Pubers laten meehelpen in huis; je kunt er óók geld aan verdienen

Pubers in huis laten meehelpen heb je zo gedaan

Saskia was het helemaal zat die rommelmakende pubers. Maar ze had ook geen zin om de hele dag te vragen en smeken of ze alsjeblieft hun troep wilden opruimen. Totdat ze een nieuwe regel opstelde. En haar pubers ineens wél gingen helpen in huis.

‘Hé mam, zou je de badkamer niet eens schoonmaken?’ Ja, ik hoorde het goed, deze vraag kwam uit de mond van mijn dertienjarige puberdochter. Zij wier kamer eerder doet denken aan een laboratorium waar bijzonder interessante experimenten plaatsvinden – denk aan: hoe lang kun je rottende appels in een prullenbak bewaren (antwoord: een maand en toen was het goedje vloeibaar geworden en sijpelde het aan de onderkant eruit) of kun je een cactus met roze nagellak beschilderen (antwoord: ja, al komt dat niet ten goede van de plant).

Zij is ook de puber die allerlei ondefinieerbare items onder haar bed verzamelt, evenals lunchpakketjes die onverrichte zaken van school mee terugkomen en een eenzame dood sterven ergens in een hoekje achter haar bed. Ik wil maar zeggen het is niet per definitie de meest schone, opgeruimde, hygiënische huisgenoot. Maar toch staat ze in de badkamer haar puberneusje op te halen wegens tandpasta in de wasbak, haren in het putje en een arsenaal aan tubes onder dopjes en potjes zonder dekseltje.

Geen goed voorbeeld

Het zette me aan het denken. Want als het op het huishouden aankomt ben ik wellicht niet het meeste goede voorbeeld. Ik bedoel, ons huis is gerust schoon, maar ik doe alles liever dan stofzuigen en dweilen. Natuurlijk ruim ik op en ben ik heel handig in snel en efficiënt schoonmaken met allerhande doekjes en een antibacteriële spray, maar van harte doe ik het dus niet. En dat is met pubers best lastig. Helemaal nu ze de aankomende vijf weken thuis moeten zijn.

Want die pubers maken er een puinhoop van. En staan vervolgens met hun handen in hun zakken ernaar te kijken. Dat moest anders. Ik maakte een schema. Waar vanaf dag 1 ruzie om was. Want waarom staat de ene naam bij stofzuigen en de ander bij afwasmachine inruimen? En hoezo moeten ze hun eigen was doen? Die lijst is eigenlijk één lange discussie over helpen in huis. En waarom moeten ze überhaupt helpen? Wist ik wel dat niemand, echt niemand, van hun vrienden thuis hoeft te helpen?

De hele dag troep opruimen

Met die lijst in hun handen briesten ze dat ik een vre-se-lijke ouder was, een tiran, dictator. Ik bleef voet bij stuk houden, want als ze onder mijn dak wonen, moeten ze ook helpen opruimen. Punt. Maar die discussies was ik zat. En mijn pubers achter hun broek aanzitten ook. Soms was ik een halve dag bezig om die afwasmachine uitgeruimd te krijgen. Een halve dag van zeuren, boos worden en schreeuwen. Ik probeerde het beloonsysteem, omdat dat zo goed werkte toen ze klein waren. Maar daar bleken ze nu immuun voor te zijn. Dan toch geen chocola/cadeautje/zak snoep?

Ik peilde mijn omgeving. Hoewel iedereen vindt dat pubers echt moeten meehelpen in huis, is de praktijk weerbarstiger. Want niemand vindt het leuk om uren lang te zeuren of ze alsjeblieft die kamers even schoon wilden maken. Of hun schoenen opruimen. En de pubers die wel helpen brengen het, aldus een vriendin, niet verder dan hun bord en beker in de afwasmachine te zetten.

Een bevriende pedagoog zei, om het belang van helpen nog maar eens te onderstrepen, dat opruimen en aanverwante taken goed is voor kinderen. Ze krijgen er verantwoordelijkheidsgevoel van, worden zelfstandig en leren ze plannen en prioriteiten stellen. Allemaal vaardigheden die later in het leven handig zijn. Dus ja, dat het een goed idee is om mijn pubers hun handen uit de mouwen te laten steken was bij deze bevestigd. Al is het maar omdat zij meer tijd ervoor hebben dan ik, getuige het aantal uren dat ze voor een scherm hangen.

Takenlijstje

Maar wat kon ik mijn pubers wel en niet laten doen? Online vond ik een niet bewezen pedagogisch gestaafd, maar zeer handig  lijstje met wat pubers, kinderen van 10 jaar en ouder, onder meer zouden moeten kunnen doen:

Dweilen
Boodschappen doen én opruimen
Koken
Brood/koekjes/cake bakken
Hond uitlaten
Ramen lappen
Strijken
Oppassen op broertjes of zusjes
Muren verven
Auto wassen
Heg bijknippen
Stofzuigen
Aanrecht/badkamer/slaapkamer schoonmaken
afwasmachine in- en uitruimen
Gras maaien

Niet helpen? Geen zakgeld!

En dat lijstje bracht me op een idee. Ik zette achter elke taak een bedrag van één euro, of meer al naar gelang de zwaarte van de taak, en wapperde ermee onder de neuzen van mijn pubers. Even dachten ze dat de zilvervloot binnen kwam varen. Totdat ik uitlegde dat ik dat bedrag van hun zakgeld zou inhouden als ze het niet zouden doen. In plaats van hen te paaien en belonen met geld draaide ik het om. Als ze het niet willen doen dan kan ik er maar beter zelf financieel op vooruit gaan.

Dus als zij hun bed niet verschonen, krijg ik een euro. Ruimen ze de afwasmachine niet in, dan rolt er wederom een euro mijn kant op. En verzuimen ze omm et de hond te lopen, dan zijn ze maar liefst twee euro kwijt. De pubers briesten, rolden dramatisch met hun ogen en vonden het be-lach-e-lijk. En mij de meest irritante ouder ever. Maar hé, ik heb ze aan het schoonmaken gekregen.

 

***

Heb je ons huiswerkhandboek al besteld?

***

Nu je hier toch bent, zouden we je iets willen vragen…

We maken iedere dag Tis Hier Geen Hotel met heel veel plezier. Want we zien het als onze missie om jullie zonder al teveel kleerscheuren, en een beetje humor, door de puberteit van je kinderen heen te slepen. En dat willen we blijven doen. Maar sinds de Corona-crisis is dat er niet makkelijker op geworden. Zou je ons daarom willen helpen dit Hotel open te houden? Hoe? Kijk HIER.

Geschreven door
More from Saskia Smith

Deze moeder laat precies zien wat het verschil is tussen generatie X en Z is!

Jenny is moeder van drie pubers en maakt hilarische video’s over haar...
Lees verder