Zo ingewikkeld was daten toen wij puber waren

Laat onze pubers maar zuchten dat het fucked up is als je iemand leuk vindt, maar niet weet of het wederzijds is. Maakt op ons geen indruk. Want als je in de jaren tachtig iets wilde met iemand, dan was dat echt honderd keer ingewikkelder dan nu. Dat sommige mensen ooit nog de ware hebben gevonden, mag dus een wonder heten.

  1. Om te beginnen had je een schoolagenda van papier. Als je een naam (de naam, zíjn naam) met veel hartjes in je agenda tekende en het ging na twee dagen uit, stond die naam daar gewoon nog het hele schooljaar.
  2. Of je verpestte je agenda – een scrapbook avant la lettre – met vies dik pengekras. Onwijs balen.
  3. Als je zijn naam daarom maar níet in je agenda schreef, deed een grappige vriendin dat wel. Wat natuurlijk door een lollige klasgenoot werd ontdekt.
  4. Nog zoiets: je kon niet appen. Urgente liefdesupdates deed je via briefjes. Uiterst tricky.
  5. Maar je beste vriendin moest toch per direct weten dat H.!!! in de pauze naast jou stond bij de chocomelautomaat! En dat toen van de zenuwen jouw kwartje viel!!
  6. Zulk nieuws krabbelde je tijdens de les op een strookje papier, dat je uit je schrift scheurde. Vier keer vouwen en gooien maar.
  7. Soms ving zij zo’n briefje behendig op. Meestal niet en dan moest je met verhit hoofd afwachten wat het noodlot voor je in petto had.
  8. Als je geluk had, gaf de leerling naast haar het briefje netjes door.
  9. Of een vermoeide docent wierp het zuchtend in de prullenbak.
  10. Had je pech, dan boog de klier van de klas zich grijnzend over jouw post.
  11. Op echt zwarte dagen eiste een docent je briefgeheim op en las het –tot groot vermaak van de klas- luid en duidelijk voor.
  12. En de absolute hel: dat je voor de klas moest komen om voor te lezen dat H.!!! dus in de pauze naast jou stond bij de chocomelautomaat! En dat van de zenuwen jouw kwartje viel!!
  13. Het onderwerp van je liefde kon je dus alleen met zijn voorletter aanduiden. Met alle misverstanden van dien.
  14. Vriendin: ‘Huh, sinds wanneer ben jij op Harold???’ Terwijl jij natuurlijk Henry bedoelde. Of Huub.
  15. Harm-Jan?
  16. Nee-hee: Hessel. Met z’n Honda MT5. Maar je was wel gek om dat op een briefje te zetten!
  17. Dan de toenadering. Die geschiedde volledig offline. Je kon langs zijn huis fietsen. Of je kon voorbij lopen. Hopende dat hij toevallig net naar buiten stapte. Bij de Lotto had je een grotere winkans. Maar je moest toch wat.
  18. Bellen kon natuurlijk ook. Als je durfde.
  19. Meestal durfde je niet. Uiteindelijk deed je het toch, in een vreselijk melige bui met je beste vriendin. Dan had je drie opties.
  20. Optie Een: Er werd niet opgenomen. Dan gingen jullie nog maar een keer de hond uitlaten. Op het veldje tegenover zijn huis.
  21. Optie Twee: Er werd opgenomen! Ja! Door zijn moeder. Die zou zeggen dat jij gebeld had. Waarna je je dagen, zo niet wekenlang afvroeg of ze dat ook echt gedaan had. Waarom bleef hij doen alsof ie je niet zag?
  22. Optie Drie: HIJ NAM ZELF OP! Je kreeg zowat een hartverlamming, je vriendin lag prompt in een deuk en jij gooide in paniek de hoorn erop. Einde gesprek.
  23. Je kon natuurlijk ook gebeld worden. Maar hoe wist je of hij jou misschien had gebeld? Nummerherkenning bestond niet, voice mail evenmin.
  24. Deed de telefoon het eigenlijk nog wel? Je checkte en dubbelcheckte. De stekker zat in het stopcontact en ja, je hoorde de kiestoon. Conclusie: hij belde niet.
  25. En op een mooie dag belde hij wél. Stond jij hakkelend in de woonkamer, met je ouders en irritante broer op gehoorafstand, een gouden kans om zeep te helpen.
  26. Wat wist je eigenlijk van je vlam, behalve dat je hem leuk vond? Geen Facebook, Insta of Snapchat die nadere info verschaften. Hield hij van ska of disco? Voetbal of tennis? Vogels kijken of uitgaan? The Karate Kid of Footloose?
  27. Was hij eigenlijk wel zo leuk?
  28. Je vakantievriendje of dat stuk met wie je geschuifeld had op die fuif; hoe zag ie er ook alweer uit? Daar kwam je pas achter wanneer je fotorolletje ontwikkeld was.
  29. Wat bij een rolletje van 36 een eeuwigheid duurde. Plus nog een week wachttijd nadat je je rolletje had weggebracht. Of drie dagen, in de snelservice. Maar dat was heel duur.
  30. Dan waren eindelijk je foto’s klaar en dan trok je met trillende vingers die stapel mat of glanzend uit het mapje en dan bleek hij er maar half op te staan. Of onscherp.
  31. Of zowaar wel scherp én super knap. Waar je dan vervolgens niet veel mee kon. Ja: kijken, kijken en nog eens kijken.
  32. Oké, hij was leuk. Heel leuk. En jullie spraken af in de stad op zaterdagmiddag. En je miste de bus. Dan kon je dus niet even appen dat je later kwam. Dan moest je maar hopen dat hij er na een half uur nog stond, bij die ene bushalte.
  33. Kortom, door dit soort misverstanden zijn velen van ons De Ware dus misgelopen.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

