Waarom je nooit op social media moet kijken als je er even doorheen zit

Als jij er even helemaal doorheen zit met jouw puber, of vanwege een aankomende lockdown, kijk dan vooral niet op social media. Daar lijkt het wel of iedereen het veel beter doet. Het lijkt andere ouders allemaal zo makkelijk af te gaan. Maar realiseer je dat schijn bedriegt. Want je weet helemaal niet hoe het daar echt aan toegaat. We houden er nu eenmaal niet zo van om de vuile was buiten te hangen.

• Weet jij hoeveel gezeik, gezanik en gesoebat er voorafging aan die stralende familiefoto boven op die berg of bij die cultureel verantwoorde kathedraal?
• En die moeder die daar stralend en superblij de grootste lol heeft met haar puberdochter. Je ziet niet dat datzelfde exemplaar een uur geleden nog achter het behang vandaan heeft gepeuterd omdat ze de halve nacht wakker lag omdat die vrolijke schat niet op de afgesproken tijd thuis was en haar telefoon niet opnam.
• En dan die mooie foto waarop die vader stoeit met zijn lange zoon. Gun hem zijn moment want wie weet hoe schuldig hij zich voelt omdat hij niet meer zoveel tijd met hem doorbrengt omdat die puber van hem er simpelweg niet op zit te wachten. En dat hij iedere keer een geirriteerde oogrol krijgt als hij gewoon vraagt ‘Hoe het was op school?’
• En die buurvrouw die er altijd uitziet om door een ringetje te halen met haar opgeruimde huis? Weet jij hoeveel moeite het haar kost en hoe zij moet zwoegen om dat perfecte plaatje voor elkaar te krijgen terwijl ze snakt naar een momentje voor zichzelf?
• En weet jij hoeveel discussies er zijn bij dat blije gezin dat daar gezellig poseert op het strand. Ze lachen nu maar de avond daarvoor sloegen de ramen nog net niet uit de sponningen nadat de zoveelste discussie over de huisregels uit de hand liep en puberlief met veel drama naar zijn kamer ging.
• Of die ruzie die niet lang na het opnemen van dat hilarische Tiktok filmpje ontstond omdat die vader erachter kwam dat zijn zoon spijbelt en liegt?
• En die schat van buurvrouw die foto’s deelt van haar kroost met hashtags #happymom #blessed. Wie weet heeft zij net haar tranen gedroogd omdat ze twijfelt of ze het allemaal wel goed doet omdat ze bang is dat de grip op haar dochter verliest is omdat ze maar niet luistert?
Natuurlijk zijn er vast ouders bij wie het allemaal best aardig gaat, maar perfect, dat geloof ik niet. Ik kan ze namelijk niet. Realiseer je dat die picture perfect ouder waarschijnlijk helemaal niet bestaat. Of dat we het misschien allemaal wel een beetje zijn. Facebook en Insta zijn gewoon zoals je eigen familiefoto-albums van vroeger. Daar lijkt alles geweldig. Maar we weten allemaal heel goed dat dat maar een deel van de werkelijkheid is.

***

Heb je ons huiswerkhandboek al besteld?

Tags from the story
,
Geschreven door
More from Jeanette Benschop

10 tips om kerst met je pubers dit jaar te overleven

Bij Jeanette zit de kerstspirit er nog niet echt lekker in. Normaal...
Lees verder