De puber gaat uit, ik zit thuis met een appelsapje te wachten

Zaterdagavond. De puber gaat uit. En ik zit thuis met een appelsapje te wachten. Terwijl ik eigenlijk die fles wijn open wil trekken. Maar ja, stel dat ik nog moet rijden.

De puber is de stad in. Er is een feestje, en nog een feestje en hij weet niet precies hoe laat hij thuis komt. En nee, ik hoef niet op hem te wachten, maar doe dat toch. Niet omdat ik ik hem wil controleren, maar omdat ik toch lekkerder slaap als hij er is. En dat ik geen wijn drink is omdat het zou zo maar kunnen dat ik nog moet rijden. En niet omdat ik hem ga ophalen, vanaf het moment dat hij uitging heb ik gezegd dat ik niet midden in de nacht ga rondrijden om hem ergens vandaan te vissen, maar omdat hij misschien in hoge nood komt en ik hem moet komen redden. En ja, dat klinkt als een onwaarschijnlijk scenario, dat weet ik ook wel. Hoewel.

Telefoontje van de politie

Vriendin S. kreeg na een avond borrelen met vrienden een telefoontje van de politie. Of ze haar dronken zoon kon komen ophalen. Hij had een agent beledigd én kon niet meer op zijn benen staan en daarom hadden ze hem meegenomen naar het bureau. Daar bleek dat hij nog maar 17 was en dus minderjarig en dus strafbaar. S. schrok zich dood en stapte zonder na te denken de auto in. Pas halverwege realiseerde ze zich dat ze twee glazen wijn op had. Ze ging maar eerst even langs de benzinepomp om een lading pepermuntjes te kopen.

En vriendin P. kon ook een keer midden in de nacht uitrukken omdat haar dochter met een vriendinnetje op een verlaten station stond. Bus gemist, meiden in tranen want het was best wel eng. En de volgende bus ging pas over een uur. En dus schoot zij haar kleren aan en reed slaapdronken naar de stad. Dus de kans dat ik misschien nog ergens een puber moest ophalen was reëel.

Wachten met kop thee

Bovendien kon de puber vallen en een been breken. Of in een vechtpartij belanden. Of door buitenaardse wezens worden ontvoerd, want hé, je weet het maar nooit. En zo zit ik mezelf gek te maken terwijl ik appelsap en kopjes thee met elkaar afwissel. En vraag ik mezelf af of het niet wat overdreven is. Want als er iets gebeurt dan vindt hij gerust wel weer een manier om thuis te komen.

Ik kan me niet herinneren dat mijn ouders hun borrel lieten staan omdat het wel eens zou kunnen gebeuren dat ze zouden moeten rijden. Als ik zou bellen, en dat was ondenkbaar want er bestonden nog geen mobiele telefoons en telefooncellen waren standaard buiten gebruik, dan denk ik dat ze hadden gezegd: ‘Je bent er gekomen en dan vind je ook wel weer een weg terug.’ Ik liep met lekke banden, en gekneusde polsen dus gewoon naar huis. Dat kan mijn puber dan toch ook doen? Maar toch. De fles blijft dicht, ik blijf paraat staan. Just in case.

Beiden nuchter

Om half drie komt de puber thuis. Hij heeft het leuk gehad. Als hij aan tafel komt zitten om te vertellen hóe leuk zijn avond was, ziet hij mijn glas appelsap voor me staan. ‘Zo, niet gedronken?’, vraagt hij. En voordat ik kan antwoorden, zegt hij dat het eigenlijk wel goed is; hij mag niet drinken, want te jong, dan ik ook niet. Wel zo eerlijk toch?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

Advertentie

Als het op financiën aankomt, zijn pubers zowel grenzeloos inventief als naïef. Dus daar valt nog wel wat opvoeding tegenaan te gooien. In ons nieuwe boek leggen we uit hoe je dat kunt doen

Ook leuk:

Gezellig, al die vrienden van je pubers over de vloer

De oudste zoon van Anne en zijn vrienden verzamelen zich bijna wekelijks in haar woonkamer. En ja, ze kan niet anders zeggen dat het...

38 dingen die je op het strand tegen je peuter zei en nu tegen je puber zegt

Weet je nog, tig jaar geleden? Dat je met je kleintje naar het strand ging? Dat kleintje is nu boven je hoofd gegroeid en...

80 dingen die ik denk als mijn puber alleen op vakantie gaat

De zoon van Anne gaat dit jaar voor het eerst alleen op vakantie. Een week op een camping op Terschelling. Ze vindt het leuk,...

Een nieuwe jas? Pizza? Pubers laten die gewoon bezorgen op school

Concierges hebben het er maar druk mee, schijnt. Scholieren laten steeds vaker fastfood en postpakketten bezorgen op... school. Vooral scholen die gezond eten serveren...

‘Mijn zoon (14) drinkt stiekem bier met zijn vrienden’

Artsen, psychologen, pedagogen; iedereen heeft wel iets te zeggen over pubers en hun perikelen. Maar de enige die vragen van puberouders pas echt goed...

27 dingen die gebeuren als pubers online les krijgen

Onze huizen worden deze week, en straks na de kerstvakantie, weer omgetoverd tot ware klaslokalen. Onze pubers loggen in en hup, de schooldag kan...

School stopt met opruimen troep pubers: het lijkt wel een vuilnisbelt

In de aula van het Wolfert Tweetalig in Rotterdam is het net een vuilnisbelt. Reden: de school ruimt niet meer op. Ze willen de...

Nostalgie met ‘In de disco’ van Noodweer

Het ging al niet goed met de disotheken voor de lockdown. De afgelopen tien jaar was het aantal dancings gehalveerd, en nu gaat het...

30 dingen die pubers zeggen waardoor jij je heel oud voelt

Pubers blinken uit in dingen goedbedoeld zeggen, maar die nogal beroerd aankomen bij de tegenpartij. Die tegenpartij is veel gevallen een ouder. Die door...

Een ode aan de vagina; vrouwen, wees er trots op!

In een prachtige video wordt de vagina bezongen: 'you are so rare, you are so fine, I am so glad you are mine'. Eindelijk...

Ken je deze eet- en drinkhypes van je pubers al?

Het is bij pubers nou nooit eens normaal. Wat ze eten en drinken moet óf supergezond zijn, of ze slaan compleet door naar zoet...

Doet jouw puber ook de hele dag Banana Shaggy op TikTok?

Als er iets is dat pubers deze quarantaine door heeft gesleept is het TikTok. Wereldwijd zaten pubers thuis en bedachten allerlei leuke dansjes die...

Eerst cito, dan pas schooladvies: goed idee?

Het blijft gemodder met dat schooladvies in groep 8. Nu wil het CPB (Centraal Planbureau) dat kinderen de eindtoets vóór het schooladvies moeten maken....