Advertentie

Geen idee meer hoe je kind in elkaar zit? Lees ons boek over leven en overleven met pubers.

Ook leuk:

Hoe je in een week tijd bijna failliet kunt gaan aan je pubers

Martine doet haar best met budgetteren, maar haar pubers werken niet echt mee. Hoe puberale vergeetachtigheid je behoorlijk op kosten jaagt. Schade: € 191,- Vorige...

15 opmerkingen van pubers waaruit blijkt dat ze alles behalve consequent zijn

Pubers zijn niet bepaald consequent. Feitelijk hangen ze aan elkaar van tegenstrijdigheden. Als het niet zo verdomde irritant was, zou je je rot kunnen...

De maandagochtend in 27 uitspraken van pubers

Niet veel mensen zijn maandagochtend-mensen. Maar pubers slaan deze dag het liefst over. Niks geeft dan ook het maandagochtendgevoel beter weer dan de uitspraken...

Klagen over pubers? Laten we ze liever bedanken!

Klagen dat pubers van nu allemaal prinsjes en prinsesjes zijn, die niks gewend zijn, is wel heel erg makkelijk, vindt Saskia. Helemaal nu die...

Als pubers grof in de mond worden, ben je zelf waarschijnlijk niet het beste voorbeeld

De dochters van Ralph worden langzaam maar zeker grover in de mond. Hij vraagt zich af of hij daar nog een beetje invloed op...

Wat ik tegen ouders van een kind met vwo-advies zou willen zeggen

Dezer dagen schuifelt Martine met haar dochter door de gangen van de hoofdstedelijke lycea en gymnasia. Ze heeft de neiging om daar hoog over...

Voor deze beroepen ben je als puberouder heel erg geschikt

Ben je eindelijk vrij van je werk, liggen er als puberouder nog allerlei taken op je te wachten. Want deze jobs heb je er...

Dit is waarom je Chambers op Netflix moet kijken

Ha, weer een tienerserie op Netflix. Wij waren lyrisch over de Zweedse Bridge-adept Quicksand, maar eigenlijk keken we erg uit naar Chambers. Dat gaat...

Een puber in huis en jij in de overgang, doe er je voordeel mee

De overgang is net zo'n grote hormonenkermis als de puberteit. Dus als de hormonen door het huis gieren, berg je dan maar. Het is...

15 illustraties over slapen die jouw puber zeker begrijpt!

Is jouw puber, vooral nu het weekend is, ook met geen fanfareband uit bed te slepen? Vraag je je soms af of hij misschien...

60 vragen die je niet meer wil horen als je puber slime aan het maken is

Even dachten we dat het een rage van korte duur was, dat slime maken, maar niks is minder waar. De bakjes slime stapelen zich...

Ongesteld? Dat wordt in Zuid-India groots gevierd

Bij Tamils krijgen meisjes als ze voor het eerst ongesteld zijn geweest een feest. Kosten nog moeite zijn gespaard om de dochter er op...

Dit moet je puber weten over Black Friday en Cyber Monday

Black Friday en Cyber Monday, de offline en online uitverkoop, is vooral gebaseerd op slimme marketing. Hoe wapen je pubers tegen al dat aanbiedingengeweld? Dit...