De puber gaat uit, ik zit thuis met een appelsapje te wachten

Zaterdagavond. De puber gaat uit. En ik zit thuis met een appelsapje te wachten. Terwijl ik eigenlijk die fles wijn open wil trekken. Maar ja, stel dat ik nog moet rijden.

De puber is de stad in. Er is een feestje, en nog een feestje en hij weet niet precies hoe laat hij thuis komt. En nee, ik hoef niet op hem te wachten, maar doe dat toch. Niet omdat ik ik hem wil controleren, maar omdat ik toch lekkerder slaap als hij er is. En dat ik geen wijn drink is omdat het zou zo maar kunnen dat ik nog moet rijden. En niet omdat ik hem ga ophalen, vanaf het moment dat hij uitging heb ik gezegd dat ik niet midden in de nacht ga rondrijden om hem ergens vandaan te vissen, maar omdat hij misschien in hoge nood komt en ik hem moet komen redden. En ja, dat klinkt als een onwaarschijnlijk scenario, dat weet ik ook wel. Hoewel.

Telefoontje van de politie

Vriendin S. kreeg na een avond borrelen met vrienden een telefoontje van de politie. Of ze haar dronken zoon kon komen ophalen. Hij had een agent beledigd én kon niet meer op zijn benen staan en daarom hadden ze hem meegenomen naar het bureau. Daar bleek dat hij nog maar 17 was en dus minderjarig en dus strafbaar. S. schrok zich dood en stapte zonder na te denken de auto in. Pas halverwege realiseerde ze zich dat ze twee glazen wijn op had. Ze ging maar eerst even langs de benzinepomp om een lading pepermuntjes te kopen.

En vriendin P. kon ook een keer midden in de nacht uitrukken omdat haar dochter met een vriendinnetje op een verlaten station stond. Bus gemist, meiden in tranen want het was best wel eng. En de volgende bus ging pas over een uur. En dus schoot zij haar kleren aan en reed slaapdronken naar de stad. Dus de kans dat ik misschien nog ergens een puber moest ophalen was reëel.

Wachten met kop thee

Bovendien kon de puber vallen en een been breken. Of in een vechtpartij belanden. Of door buitenaardse wezens worden ontvoerd, want hé, je weet het maar nooit. En zo zit ik mezelf gek te maken terwijl ik appelsap en kopjes thee met elkaar afwissel. En vraag ik mezelf af of het niet wat overdreven is. Want als er iets gebeurt dan vindt hij gerust wel weer een manier om thuis te komen.

Ik kan me niet herinneren dat mijn ouders hun borrel lieten staan omdat het wel eens zou kunnen gebeuren dat ze zouden moeten rijden. Als ik zou bellen, en dat was ondenkbaar want er bestonden nog geen mobiele telefoons en telefooncellen waren standaard buiten gebruik, dan denk ik dat ze hadden gezegd: ‘Je bent er gekomen en dan vind je ook wel weer een weg terug.’ Ik liep met lekke banden, en gekneusde polsen dus gewoon naar huis. Dat kan mijn puber dan toch ook doen? Maar toch. De fles blijft dicht, ik blijf paraat staan. Just in case.

Beiden nuchter

Om half drie komt de puber thuis. Hij heeft het leuk gehad. Als hij aan tafel komt zitten om te vertellen hóe leuk zijn avond was, ziet hij mijn glas appelsap voor me staan. ‘Zo, niet gedronken?’, vraagt hij. En voordat ik kan antwoorden, zegt hij dat het eigenlijk wel goed is; hij mag niet drinken, want te jong, dan ik ook niet. Wel zo eerlijk toch?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

Advertentie

Als het op financiën aankomt, zijn pubers zowel grenzeloos inventief als naïef. Dus daar valt nog wel wat opvoeding tegenaan te gooien. In ons nieuwe boek leggen we uit hoe je dat kunt doen

Ook leuk:

21 dingen die altijd ontbreken bij pubers

Het valt ons op dat pubers eigenlijk nooit helemaal compleet zijn. Er mist altijd wel iets. En waar dat 'iets' dan is, weet niemand.   ...

52 redenen waarom de jaren 80 en 90 zo leuk waren

De eighties en nineties, dat waren nog eens tijden! En stiekem verlangen we ook wel terug naar de tijd dat wij puber waren. We...

15 banen die je als puberouder met gemak combineert

Als puberouder heb je het er maar druk mee. Want naast je werk heb je namelijk nóg 15 andere banen die je combineert met...

Hilarische tweets van ouders over hun vakantievierende pubers

Vandaag zijn dan echt alle scholen dicht en daarmee hebben alle pubers 8 lange weken niks doen in het vooruitzicht. En wat vinden hun...

Zadel je kind (m/v) niet op met de angst dat achter iedere struik een Michael P. kan liggen

Je kunt je dochters opvoeden met het idee dat achter iedere struik een Michel P. ligt, of ze weerbaar maken en zo de risico's...

Buiten chillen met je vrienden, dat hóórt gewoon bij de puberteit

Sara maakte voor de krant een reportage over in parken chillende pubers en kreeg het het met ze te doen. Deze generatie pubers kan...

45 dingen die ik denk op de ochtend van Koningsdag als mijn pubers nog in bed liggen

Koningsdag met pubers is een andere tak van sport dan met kleine kinderen. Zelfgemaakte schilderijen, cupcakes of oude spullen op een kleedje op de...

Dit heb ik geleerd van 10 dagen quarantaine met mijn pubers

De veertienjarige dochter van Martine was positief getest op Covid_19, dus het gezin moest thuisblijven en de puber -die gelukkig niet heel ziek was-...

81 dingen die ik denk op de ochtend dat mijn ene puber weer naar school moet en de ander nog vrij is

Leuk hoor die meivakantie die scholen zelf mogen invullen. Bij Saskia thuis betekent het dat ze maar liefst drie weken lang tussen de vakantievierende...

10 redenen waarom ons leven veel ingewikkelder was dan dat van onze pubers

Geen Netflix en smartphone, geen internet en geen navigatie-systeem. Ons leven was een stuk gecompliceerder. #1 Hoe het is om filmtijden op te zoeken in...

Deze pubermoeder start een geweldige actie #doeswat

Pubers die alles laten slingeren en nooit opruimen, voor veel ouders is dit een herkenbaar en helaas terugkerend fenomeen. De hele dag zijn we...

De kerstboodschap van mijn pubers: stop alsjeblieft met dat móeten

Zo vlak voor kerst moet Saskia nog best veel doen. En met al die stress is ze niet per se de leukste huisgenoot. Maar...

Onrust over zwaar verslavende nieuwe drug 3 mmc, die je gewoon op internet kunt bestellen

Burgemeesters uit het Oosten van het land zijn bezorgd om de opkomst van de nieuwe drug 3 mmc, zo blijkt uit dit item van...