Pubers laten meehelpen in huis; je kunt er óók geld aan verdienen

Saskia was het helemaal zat die rommel makende pubers. Maar ze had ook geen zin om de hele dag te vragen en smeken of ze alsjeblieft hun troep wilden opruimen. Totdat ze een nieuwe regel opstelde. En haar pubers ineens wél gingen helpen in huis.

Ik ben niet heel precies als het op schoonmaken en opruimen aankomt. Maar met pubers is zo’n laissez faire-houding in het huishouden lastig, want die maken er een puinhoop van. En staan vervolgens met hun handen in hun zakken ernaar te kijken. Ik viste eens een zakje met een soort beige derrie van bureau van mijn puber. Slijm, dacht ik. Het bleek een appel te zijn die daar al maanden lag. En achter het bed van mijn andere puber vond ik een taartdoos met een stuk beschimmelde taart erin.

Ook liggen al hun kleren op de grond, hun boeken op hun bed en ligt mijn servies in alle hoeken van hun kamer. Ze hebben een prullenbak, maar die gebruiken ze niet. Elk vertrek van het huis is bezaaid met pubertroep. Maar opruimen, ho maar.

Pubers zijn sterren in troep maken

Om te voorkomen dat ons huis zou dichtslibben, maakte ik een schema. Waar vanaf dag 1 ruzie om was. Want waarom staat achter de ene naam stofzuigen en achter de andere afwasmachine inruimen? En hoezo moeten ze hun eigen was doen? Die lijst werd, kortom, één lange discussie over helpen in huis. En waarom moeten ze überhaupt helpen, riepen mijn pubers? Wist ik wel dat niemand, echt niemand, van hun vrienden thuis hoeft te helpen?

De hele dag troep opruimen

Met die lijst in hun handen briesten ze dat ik een vre-se-lijke ouder was, een tiran, dictator. Ik bleef voet bij stuk houden, want als ze onder mijn dak wonen, moeten ze ook helpen opruimen. Punt. Maar die discussies was ik zat. En mijn pubers achter hun broek aanzitten ook. Soms was ik een halve dag bezig om die afwasmachine uitgeruimd te krijgen. Een halve dag van zeuren, boos worden en schreeuwen. Ik probeerde het beloonsysteem, omdat dat zo goed werkte toen ze klein waren. Maar daar blijken ze nu immuun voor te zijn.

Ik peilde mijn omgeving. Hoewel iedereen vindt dat pubers echt moeten meehelpen in huis, is de praktijk weerbarstiger. Want niemand vindt het leuk om uren lang te zeuren of ze alsjeblieft die kamers even schoon wilden maken. Of hun schoenen opruimen. En de pubers die wel helpen brengen het, aldus een vriendin, niet verder dan hun bord en beker in de afwasmachine te zetten.

Een bevriende pedagoog zei, om het belang van helpen nog maar eens te onderstrepen, dat opruimen en aanverwante taken goed is voor kinderen. Ze krijgen er verantwoordelijkheidsgevoel van, worden zelfstandig en leren ze plannen en prioriteiten stellen. Allemaal vaardigheden die later in het leven handig zijn. Dus ja, dat het een goed idee is om mijn pubers hun handen uit de mouwen te laten steken was bij deze bevestigd. Al is het maar omdat zij er meer tijd ervoor hebben dan ik, getuige het aantal uren dat ze voor een scherm hangen.

Takenlijstje

Maar wat kon ik mijn pubers wel en niet laten doen? Online vond ik een niet bewezen pedagogisch gestaafd, maar zeer handig  lijstje met wat pubers, kinderen van 10 jaar en ouder, onder meer zouden moeten kunnen doen:

Dweilen
Boodschappen doen én opruimen
Koken
Brood/koekjes/cake bakken
Hond uitlaten
Ramen lappen
Strijken
Oppassen op broertjes of zusjes
Muren verven
Auto wassen
Heg bijknippen
Stofzuigen
Aanrecht/badkamer/slaapkamer schoonmaken
afwasmachine in- en uitruimen
Gras maaien

Niet helpen? Geen zakgeld!

En dat lijstje bracht me op een idee. Ik zette achter elke taak een bedrag van één euro, of meer al naar gelang de zwaarte van de taak, en wapperde ermee onder de neuzen van mijn pubers. Even dachten ze dat de zilvervloot binnen kwam varen. Totdat ik uitlegde dat ik dat bedrag van hun zakgeld zou inhouden als ze het niet zouden doen. In plaats van hen te paaien en belonen met geld draaide ik het om. Als ze het niet willen doen dan kan ik er maar beter zelf financieel op vooruit gaan.

Dus als zij hun bed niet verschonen, krijg ik een euro. Ruimen ze de afwasmachine niet in, dan rolt er wederom een euro mijn kant op. En verzuimen ze om met de hond te lopen, dan zijn ze maar liefst twee euro kwijt. De pubers briesten, rolden dramatisch met hun ogen en vonden het be-lach-e-lijk. En mij de meest irritante ouder ever. Maar hé, ik heb ze aan het opruimen gekregen.

close

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.


Geen idee meer hoe je kind in elkaar zit? Lees ons boek over leven en overleven met pubers.

Ook leuk:

Aan je puber laten zien: zó doe je de deksel op de pindakaaspot

Dat pubers niet uitblinken in luisteren is bekend. We kunnen iets 100 keer zeggen of vragen en dan nog kijken ze je aan met...

Pubers en WhatsApp, meestal heb je een gebruiksaanwijzing nodig

Wie de neiging heeft in de telefoon van zijn puber te kijken, houd er maar mee op. De manoeuvres van pubers op WhatsApp zijn...

13 geniale survivaltips voor ouders met pubers

De puberteit van je kind overleven is helemaal niet moeilijk. Je houdt je gewoon aan deze regels en de rest is een eitje. 1. Erger...

Is je puber shopverslaafd? Laat hem/haar dan dit even lezen

Best schokkend dit. Duur modemerk Burberry vernietigt jaarlijks voor 31 miljoen euro aan kleding, parfums en accessoires, zo werd van de week bekend. Producten...

Waarom Alexia een gewoon pubermeisje moet kunnen zijn en dus geen ‘femme fatale’

De hype rondom prinses Alexia laat zien dat we pubermeisjes schaden door (te) veel te vinden van hun uiterlijk, vindt Martine. En toch betrapte...

Zalig nietsdoen, laat je inspireren door je puber

Bij dit museum-uitje kunnen volwassenen eerder iets van hun pubers leren dan andersom. Zoek je nog een leuk uitje deze zomer? En geen zin om...

Kinderen die helpen in het huishouden zijn later succesvoller

Als je kind meehelpt met klusjes in huis is de kans groter dat ze later in hun professionele leven succes hebben. Dat is nog...

Vakantie met pubers: gelukkig hebben we de foto’s nog (of nee, toch niet!)

Weet je nog, toen je met je peuter op vakantie ging en met 1001 foto's thuiskwam? Die allemaal even leuk waren. Maar nu die...

Goed nieuws? Leenstelsel studiefinanciering verdwijnt!

Wat ons betreft moet dat nieuwe kabinet er snel komen, want in het nieuwe regeerakkoord schijnt te staan dat het huidige leenstelsel gaat verdwijnen....