Pubers laten meehelpen in huis; je kunt er óók geld aan verdienen

Saskia was het helemaal zat die rommel makende pubers. Maar ze had ook geen zin om de hele dag te vragen en smeken of ze alsjeblieft hun troep wilden opruimen. Totdat ze een nieuwe regel opstelde. En haar pubers ineens wél gingen helpen in huis.

Ik ben niet heel precies als het op schoonmaken en opruimen aankomt. Maar met pubers is zo’n laissez faire-houding in het huishouden lastig, want die maken er een puinhoop van. En staan vervolgens met hun handen in hun zakken ernaar te kijken. Ik viste eens een zakje met een soort beige derrie van bureau van mijn puber. Slijm, dacht ik. Het bleek een appel te zijn die daar al maanden lag. En achter het bed van mijn andere puber vond ik een taartdoos met een stuk beschimmelde taart erin.

Ook liggen al hun kleren op de grond, hun boeken op hun bed en ligt mijn servies in alle hoeken van hun kamer. Ze hebben een prullenbak, maar die gebruiken ze niet. Elk vertrek van het huis is bezaaid met pubertroep. Maar opruimen, ho maar.

Pubers zijn sterren in troep maken

Om te voorkomen dat ons huis zou dichtslibben, maakte ik een schema. Waar vanaf dag 1 ruzie om was. Want waarom staat achter de ene naam stofzuigen en achter de andere afwasmachine inruimen? En hoezo moeten ze hun eigen was doen? Die lijst werd, kortom, één lange discussie over helpen in huis. En waarom moeten ze überhaupt helpen, riepen mijn pubers? Wist ik wel dat niemand, echt niemand, van hun vrienden thuis hoeft te helpen?

De hele dag troep opruimen

Met die lijst in hun handen briesten ze dat ik een vre-se-lijke ouder was, een tiran, dictator. Ik bleef voet bij stuk houden, want als ze onder mijn dak wonen, moeten ze ook helpen opruimen. Punt. Maar die discussies was ik zat. En mijn pubers achter hun broek aanzitten ook. Soms was ik een halve dag bezig om die afwasmachine uitgeruimd te krijgen. Een halve dag van zeuren, boos worden en schreeuwen. Ik probeerde het beloonsysteem, omdat dat zo goed werkte toen ze klein waren. Maar daar blijken ze nu immuun voor te zijn.

Ik peilde mijn omgeving. Hoewel iedereen vindt dat pubers echt moeten meehelpen in huis, is de praktijk weerbarstiger. Want niemand vindt het leuk om uren lang te zeuren of ze alsjeblieft die kamers even schoon wilden maken. Of hun schoenen opruimen. En de pubers die wel helpen brengen het, aldus een vriendin, niet verder dan hun bord en beker in de afwasmachine te zetten.

Een bevriende pedagoog zei, om het belang van helpen nog maar eens te onderstrepen, dat opruimen en aanverwante taken goed is voor kinderen. Ze krijgen er verantwoordelijkheidsgevoel van, worden zelfstandig en leren ze plannen en prioriteiten stellen. Allemaal vaardigheden die later in het leven handig zijn. Dus ja, dat het een goed idee is om mijn pubers hun handen uit de mouwen te laten steken was bij deze bevestigd. Al is het maar omdat zij er meer tijd ervoor hebben dan ik, getuige het aantal uren dat ze voor een scherm hangen.

Takenlijstje

Maar wat kon ik mijn pubers wel en niet laten doen? Online vond ik een niet bewezen pedagogisch gestaafd, maar zeer handig lijstje met wat pubers, kinderen van 10 jaar en ouder, onder meer zouden moeten kunnen doen:

Dweilen
Boodschappen doen én opruimen
Koken
Brood/koekjes/cake bakken
Hond uitlaten
Ramen lappen
Strijken
Oppassen op broertjes of zusjes
Muren verven
Auto wassen
Heg bijknippen
Stofzuigen
Aanrecht/badkamer/slaapkamer schoonmaken
afwasmachine in- en uitruimen
Gras maaien

Niet helpen? Geen zakgeld!

