‘Lieve puber, je mag bij mij altijd klein zijn’

Jeanette mist ze vaak wel, de knuffels van haar dochter toen ze nog klein was, de zachte haartjes, de kleine handjes. Ze schreef daarom een lief briefje aan haar dochter.

Soms heb je pittige buien en botsen jouw hormonen met die van mij of matcht jouw drang naar vrijheid nog niet met wat ik goed voor je vindt. En je groeit zo hard. Maar hoe groot je ook bent, gelukkig heb je me soms toch nog nodig. Dan voel ik je hoofd zachtjes op mijn schouder zakken als we op de bank een film kijken na een zware week vol stress op school. Dan beweeg ik zo min mogelijk en zeg niets om het moment niet te verpesten. Dan ben ik gewoon weer even je mama, net als toen je nog zo´n klein mensje was die de hele dag zo dicht mogelijk bij me wilde zijn. Hoe vaak zat je niet op schoot, met je schoongewassen haartjes, zo vlak onder mijn neus?

kleine purk

Je bent al zo groot, maar ik zie soms nog die kleine purk die ik graag knuffel en waarvoor ik wil zorgen. Wees maar niet bang, ik zal je heus niet meer op schoot trekken zoals toen of knuffelen in het openbaar. Dat zou natuurlijk in jouw woorden superawkward zijn. Maar ik breng je wel graag een kopje thee als je zit te leren of als je verdrietig bent.

Ik probeer me niet teveel op te dringen, maar geniet intens van die steelse momenten. Jouw arm in de mijne als we samen winkelen. Die ruwe onhandige knuffel als je me met je lange puberlijf nog even welterusten komt zeggen. De melige houdgreep als je, een stuk langer dan ik inmiddels, me beetpakt en zegt: ‘Hé mammaatje!’. De knuffel die je toelaat als ik nog even naar boven kom omdat we een beetje mot hadden. De dankjewel klapzoen als ik iets voor je heb gedaan.

Ziek

En als je ziek bent, geniet ik daar stilletjes ook van. Niet echt ziek-ziek natuurlijk, maar onschuldig-geen-zorgen-ziek. Omdat het gewoon zo fijn is dat ik je ongegeneerd kan vertroetelen. Dat je lekker tegen me aan komt liggen, dat ik je over je bolletje mag aaien, je toe mag stoppen, net als vroeger. Dat de buitenwereld even echt buiten is. Ik niet jou mam maar je mama ben. Ik koester die momenten, zeker als ik me realiseer dat het niet meer zo lang zal duren voor je uit zal vliegen. En dat hoort ook zo, ik ben supertrots op je. Groei maar lieve puberella, als je maar weet dat je bij mij altijd klein mag zijn.

***

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

Advertentie

Geen idee meer hoe je kind in elkaar zit? Lees ons boek over leven en overleven met pubers.

Ook leuk:

Door deze fasen gaan pubers als je hun telefoon afpakt

Pubers en hun telefoon, het lijkt wel een extra ledemaat aan hun puberlijfjes. Daar waar zij gaan, is hun telefoon. En als die telefoon...

17 Engelse woorden die pubers gebruiken en een eigen betekenis hebben

Pubers smijten met Engelse woorden, maar neem het vooral niet te letterlijk, want dan is het niet te volgen. Tijd voor een praktisch lesje...

Wil je een succesvolle dochter hebben, dan moet je als moeder veel zeuren

Geen idee of dit leuk nieuws is voor mijn puberdochter, maar uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat hoe meer je zeurt als moeder, hoe succesvoller...

Waarom wij zo ontzettend veel houden van South Park

Als je af en toe meekijkt naar de cartoons die de pubers consumeren, kun je vooral de conclusie trekken dat de meeste animatieseries ofwel...

15 manieren om je puber helemaal GEK te maken

Soms halen ze het bloed onder je nagels vandaan. Maar ouders kunnen natuurlijk zelf ook heel erg irritant zijn. Bij deze dingen weet je...

Fortnite bestaat één jaar, maar of dat voor ons puberouders een feestje is?

Onze pubers vinden het een feestje waard, maar wij vinden het geen heugelijk feit. Want er is ook al een jaar strijd om dat...

41 dingen die mijn puber roept bij het uitzoeken van nieuwe sneakers

De veertienjarige dochter van Saskia had alleen maar afgetrapte gympen in haar kast staan en daarom gingen ze shoppen voor nieuwe sneakers. Het werd een...

25 dingen die pubers roepen als ze een baantje zoeken

Eindelijk, het moment waar je lang op hebt gewacht is gekomen; je puber is tot de conclusie gekomen dat zijn uitgavenpatroon niet overeenkomt met...

Fotograaf legt wonderbaarlijke metamorfose vast van brugklassers

Van kind naar puber. In deze periode kan een kind echt totaal veranderd zijn. Fotograaf Vivian Keulards legde deze metamorfose vast in een fotoserie...

Fitnessen, eiwitten eten en anabolen; dit is hoe jongens er nu uit willen zien

Onlangs lazen we in de Volkskrant dat het gebruik van anabolen steroïden toeneemt, het product dat ervoor zorgt dat je in korte tijd meer...

10 oudertypes die je tegenkomt op de ouderavond van de middelbare school

Middelbare schoolouders zien elkaar één, hooguit twee keer per jaar op de ouderavond. Bij elkaar gepropt in een klaslokaal krijg je vervolgens wat info...

Mijn altijd zo sociale kind, is nu een eenzame puber en mijn hart breekt als ik het zie

De dochter van Marloes' vriendin Marleen (47) was altijd haar zonnetje in huis. Maar sinds de brugklas is ze in haar schulp gekropen en...

45 ‘grote dingen’ die pubers willen doen in de voorjaarsvakantie

Volgende week start de voorjaarsvakantie in regio Zuid. En dat betekent dat pubers plannen aan het maken zijn. Die misschien niet allemaal even uitvoerbaar...