Hoe je in een week tijd bijna failliet kunt gaan aan je pubers

Hoe je in een week tijd bijna failliet kunt gaan aan je pubers

Martine doet haar best met budgetteren, maar haar pubers werken niet echt mee. Hoe puberale vergeetachtigheid je behoorlijk op kosten jaagt. Schade: € 191,-

Vorige week kwam de puberdochter thuis zonder jas. Op mijn vraag waar haar jas was, antwoordde ze dat ze die was kwijtgeraakt op school. Met die ene fietssleutel erin die ze nog had. Want die andere was ze natuurlijk allang kwijt. De volgende dag stuurden we haar naar de conciërge, met nog ergens een sprankje hoop dat haar jas gevonden was.

Nieuwe jas voor de puber

Natúúrlijk lag haar jas niet bij de conciërge en natúúrlijk dus ook niet de fietssleutel, huilde de puber die middag aan de telefoon. Ze was halverwege, te voet. Of ik haar niet kon komen halen. Dat ging niet, want ik ben zo’n vreselijke moeder die op haar werk zit en haar niet even kan komen oppikken. Wat ik dan wel weer deed is googelen op ‘fietssleutel kwijt’. Ik vond in ieder geval een manier om haar fiets van school naar huis te krijgen. Een jongen in een elektrisch Birò-karretje tuft naar de fiets in kwestie en breekt het slot open voor € 15,-. Nieuw slot erbij: nog eens € 15,-. Oh ja, en voor een nieuwe jas kon ik 40 euro neerleggen.

Een dag later kregen we een behoorlijke hoge mobiele telefoonrekening. ‘Hoe het toch kan dat de rekening van de mobiele nummers van onze kinderen 89 euro is deze maand? We hebben toch maar twee abonnementjes van 11 euro?’,  vroeg ik mijn echtgenoot na het inzien van de bankrekening, omdat ik én bijles én de ouderbijdrage én zo nog wat meer dingen moest overmaken. Puberzoon wist van niks, puberdochter ook niet. Ik wel, na het checken van háár mobiel:

Geen kleedgeld

‘Hoe ga je dat betalen?’, vroeg ik. Ze keek in haar bankierenapp. Ze had nog maar € 10,93 want ze had nou net nieuwe Apple-oortjes gekocht omdat de oude kapot waren. ‘Weet je?, zei ik, ‘Je krijgt gewoon geen kleedgeld deze maand.’ Zo streng ben ik dan ook wel weer. Mijn puber was not amused.

Als ik maar een kind had gehad, dan was ik nu klaar geweest. Maar ik heb er nog een. Die bekende daags voor zijn proefwerk wiskunde van de volgende dag dat hij zijn boek kwijt was. Al. Drie. Weken. Nou ja, hij wist eigenlijk niet of hij het eigenlijk ooit had gehad. School is nog maar net begonnen en dan weet je gewoon niet welke boeken je nodig hebt. En nee, zijn boekenlijst checken had hij niet gedaan. Het was, kortom, in ieder geval niet de schuld van de puber. Foeterend googelde ik ‘Getal en Ruimte’ en maakte € 54,67 over voor een nieuw exemplaar, inclusief verzendkosten.

Bijna 200 euro extra kosten

Deze week hadden mijn pubers ons 191 euro extra gekost. Toen ik daarna zuchtend een glas wijn voor mezelf wilde inschenken, ging de bel. De puberzoon stond voor de deur. Dat is waar ook, die is al weken zijn huissleutel kwijt. Ik stuurde hem naar de sleutelmaker om meteen maar van álle sleutels in huis een kopie te laten maken. Ik heb niet meer gekeken hoe duur dat is.

***

Geen idee meer hoe je kind in elkaar zit? Lees ons nieuwe boek over leven en overleven met pubers.

Tags from the story
, , ,
Geschreven door
More from Martine De Vente

Herkenbaar: hoeveel lege potjes gel kun je hebben?

Femke stuurde ons dit filmpje van de potjes gel op haar wastafel....
Lees verder