Een buienradar die mood swings van pubers aankondigt, hoe handig zou dat zijn?

Een buienradar die mood swings van pubers aankondigt, hoe handig zou dat zijn?
Life saver: een puberbuienradar-app

Iedereen met pubers in huis kent hun beruchte mood swings. Het ene moment lopen ze huppelend door het huis, het andere moment snotteren ze dat ze een heel zwaar leven hebben. En omdat je nooit weet wanneer zo’n mood swing plaats gaat vinden zou een app hiervoor reuze handig zijn.

Een buienradar die mood swings van pubers aankondigt, hoe handig zou dat zijn?

18:30 uur. Het is donderdagavond. De puber loopt opgetogen door het huis. Het is bijna weekend. Er staat een geweldige twee dagen voor de deur waarin slapen zijn voornaamste bezigheid zal zijn. En vooruit een tripje naar de sportschool. Hoe dan ook, hij is blij.

18:32 uur. De sfeer is ineens omgeslagen. Iets met een toets op vrijdag die hij even was vergeten waardoor er nu onverwachts meer huiswerk is dan gepland. Die heerlijke zonnige vrolijkheid van twee minuten geleden wordt verdrongen door een ijzige chagrijnigheid. Zo’n bui waarvan je hoopt dat die snel overdrijft, maar grote kans dat het wel even kan duren voordat de lucht weer is opgeklaard.

Spinnende tornado

Dezelfde avond, andere puber. Na het eten springt deze puber blij rond. Er worden aan de telefoon plannen met vriendinnen gesmeed voor de volgende dag. Maar dan, nog geen vijf minuten later loopt ze briesend door het huis. Iets met een oplader die kwijt is en een lege telefoon. Ik kan nog maar net dekking zoeken als ze de keuken binnenloopt. Een woest kolkende tornado spint rond totdat de puber boos naar boven gaat, de bui in haar kielzog meenemend.

Misschien wel het moeilijkste aan het hebben van pubers is hun onvoorspelbaarheid. In de ochtend kan alles pais en vree zijn, totdat ik vraag of ze lekker hebben geslapen en het oorlog is. We kunnen met elkaar op de bank Netflixbingen tot een puber een verkeerd appje (als in: niet het verwachte en gewenste antwoord) krijgt en stampvoetend gaat huilen. Als ze uit school komen en ik vraag of ze een tosti willen betrekt de lucht en roept een gitzwart donderwolkje dat ik de stomste moeder ever ben, die de stomste vragen ever stelt. Of erger: er gebeurt helemaal niks en toch flipt de puber en gaat dramatische op de grond liggen jammeren.

Voorbereiden op mood swings

Het lastige van die buien van die pubers is niet zozeer dat de sfeer ineens 180 graden wordt omgegooid, wat natuurlijk wel ronduit vervelend is, maar dat je het nooit ziet aankomen. Voor je het weet ben je in een zuidwesterstorm terecht gekomen die zijn weerga niet kent. Daar ben ik toch liever een beetje op voorbereid. Dat je weet wanneer je moet schuilen en of je dat dan lang of kort moet doen. En dat je ook een indicatie van de zwaarte van de bui krijgt. Is dit op te lossen met een knuffel, een berg toffeecrunshcookiedoughdoublecaramelchocolate ijs, of een middag shoppen? En dan ook graag de stormlengte erbij. Zijn we met vijf minuten klaar of is dit een bui de hele dag blijft hangen?

Puberbuienradar-app

Het is dat ik zelf niet zo technisch onderlegd ben, want anders had ik er meteen een gebouwd, maar zou een buienradar-app voor pubers niet handig zijn? Een app die heel nauwkeurig de bloeddruk en hormoongehalte in die puberlichamen peilt en daar dan een berekening op los laat en een prognose geeft van de buien die op ons afkomen. En dat wij dan via een klein piepje daarvan op de hoogte worden gebracht. Hoe heerlijk zou dat zijn? Dat je elke ochtend even op die puberbuienradar kijkt en weet hoe de dag eruit ziet. Dat je weet of je moet schuilen of dat je gewoon zonder enig risico kunt interacteren met je pubers. Dat zou echt de puberouder life hack van de eeuw zijn. Iemand?

Lees ook: Zo zwaar is het leven van pubers.  En: zo zwaar hebben ze het in de overtreffende trap.

 

 

 

 

Geschreven door
More from Saskia Smith

15 dingen die pubers voor ontbijt eten en heel normaal vinden

Pubers blinken niet alleen uit in hun onovertroffen eetlust, maar ook in...
Lees verder