En dat lijstje bracht me op een idee. Ik zette achter elke taak een bedrag van één euro, of meer al naar gelang de zwaarte van de taak, en wapperde ermee onder de neuzen van mijn pubers. Even dachten ze dat de zilvervloot binnen kwam varen. Totdat ik uitlegde dat ik dat bedrag van hun zakgeld zou inhouden als ze het niet zouden doen. In plaats van hen te paaien en belonen met geld draaide ik het om. Als ze het niet willen doen dan kan ik er maar beter zelf financieel op vooruit gaan.

Dus als zij hun bed niet verschonen, krijg ik een euro. Ruimen ze de afwasmachine niet in, dan rolt er wederom een euro mijn kant op. En verzuimen ze om met de hond te lopen, dan zijn ze maar liefst twee euro kwijt. De pubers briesten, rolden dramatisch met hun ogen en vonden het be-lach-e-lijk. En mij de meest irritante ouder ever. Maar hé, ik heb ze aan het opruimen gekregen.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

Advertentie

Geen idee meer hoe je kind in elkaar zit? Lees ons boek over leven en overleven met pubers.

Ook leuk:

19 dingen die pubers echt superirritant vinden aan ouders

Dat wij zuchten en steunen over dat wij het zo zwaar hebben met onze pubers, dat klopt niet, hè. De pubers hebben het vooral...

25 dingen die pubers zeggen waardoor jij het gevoel krijgt de puber in huis te zijn

Ken je dat? Dat je met pubers in huis opeens het gevoel hebt dat jij de puber in huis bent die wordt opgevoed? Omdat...

Een kind met autisme, daar vindt iedereen wat van én zegt dat ook gewoon

De zoon van Miriam heeft autisme. En krijgt ongevraagd allerlei opmerkingen over hem naar haar hoofd geslingerd. Liever heeft ze dat je vraagt wat...

Deze stotterende tiener krijgt hulp van zijn leraar

Praten in het openbaar is doodeng, laat staan wanneer je stottert. De tiener Musharaf, afgekort Mushy, weet daar alles van. Wanneer zijn docent James Martin...

Ouders van pubers krijgen eigen appgedrag keihard terug

Houd jij ook je hart vast als je je puber zwabberend op zijn fiets naar school ziet stappen? Niet appen, zeg je dan nog....

Geniale life hacks voor luie pubers

Deze man heeft machines maken voor luie mensen tot kunst verheven. En hoewel totaal onnuttig zouden we er zelf ook wel een paar in...

‘Mam, voor freerunnen ben je echt veel te oud’

Marieke komt erachter dat haar zoon midden in de nacht naar het dak van Hoog Catherijne gaat. In plaats van dat ze dat heel...

Hoe de dochter van Sara (straks naar de brugklas) zich opnieuw uitvindt

De puberdochter (12) van journalist en tishiergeenhotel-columniste Sara Luijters (44) maakt zich klaar voor de brugklas. Elke week geeft Sara ons een inkijkje in...

13 dingen die je vindt als je puber alleen thuis is geweest in de vakantie

Als puberouder trek je niet heel ontspannen de deur achter je dicht als je zonder de kinderen een weekendje weg of op vakantie gaat....

Waarom mijn pubers zo’n zwemparadijs geweldig vinden en ik er niet dood gevonden wil worden

Ik had het maanden geleden een keer in een opwelling beloofd en aangezien mijn pubers een geheugen als een olifant hebben toog ik onlangs met...

Actieve rijbaan-assistentie en autonoom remmen. De zoon (15) van Martine legt het allemaal even uit

De puberzoon van Martine kan niet wachten tot hij zijn rijbewijs heeft. Tot die tijd bemoeit hij zich graag met het rijgedrag van zijn...

Pubers lurken aan lachgas en denken dat het niet zo’n vaart zal lopen

De zestienjarige zoon van Anne biechtte onlangs tussen neus en lippen op dat hij wel eens lachgas had gebruikt. Met het idee: je kunt...

‘Huh? Is dit mijn kind?’ Hoe zelfs de meest opstandige puber gewoon binnenblijft

Natuurlijk had Martine gedoe aan de keukentafel over de uithuizigheid van haar dochter. Want: wie niet? Maar ook bij de puberella is het besef...