Om melancholiek van te worden: de eerste verjaardag van je kind als puber

De jongste van Ralph word twaalf en is dus officieel puber. Het zorgt voor gemengde gevoelens bij haar vader, die zich realiseert dat die met spanning en verwachting omhangen kinderverjaardagen van weleer nu voor altijd verleden tijd zijn. En die zich afvraagt wat ervoor in de plaats komt.

De jongste is jarig geweest. We gaan het op zondag vieren. Zaterdagavond lig ik in bed en denk: wat mocht ik ook alweer niet vergeten? Nou ja, ik er dus weer uit om de slingers op te hangen en de cadeaus in te pakken. Dat is me nog nooit overkomen, en ik vraag me af wat er nu zo anders is. Het antwoord is eigenlijk niet zo moeilijk: mijn kind is puber geworden en pubers maken niet zoveel drukte om hun verjaardag. Geen verlanglijstje, geen stiekeme speurtochten door mijn kasten op zoek naar het cadeau dat daar ligt te wachten. En dus geen eindeloos en zenuwachtig verjaardagsgepraat de dag ervoor, dat mij altijd zo scherp hield op het ophangen van die slingers.

Uitslapen

Zondagochtend kan ik gewoon uitslapen. Er ligt geen kind vanaf vijf uur met ogen als knikkers naar het plafond te staren. Wat een geschenk. Gelukkig is het niet helemáál business as usual. De oudste wil er namelijk wel wat van maken. Ze doet croissants in de oven en schenkt jus d’orange in. Als we met de cadeaus en het ontbijt klaar staan, vraag ik aan haar of ze bij het feliciteren ook een foto van mij wil maken. ‘Ik sta er nooit op namelijk.’ Ze knikt: ‘Prima, maar je hoeft van mij geen foto te maken.’‘Tuurlijk wel,’ zeg ik verbaasd. Er is weinig heilig in dit huis, maar een fotoboek met op elke verjaardag foto’s van iedereen, ja, daar hecht ik toch wel aan. Ze peilt me even, ziet waarschijnlijk dat er weinig ruimte is voor onderhandeling, en vliegt dan naar haar kamer: ‘DAN GA IK NU ÉÉRST MAKE-UP EN HAAR DOEN, O.M.G.’

Flashback

Terwijl ik op haar wacht, fladderen als in de oude begintune van Goede Tijden tientallen verjaardagsfoto’s van m’n dochters in mijn gedachten voorbij. Foto’s vol slaapdronken peuters, kleuters en basisschoolmeiden. Ik zie ze jaar in jaar uit in vreemde pyjama’s en met touwig slaaphaar, blij en onbevangen en zich niet bewust van de camera zijn ze met cadeaus en felicitaties in de weer. Als mijn oudste vol in de make-up en in een sexy bloesje weer beneden komt, weet ik: dat komt NOOIT MEER terug.

Snel een foto maken

We nemen de cadeaus en het ontbijt mee naar de zolder waar hun slaapkamers zijn. Het is half elf. Mooie tijd. De oudste opent de slaapkamerdeur van de jarige en zingt ‘Lang zal ze leven’. Ik mag het tot mijn verbazing filmen. Zelfs als ik luid en vals mee zing. En dan omhelzen die twee elkaar en mag ik een foto maken. Een rug en veel haar. De jongste met touwhaar en een vreemde pyjama.

Slaapdronken slaat ze haar jarige arm dan om de schouders van haar opgetutte zus, en vraagt stralend aan de fotograaf om haar verjaardagsfoto. Ze lachen blij en onbekommerd, weer even klein, onbevangen. Ik steek mijn duim op en druk snel af. Het zou zomaar de laatste keer kunnen zijn.

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

Advertentie

Heb je ons huiswerkhandboek al besteld?

Ook leuk:

19 dingen die pubers echt superirritant vinden aan ouders

Dat wij zuchten en steunen over dat wij het zo zwaar hebben met onze pubers, dat klopt niet, hè. De pubers hebben het vooral...

Zo krijg je de puber van de bank af, en in beweging

Is jouw puber ook liever lui dan moe. Sporten? Dat staat zo'n beetje onderaan hun to do-list. Als het er al op staat.  Zo krijg...

Niks fijner voor een puber om eens lekker een potje te gaan klagen

Jeanettes dochter is altijd het zonnetje in huis. Maar soms schiet ze in de klaagmodus. Jeanette zet zich dan altijd maar schrap. Mijn dochter...

‘Doorlopend dat geluid uit mobieltjes, ik word er knettergek van’

Martine verbaast zich erover dat pubers zich vaak geen snars aantrekken van anderen als ze met hun mobieltjes met het volume op tien hun...

Dit herken je als ook je jongste kind in de puberteit is geraakt

Jongste kinderen krijgen nou altijd minder aandacht dan oudste kinderen. Dat maakt ze niet per se ongelukkiger. Bovendien laten ze altijd wel van zich...

Het huishouden van cabaretière Ellen Dikker: GAMEN

Puberzonen en hun spelcomputer, het lijkt wel alsof ze aan elkaar vastzitten. Zo ook de zoon van Ellen. Die wil gamen. En hoort en...

Gênante verhalen: ongesteld zijn tijdens seks, wat doe je dan?

Het kan natuurlijk gebeuren, lig je lekker te seksen word je ongesteld. Gevolg: een bebloed laken. We moesten erg lachen om onderstaande video, maar...

Vertel je puber gewoon dat school ‘saai’ is en vervelend. En wen daar maar aan

De alarmbellen over de kwaliteit van ons onderwijs gaan keer op keer af. Onze kinderen lezen en rekenen niet goed genoeg en Nederland duikelt...

Dat pubers veel drinken komt waarschijnlijk door hun tolerante ouders

Jongeren in Nederland drinken veel. Uit onderzoek blijkt dat driekwart van de pubers van 15 en 16 jaar weleens alcohol heeft gedronken. De helft...

Pubers die te maken krijgen met grensoverschrijdend gedrag kunnen niks doen

De dochter van Isabelle Bolluyt kreeg tijdens het zwemmen in de Amsterdamse Amstel te maken met grensoverschrijdend gedrag. Ze kon aangifte doen, maar dat...

Wetsvoorstel seksueel geweld: hoe voeden we hier onze pubers in op?

Als het goed is komt er binnen niet al te korte tijd een nieuwe wet waarin ongewenst seksueel geweld strafbaar wordt. Geweldig natuurlijk, want...

Deze twee pubers gaan elke dag strak in pak naar school

Je ziet het niet vaak, middelbare scholieren die in pak naar school gaan. In Oss zijn twee pubers die dat wel doen. Ze worden...

11 normale dingen die pubers doen, maar veel decibellen produceren

Pubers leven in de overtreffende trap en gaan allesbehalve subtiel door het leven. De normale dingen die ze doen, zijn dan ook nogal lawaaierig...