Dingen die wij vroeger deden in de vakantie, maar die onze pubers echt wel uit hun hoofd laten

In de 80’s en 90’s waren de vakanties net zo eindeloos als nu, maar wel… anders. Onze indruk is dat we veel meer mochten, en die vrijheid ook gewoon namen. Wij willen wil niet beweren dat vroeger alles beter was, maar het was wel makkelijker.

Met een muur kratten op de camping zitten
Niemand die er wat van zei als je bij de buurtsuper in Renesse of op Terschelling een kratje Heineken ging kopen, of 12 flessen mierzoete witte wijn. Niemand vroeg hoe oud je was, en als ze het al vroegen kon je gewoon liegen. Je had immers geen ID.

Roken in het vliegtuig of in de trein
Weet je nog? Roken mocht gewoon overal nog. Bijvoorbeeld in die treincoupé waar je de hele 24 uursreis naar Zuid-Italië in doorbracht, of gewoon in het vliegtuig. Als je een sigaret opstak werd je bij landing ‘niet overgedragen aan de plaatselijke autoriteiten’, zoals dat nu gebeurt. De piloot rookt trouwens gewoon lekker mee.

24 uur in de bus naar Llorett de Mar
Hoezo met de bus, om er vervolgens geradbraakt uit te komen. Je kunt toch gewoon voor een paar tientjes met het vliegtuig. En als je dan toch gaat, waarom dan niet meteen naar Mallorca, of Griekenland in plaats van naar een toeristenplaats die zóóó 1989 is. O wacht…

Topless zonnen
Wie heeft toen ooit bedacht dat het prima was om het bikini-topje best uit kon? En wie heeft daarna bedacht dat je geen tieten meer kunt laten zien op het strand? De pubers van nu willen echt niet dood gevonden worden zonder bikini-hesje, terwijl wij alles gewoon lieten hangen.

Je niet insmeren
Lagen wij vroeger gewoon lekker te braden met een flesje kokosolie naast ons, nu zijn pubers ALS DE DOOD dat ze verbranden. Dat hebben we ze natuurlijk zelf aangedaan, door ze vanaf peuter in te smeren met factor 50. Nu gaan ze de deur niet uit zonder zonnebrand.

Een dozijn shotjes bestellen aan de bar
Op überhaupt betrapt worden met alcohol in je hand, staat een torenhoge boete voor de club- of bareigenaar. Dus je komt onder de achttien al bijna helemaal nergens meer binnen. Laat staan dat je als puber zonder ID een dozijn shotjes of andere drankjes meekrijgt. En mocht je in kennelijke staat worden aangetroffen op de stoep van de kroeg, dan is er altijd nog de politie die vervolgens je ouders gaat bellen.

Zwartrijden met de trein
Een dagje naar Amsterdam? Natuurlijk kocht je geen kaartje. En als de conducteur kwam, dan sloot je je zelf gewoon op op het toilet en sneakte in Utrecht de trein uit om vervolgens de volgende aansluiting te pakken. En als je gesnapt werd, hoefde je je niet te legitimeren maar gaf gewoon een valse naam op die je van buiten had geleerd. Van de vijftien gulden die jij had uitgespaard kon je mooi weer een pakje sigaretten kopen, of een flinke joint.

Een huisfeest geven terwijl je ouders niet thuis zijn
Dat je ouders niet thuis waren in de vakantie en jij wel, dat was natuurlijk dé aanleiding om een feestje te geven. Stond de muziek te hard? Dan kwam de buurman gewoon met zijn Dobermann langs om te vragen of het wat zachter kon. Tegenwoordig bellen de buren je ouders, want die zijn namelijk altijd bereikbaar en zijn in staat om stante pede naar huis te rijden.

***

Nu je hier toch bent, zouden we je iets willen vragen…

We maken iedere dag Tis Hier Geen Hotel met heel veel plezier. Want we zien het als onze missie om jullie zonder al teveel kleerscheuren, en een beetje humor, door de puberteit van je kinderen heen te slepen. En dat willen we blijven doen. Maar sinds de Corona-crisis is dat er niet makkelijker op geworden. Zou je ons daarom willen helpen dit Hotel open te houden? Hoe? Kijk hier!

Tags from the story
, ,
Geschreven door
More from Martine De Vente

3 weken zomervakantie voor iedereen meer dan genoeg

De Amsterdamse schooldirecteur Jan-Mattijs Heinemeijer pleit voor een veel kortere zomervakantie. Goed...
Lees verder