16 redenen waarom we blij zijn dat wij pubers waren in de jaren 80 en 90

Wij vonden opgroeien in de jaren 80 en 90 heel erg fijn. En als we naar onze pubers kijken, zijn we maar wat blij dat we zelf toen jong waren in plaats van nu.

#1 Je moet er de hele tijd fris en fruitig uitzien omdat er twintig keer per dag een fotomoment is. Make-up deed je alleen maar voor de schoolfoto of een feestje.

#2 Elke locatie en elke lichtinval kan de perfecte plek zijn voor een Instagram-sessie. Dus daar moet je de hele tijd alert op zijn. Wij hadden hooguit een fototoestel op zak met 24 opnamen, dus daar was je zuinig op.

#3 Als je een keer had lopen klooien met een jongen, dan hoefde je niet bang te zijn dat hij een foto van jou in je blote tieten op WhatsApp gaat zetten.

#4 Een schoolrapport liet zich iets makkelijker vervalsen. Net als een proefwerk met een 1 erboven. Daar maakte je net zo makkelijk een 6 van.

#5 Het was heerlijk dat je vriendinnen je ook af en toe met rust lieten, in plaats van dat ze je de hele dag bestoken met snaps en apps.

#6 Ook heerlijk: je hoefde niet wakker te liggen als jouw veronderstelde ‘bestie’ je vergeet te taggen in haar Instagram-posts.

#7 Bovendien hoefde je ook niet verdrietig te zijn als je ontdekte dat je vriendinnen iets leuks aan het doen waren zonder jou. Daar hoefde je niet via Instagram achter te komen, maar dat hoorde je pas weken later.

#8 Als een jongen je leuk vond, dan kon hij dat gewoon tegen je zeggen. Je hoefde dus geen WhatsAppjes te ontcijferen op verborgen boodschappen.

#9 Muziek luisteren was een activiteit. Je moest eerst naar de winkel om een plaat te kopen en kon dan met het woordenboek de songteksten ontcijferen.

#10 Wijd was de mode op dat moment. Dus geen zorgen over het formaat van je borsten of dat iemand daar heel uitgebreid naar ging zitten kijken.

#11 Ook maxi-rokken en shabby korte broeken waren ‘in’, in plaats van de ultra-mini’s en hotpants. Je hoefde je dus ook nooit zorgen te maken over witte benen.

#12 Je kon, ook al was je nog lang geen achttien, gewoon alles bestellen aan de bar.

#13 Ook fijn, om een kroeg of bar-dancing -zoals dat toen nog heette- binnen te komen, hoefde je niet aan te tonen hoe oud je was.

#14 Je kon een hele dag wegblijven, zonder dat je ouders een idee hadden waar je uithing.

#15 Als je alleen op vakantie ging, kreeg je niet om de haverklap berichtjes van je ouders met de vraag of het wel goed met je ging.

#17 Als je klaar was met school, kon je kiezen uit maar 100 studies in plaats van ongeveer 100.000

#18 En als je ging studeren, hoefde je ook niet te piekeren over een eventuele studieschuld. Je kreeg dat geld gewoon, mét een OV-kaart.

 

close

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.


Geen idee meer hoe je kind in elkaar zit? Lees ons nieuwe boek over leven en overleven met pubers.

Ook leuk:

Wat je puber allemaal roept als hij zijn sleutels niet kan vinden

Als een van de zoons van Margriet zijn fietssleutel kwijt is, is dat reden voor vele verwijten en beschuldigingen richting zijn arme, lieve, onschuldige...

De strijd tussen mijn quinoa-bieten salade en de frikandellen van mijn pubers

Een ubergezonde personal trainer en twee stuurse pubers; als dat je gezinssamenstelling is sta je dagelijks voor grote uitdagingen. Want waar de sportman pleit...

Jij gaat een avondje weg, je pubers maken ruzie en appen je daar de hele tijd over

Marloes heeft al heel lang geen oppas meer, maar de pubers thuis alleen laten gaat niet altijd goed. Zeker niet als ze de oudste...

Deze moeders leggen uit waarom je aan het einde van de dag wijn wil

Pat & Nat zijn vriendinnen sinds de middelbare school, hebben beiden een gezin en leggen uit waarom de lockdown ervoor zorgt dat je nog...

Kaartenactie Tis Hier Geen Hotel

Zoals je weet, zijn we niet alleen online maar ook live met onze lezingen en theatershows. En we schrijven ook boeken. Dit jaar doen...

Dit jaar relaxed aan het kerstdiner (en zo krijg dat je voor elkaar)

Gezellig hoor, die feestdagen. Maar voor je met de familie aan de kerstdis zit moet er nog heel wat gebeuren. Vala krijgt er ieder...

Hoe de zoon van Marlies zelf van de bank af kwam en een baantje zocht

De zoon van Marlies weigert een vakantiebaan. Al maanden proberen zij en haar man hun 15-jarige zoon tot een bijbaantje te bewegen. En nu...

Hoe het komt dat wij door toedoen van mijn puber nu ook ineens geen vlees meer eten

Martine's dochter (13) is al een tijdje vegetariër, maar sinds kort zit het hele gezin bijna nooit meer aan het vlees. Maar er staan...

Eens kijken of onze pubers een beetje met onze danshits mee kunnen dansen

Ontzettend leuk hoor die pubers met al die nieuwe dansjes die ze dagelijks voor onze neus doen. De 'swish swish' dansen we met gemak...