Wij komen nog uit de tijd dat je verkering had. En dat was een simpel concept: het was aan, of het was uit. Anno nu is het allemaal wat ingewikkelder. Voor ons dan, niet voor pubers uiteraard.
Eens kijken of je onderstaande tekst kunt volgen. Ik heb het niet zelf verzonnen, dit kwam uit de monden van mijn pubers rollen toen ze mij gingen uitleggen hoe verkering er vandaag de dag uitziet. En verkering mag ik eigenlijk niet zeggen, want dat gebruikt echt niemand meer. Verkering had je in groep 7, aldus mijn pubers.
Als je nu iemand leuk vindt dan begint het allemaal met een crush. Een crush is nog in de fase, of nee stage moet ik zeggen, dat de ander nog niet weet dat hij/zij/hen leuk wordt gevonden. Daarna beland je in de talking stage, dat je dus niet alleen naar elkaar kijkt, maar ook met elkaar praat. En dat is niet zoals wij denken dat het is, namelijk tegenover elkaar zitten en een gesprek voeren, maar ‘praten’ op Snapchat. En dat kan uiteraard pas nadat je elkaar hebt toegevoegd op Snap.
Goed gesprek
Dat toevoegen gebeurt pas als je naar het openbare Instagram-account van je crush gaat. Daar zoek je dan zijn/haar/hen Snapchat-accountnaam op zodat je op Snapchat een verzoek om toegevoegd te worden kunt sturen. Daarna stuur je je crush een dm op Instagram om te vragen of je toegevoegd op Snapchat kan worden. Inderdaad, het zijn wat stappen als je van de crush stage naar de talking stage wil.
Als die talking stage goed verloopt, heb je flow. Flow is de veilige ik-vind-je-leuk-maar-durf-verder-nog-niks-te-ondernemen-stage. Deze stage wordt soms fix genoemd, maar dat klinkt cringe en dus hebben pubers het vooral over flow. De volgende stap op de puberliefdesladder is de situationship. Situationship is geen relatie, maar wel meer dan just friends. Je kunt ook een pre-situationship hebben, een stage die tussen flow en situationship inhangt.
Pre of past?
Als je het niet meer kunt volgen, dan snap ik dat heel goed. Mijn pubers hebben het ook drie keer moeten uitleggen. Pre-situationship is een soort verkennende fase. Zeg maar de fase dat je laat zien dat je de ander leuk vindt. En als dat wederzijds is, valt ‘pre‘ weg en heb je een situationship. Dat ‘pre‘ wordt overigens ook gebruikt voor flow, je kunt pre-flow zijn, maar ook past flow. Past flow is net geen pre-situationship en betekent dat je al wel je volgende move aan het maken bent, maar het nog even afwachten is of die move ook wordt beantwoord door de crush waarmee je flow hebt.
Puber wil geen liefdeslabel
Kom je samen ongeschonden uit de situationship dan heb je een relationship. Maar dat laatste willen pubers vooral niet labelen, daarom heet het ook wel non label relationship. Ik leg uit dat het voor ouders best handig is om te weten of hun puber een relationship heeft, want dan kunnen ze zich opmaken voor Het Moment dat die significant other thuis kennis komt maken.
Dit was het moment dat mijn pubers gingen oogrollen, want hoezo moet er Een Moment worden gemaakt van kennismaken? Als je iemand mee naar huis neemt, moet je als ouder vooral low pro blijven, oftewel low profile, oftewel onzichtbaar. En significant other, daar heeft ook niemand het meer over, waarschuwen mijn pubers. Tenzij je aan het daten bent in de nineties, maar anders kun je dat echt niet meer zeggen.
Uit en ex
De drietrapsraket van het liefdesleven van onze pubers bestaat, kort samengevat, dus uit friendship, situationship, en relationship. Mocht die non label relationship uitgaan dan kun je ook nog in het schemergebied van een past relationship terechtkomen. Dan is het niet helemaal uit, maar ook niet aan, en laat je het eigenlijk een beetje doodbloeden. Wat komt daarna, vroeg ik. Daarna is het gewoon uit en heb je een ex. Die zin was het enige wat ik meteen begreep.
Lees ook: Handige do’s en dont’s voor ouders met een verliefde puber en Voor deze dingen heeft je puber echt geen tijd.