16 redenen waarom we blij zijn dat wij pubers waren in de jaren 80 en 90 en niet nu

16 redenen waarom we blij zijn dat we pubers waren in de jaren 80 en niet nu

De jaren 80, niks no future. Wij vonden ze heel erg fijn. En als we naar onze pubers kijken, zijn we maar wat blij dat we zelf toen jong waren in plaats van nu.

#1 Je moet er de hele tijd fris en fruitig uitzien omdat er twintig keer per dag een fotomoment is. Make-up deed je alleen maar voor de schoolfoto of een feestje.
#2 Elke locatie en elke lichtinval kan de perfecte plek zijn voor een Instagram-sessie. Dus daar moet je de hele tijd alert op zijn. Wij hadden hooguit een fototoestel op zak met 24 opnamen, dus daar was je zuinig op.
#3 Als je een keer had lopen klooien met een jongen, dan hoefde je niet bang te zijn dat hij een foto van jou in je blote tieten op WhatsApp gaat zetten.
#4 Een schoolrapport liet zich iets makkelijker vervalsen. Net als een proefwerk met een 1 erboven. Daar maakte je net zo makkelijk een 6 van.
#5 Het was heerlijk dat je vriendinnen je ook af en toe met rust lieten, in plaats van dat ze je de hele dag bestoken met snaps en apps.
#6 Ook heerlijk: je hoefde niet wakker te liggen als jouw veronderstelde ‘bestie’ je vergeet te taggen in haar Instagram-posts.
#7 Bovendien hoefde je ook niet verdrietig te zijn als je ontdekte dat je vriendinnen iets leuks aan het doen waren zonder jou. Daar hoefde je niet via Instagram achter te komen, maar dat hoorde je pas weken later.
#8 Als een jongen je leuk vond, dan kon hij dat gewoon tegen je zeggen. Je hoefde dus geen WhatsAppjes te ontcijferen op verborgen boodschappen.

Lang studeren en legaal drank kopen

#9 Muziek luisteren was een activiteit. Je moest eerst naar de winkel om een plaat te kopen en kon dan met het woordenboek de songteksten ontcijferen.
#10 Wijd was de mode op dat moment. Dus geen zorgen over het formaat van je borsten of dat iemand daar heel uitgebreid naar ging zitten kijken.
#11 Ook maxi-rokken en shabby korte broeken waren ‘in’, in plaats van de ultra-mini’s en hotpants. Je hoefde je dus ook nooit zorgen te maken over witte benen.
#12 Je kon, ook al was je nog lang geen achttien, gewoon alles bestellen aan de bar.
#13 Ook fijn, om een kroeg of bar-dancing -zoals dat toen nog heette- binnen te komen, hoefde je niet aan te tonen hoe oud je was.
#14 Je kon een hele dag wegblijven, zonder dat je ouders een idee hadden waar je uithing.
#15 Als je alleen op vakantie ging, kreeg je niet om de haverklap berichtjes van je ouders met de vraag of het wel goed met je ging.
#17 Als je klaar was met school, kon je kiezen uit maar 100 studies in plaats van ongeveer 100.000
#18 En als je ging studeren, hoefde je ook niet te piekeren over een eventuele studieschuld. Je kreeg dat geld gewoon, mét een OV-kaart.

***

Nu je hier toch bent, zouden we je iets willen vragen…

We maken iedere dag Tis Hier Geen Hotel met heel veel plezier. Want we zien het als onze missie om jullie zonder al teveel kleerscheuren, en een beetje humor, door de puberteit van je kinderen heen te slepen. En dat willen we blijven doen. Maar sinds de Corona-crisis is dat er niet makkelijker op geworden. Zou je ons daarom willen helpen dit Hotel open te houden? Hoe? Kijk HIER.

Heb je ons nieuwe boek al?

Tags from the story
, , ,
Geschreven door
More from Martine De Vente

Als NIX18 niet gaat lukken

Dat NIX18 -geen drank voor je achttien bent- is natuurlijk een geweldig...
Lees verder