Pubers laten meehelpen in huis; je kunt er óók geld aan verdienen

Pubers in huis laten meehelpen heb je zo gedaan

Saskia was het helemaal zat die rommelmakende pubers. Maar ze had ook geen zin om de hele dag te vragen en smeken of ze alsjeblieft hun troep wilden opruimen. Totdat ze een nieuwe regel opstelde. En haar pubers ineens wél gingen helpen in huis.

‘Hé mam, zou je de badkamer niet eens schoonmaken?’ Ja, ik hoorde het goed, deze vraag kwam uit de mond van mijn dertienjarige puberdochter. Zij wier kamer eerder doet denken aan een laboratorium waar bijzonder interessante experimenten plaatsvinden – denk aan: hoe lang kun je rottende appels in een prullenbak bewaren (antwoord: een maand en toen was het goedje vloeibaar geworden en sijpelde het aan de onderkant eruit) of kun je een cactus met roze nagellak beschilderen (antwoord: ja, al komt dat niet ten goede van de plant). Het is ook de puber die allerlei ondefinieerbare items onder haar bed verzamelt, evenals lunchpakketjes die niet zijn opgegaan op school en een eenzame dood sterven ergens in een hoekje. Ik wil maar zeggen het is niet per definitie de meest schone, opgeruimde, hygiënische huisgenoot. Maar toch staat ze in de badkamer haar puberneusje op te halen wegens tandpasta in de wasbak, haren in het putje en een arsenaal aan tubes onder dopjes en potjes zonder dekseltje.

Geen goed voorbeeld

Het zette mij aan het denken. Want als het op het huishouden aankomt ben ik wellicht niet het meeste goede voorbeeld. Ik bedoel, ons huis is gerust schoon, maar dat komt mede omdat we om de zoveel tijd een schoonmaakploeg inhuren die het hele huis eens flink onder handen neemt. (We zouden een werkster kunnen nemen, maar omdat de man en ik beiden vanuit huis werken is dat lastig voor de werkster in kwestie.) Ik zelf loop eens in de zoveel tijd met een stofzuiger door het huis en ben een meester in het oppervlakkig schoonmaken met allerhande doekjes en een antibacteriële spray. Het enige dat ik serieus neem als huishoudtaak is de was, als ik dat met die pubers in huis niet bijhoud is het einde zoek. Dus als het op het huishouden aankomt geldt hier niet: goed voorbeeld doet volgen.

Maar vervolgens maken die pubers er een puinhoop van. En staan vervolgens met hun handen in hun zakken ernaar te kijken. Dat moest anders. Ik maakte een schema. Waar vanaf dag 1 ruzie om was. Want waarom stond de ene naam bij stofzuigen en de ander bij afwasmachine inruimen? En hoezo moesten ze hun eigen was doen? Die lijst werd eigenlijk één lange discussie over helpen in huis. Want waarom moesten ze eigenlijk helpen? Niemand, maar echt niemand van hun vrienden moest thuis helpen.

De hele dag troep opruimen

We waren vre-se-lijke ouders, tirannen, dictators. Ik bleef voet bij stuk houden, want waar vier mensen wonen, moeten er ook vier mensen opruimen. Punt. Maar die discussies was ik zat. En mijn pubers achter hun broek aanzitten ook. Soms was ik een halve dag bezig om die afwasmachine uitgeruimd te krijgen. Een halve dag van zeuren, boos worden en schreeuwen. Ik probeerde het beloonsysteem, omdat dat zo goed werkte toen ze klein waren. Maar daar bleken ze nu immuun voor te zijn. Dan toch geen chocola/cadeautje/zak snoep?

Ik peilde mijn omgeving. Hoewel iedereen vindt dat pubers echt moeten meehelpen in huis, is de praktijk weerbarstiger. Want niemand vindt het leuk om uren lang te zeuren of ze alsjeblieft die kamers even schoon wilden maken. Of hun schoenen opruimen. En de pubers die helpen brengen het niet verder dan hun bord en beker in de afwasmachine te zetten. Een bevriende pedagoog zei, om het belang van helpen nog maar eens te onderstrepen, dat opruimen en aanverwante taken goed is voor kinderen. Ze krijgen er verantwoordelijkheidsgevoel van, worden zelfstandig en leren ze plannen en prioriteiten stellen. Allemaal vaardigheden die later in het leven handig zijn. Het zal ongetwijfeld waar zijn, maar ik moest vroeger ook niet bijzonder veel helpen thuis en met die vaardigheden is het best goed gekomen. Neemt niet weg dat mijn pubers best hun handen uit de mouwen mogen steken. Al is het maar omdat zij meer tijd ervoor hebben dan ik, getuige het aantal uren dat ze voor een scherm hangen.

Takenlijstje

Maar wat kon ik mijn pubers wel en niet laten doen? Op huisvlijt.com vond ik een lijstje met wat pubers, kinderen van 10 jaar en ouder, onder meer zouden moeten kunnen doen:

Dweilen
Boodschappen doen én opruimen
Koken
Brood/koekjes/cake bakken
Hond uitlaten
Ramen lappen
Strijken
Oppassen op broertjes of zusjes
Muren verven
Auto wassen
Heg bijknippen
Stofzuigen
Aanrecht/badkamer/slaapkamer schoonmaken
afwasmachine in- en uitruimen
Gras maaien

Niet helpen? Geen zakgeld!

En dat lijstje bracht me op een idee. Ik zette achter elke taak een bedrag van 2 euro of meer en wapperde ermee onder de neuzen van mijn pubers. Even dachten ze dat de zilvervloot binnen kwam varen. Totdat ik uitlegde dat ik dat bedrag van hun zakgeld zou inhouden als ze het niet zouden doen. In plaats van hen te paaien en belonen met geld draaide ik het om. Als ze het niet willen doen dan kan ik er maar beter zelf op vooruit gaan. En hun zakgeld is nu eenmaal heilig. Dus. De pubers briesten, rolden dramatisch met hun ogen en vonden het be-lach-e-lijk. En mij de meest irritante ouder ever. Maar hé, ik heb ze aan het schoonmaken gekregen. Ha!

***

Lees ook hoe je je pubers in beweging krijgt in huis en confessies van een ontaarde pubermoeder.

Geschreven door
More from Saskia Smith

Dit doen pubers als ze alleen thuis zijn

Onze pubers blijven graag alleen thuis, want het hele huis voor jezelf...
Lees verder