‘Lieve puber, je mag bij mij altijd klein zijn’

Jeanette mist ze vaak wel, de knuffels van haar dochter toen ze nog klein was, de zachte haartjes, de kleine handjes. Ze schreef daarom een lief briefje aan haar dochter.

Soms heb je pittige buien en botsen jouw hormonen met die van mij of matcht jouw drang naar vrijheid nog niet met wat ik goed voor je vindt. En je groeit zo hard. Maar hoe groot je ook bent, gelukkig heb je me soms toch nog nodig. Dan voel ik je hoofd zachtjes op mijn schouder zakken als we op de bank een film kijken na een zware week vol stress op school. Dan beweeg ik zo min mogelijk en zeg niets om het moment niet te verpesten. Dan ben ik gewoon weer even je mama, net als toen je nog zo´n klein mensje was die de hele dag zo dicht mogelijk bij me wilde zijn. Hoe vaak zat je niet op schoot, met je schoongewassen haartjes, zo vlak onder mijn neus?

kleine purk

Je bent al zo groot, maar ik zie soms nog die kleine purk die ik graag knuffel en waarvoor ik wil zorgen. Wees maar niet bang, ik zal je heus niet meer op schoot trekken zoals toen of knuffelen in het openbaar. Dat zou natuurlijk in jouw woorden superawkward zijn. Maar ik breng je wel graag een kopje thee als je zit te leren of als je verdrietig bent.

Ik probeer me niet teveel op te dringen, maar geniet intens van die steelse momenten. Jouw arm in de mijne als we samen winkelen. Die ruwe onhandige knuffel als je me met je lange puberlijf nog even welterusten komt zeggen. De melige houdgreep als je, een stuk langer dan ik inmiddels, me beetpakt en zegt: ‘Hé mammaatje!’. De knuffel die je toelaat als ik nog even naar boven kom omdat we een beetje mot hadden. De dankjewel klapzoen als ik iets voor je heb gedaan.

Ziek

En als je ziek bent, geniet ik daar stilletjes ook van. Niet echt ziek-ziek natuurlijk, maar onschuldig-geen-zorgen-ziek. Omdat het gewoon zo fijn is dat ik je ongegeneerd kan vertroetelen. Dat je lekker tegen me aan komt liggen, dat ik je over je bolletje mag aaien, je toe mag stoppen, net als vroeger. Dat de buitenwereld even echt buiten is. Ik niet jou mam maar je mama ben. Ik koester die momenten, zeker als ik me realiseer dat het niet meer zo lang zal duren voor je uit zal vliegen. En dat hoort ook zo, ik ben supertrots op je. Groei maar lieve puberella, als je maar weet dat je bij mij altijd klein mag zijn.

***

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

Advertentie

Als het op financiën aankomt, zijn pubers zowel grenzeloos inventief als naïef. Dus daar valt nog wel wat opvoeding tegenaan te gooien. In ons nieuwe boek leggen we uit hoe je dat kunt doen

Ook leuk:

Wij schreven een sinterklaasgedicht voor je puber dat je kunt copy-pasten

Lief puberkind (of vul naam in), Het is weer tijd voor een gedicht van deze Sint. Je bent geweldig leuk, daar niet van, maar dit is de...

Bereken hier je officiële pubermoeder-leeftijd

Pubers, ze bezorgen je grijze haren, rimpels en in sommige gevallen een alcoholprobleem. Als veertigers zien we er al niet meer zo fris en...

Je puber heeft een proefwerk wiskunde in 36 irritante stappen

Wiskunde, wij hielden er niet zo heel erg van. Onze pubers ook niet. Maar ja, ze willen wel overgaan. Dus gaan ze extra hun...

Het einde van de coronamaatregelen. Maar weet je nog?

Deze week was de week van het het einde van de coronamaatregelen. Maar weet je nog? Hoe het was in het begin? Hoe we...

School open, maar hoe dan?

Martine zal blij zijn als het 7 juni is, want dan mogen de pubers van minister Slob waarschijnlijk weer hele dagen naar school. Maar...

23 redeneringen van pubers waar geen speld is tussen te krijgen

Hoewel de logica vaak ver is te zoeken, kunnen pubers argumenteren als geen ander. Een strafrechtadvocaat of een politicus kan daar wat van leren....

Pak je agenda: 15 maart is er een staking in het onderwijs

In maart is er grote staking in het onderwijs. En met groot wordt bedoeld: alle onderwijsinstellingen, van het basisonderwijs tot aan de universiteit. Reden:...

25 momenten waarop JIJ je kapot schaamt voor je puber

Je puber schaamt zich als jij danst, juicht of zelfs maar ademt. Maar zelf creëren ze ook wel genânte momentjes waarbij jij je weer...

Op zich niks mis met sexting, maar met de gevolgen wel

Sexting, het sturen van sexy foto's naar elkaar is een populaire hobby van pubers. Een op de acht kinderen maakt weleens van zichzelf en stuurt...

Zaterdagochtend Puber Bingo!

Geen betere ochtend dan de zaterdagochtend voor een potje Puber Bingo. Dan kun je, terwijl je die pubers uit bed trekt en ze op...

Laten we proosten op alle docenten die het verschil maken!

Lieke ging naar het laatste tien minutengesprek van haar dochter die autisme heeft. En dacht aan het einde van het gesprek maar één ding:...

Michael Jackson in de klas, daar hadden wij in onze tijd een moord voor gedaan

Nou ja zeg, School-TV heeft een heel curriculum rondom de Top 2000. Met een lesje over waar de clip Thriller van Michael Jackson vandaan...

In 2021 gaan we het helemaal anders doen met onze pubers

Sinds wij pubers thuis hebben is ons altijd zo rustige huishouden veranderd in een chaos, waar ook nog eens regelmatig iemand woedend wordt. Dat...