namelijk een hele kunst om ‘m tevreden te houden. Eigenlijk is het gewoon niet...

Opvoeden kent maar 1 regel: ‘Waarom? Omdat ik het zeg. Daarom.’ – en ja, dat geldt ook voor pubers

Ouders van tegenwoordig zijn een stelletje neurotische kinder-pleasers geworden. Ze zijn te lief, stellen geen grenzen en nemen zichzelf en de opvoeding veel te...

Pubers die in de openbare ruimte erbij lopen alsof ze op de camping zijn, kunnen die even iets aantrekken?

Dat pubers kleding aantrekken met gaten erin, rare spreuken erop of kleuren mixen die vloeken is tot daar aan toe, maar dat ze een...

Deze vader zingt een hilarisch lied over de super slime van zijn dochter

Al bekend met The Holderness Family? Vader, moeder en twee kinderen. En ze maken hilarische video's. Zoals deze over slime. Waar wij ondertussen ook...

O jee, nu lijk ik op mijn vader

Tieners hebben vaak vlijmscherpe kritiek. Ze wijzen Marieke er fijntjes op dat ze op haar vader lijkt. Maar de appel valt niet ver van...

Waarom we niks hebben aan een televisieprogramma als Vier handen op een buik

In het programma Vier handen op een buik, elke dinsdagavond op NPO3, worden bekende Nederlandse moeders gekoppeld aan een tienermoeder, met als taak: help...